12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăTechBătăliile candidaților PNL din București

Bătăliile candidaților PNL din București

Comisia de unificare a PNL a validat, luni, candidaţii la primăriile de sectoare, cu excepţia sectorului 6. În unele cazuri, decizia politică a cântărit mai greu decât sondajele de opinie. În paralel, Cătălin Predoiu, șeful liberalilor din București, vrea negocieri cu partidele de dreapta, inclusiv cu formațiunea condusă de Traian Băsescu.

Cătălin Predoiu a afirmat că sondajele comandate au fost doar „o bază a deciziei politice”, afirmând că aceste cifre trebuie văzute în dinamica lor. Liderul liberal a subliniat că pentru desemnarea candidaţilor nu s-a avut în vedere doar clasamentul, ci şi potenţialul de creştere al acestora şi durata perioadei în care şi-au desfăşurat campania. „În fiecare sector am ales candidaţii care au cele mai mari şanse de creştere”, a conchis Cătălin Predoiu.

Bătălia cea mai serioasă s-a dat pentru nominalizarea la sectorul 1, primăria cu cel mai mare buget din Capitală, după Primăria Generală, cu peste un miliard de lei. Sectorul a fost condus de liberalul Andrei Chiliman, scos din joc din cauza dosarului de la DNA, dar este considerat un fief al liberalilor. Cursa a fost câștigată de Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ungureanu, care a fost preferat deputatei Diana Tușa. Și aceasta în ciuda faptului că Nazare are doar 30% în sondajele interne ale PNL, comparativ cu 35% cât adunase Diana Tușa. În cazul lui Nazare, decisiv pare să fi fost sprijinul copreședintelui Vasile Blaga, deși Diana Tușa a avut sprijinul candidatului PNL la Capitală, Ludovic Orban.

Primarii în funcție, greu de bătut

La sectorul 2, liberalii l-au desemnat pe deputatul Dan Cristian Popescu, în defavoarea lui Adrian Neacșu, președintele organizației din sector. Însă, aici, edilul în funcție, Neculai Onțanu (UNPR), pare greu de învins, fiind cotat cu 50% din voturile alegătorilor, potrivit chiar sondajului PNL, în timp ce Dan Cristian Popescu are 32%. Adrian Neacșu este cotat cu 29%.

Și în sectorul 3 primarul în funcție, Robert Negoiță (PSD), pare imposibil de învins, având 75% în sondaje. Conducerea PNL a ales, prin urmare, o soluție de avarie, pe Florin Ștefan Vasile, liberalul care l-a atacat cel mai dur pe primarul în funcție, Robert Negoiță. Cum s-a ajuns în această situație? PNL  a măsurat patru candidaţi: Florin Alexe, Eugen Nicolăescu (fost ministru al Sănătății), Cristian Tudorache sau Inocenţiu Voinea, dar fiecare ar obţine sub 20%.

Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, va fi aruncat în bătălia pentru sectorul 4, pe motiv că are un potențial serios de creștere. La sectorul 4, clasamentul candidaţilor PNL a fost strâns. Marius Rogin ar obţine 34%, Honorius Prigoană ar obţine 33%, în timp ce Răzvan Sava ar obţine 32%. Având în vedere diferenţele mici între candidaţi, decizia a fost luată de conducerea PNL, inclusiv pe baza altor date din sondajul extins. Competiția din PNL pentru sectorul 4 a fost una dintre cele mai dure, în condițiile în care la declanșarea sa primarul în funcție, Cristian Popescu Piedone, anunțase retragerea din politică. Însă, acum reprezentanții UNPR afirmă că este posibil ca Piedone să revină și să candideze din partea lor, ceea ce ar da peste cap șansele candidatului liberal.

Nu contează doar scorul, ci și adversarul

În sectorul 5 a fost desemnat candidat deputatul Ovidiu Raeţchi, cotat la 28%, cel mai bun scor dintre pretendenții din PNL. Din sondajul PNL a fost eliminat social-democratul Cristian Rizea, cel care a anunţat că se retrage din cauza problemelor cu DNA. Liberalii l-au măsurat, în schimb, pe primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, iar acesta ar obţine 33%. Deși Vanghelie este cercetat sub control judiciar, el ia în calcul  o candidatură ca independent.

Cătălin Predoiu a afirmat că la sectorul 6 liberalii aşteaptă „o cercetare calitativă de anvergură”, care se va finaliza în zilele următoare. Preşedintele PNL Bucureşti a afirmat că partidul nu îl va susţine pe Ştefan Florescu în această cursă. Primarul în funcție, liberalul Rareș Mănescu, a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Inițial, pentru candidatură era favorit deputatul Răzvan Mironescu, un apropiat al lui Mănescu. Ulterior, presa a scris că PNL l-ar putea susține pe Ștefan Florescu, candidat independent, fost șef al Adminis­trației Piețelor din sectorul 4, un apropiat al lui Cristian Popescu Piedone.

Predoiu s-ar alia cu Băsescu

Preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, a declarat, ieri, că apelul său către o alianţă a forţelor de dreapta pentru câştigarea Bucureştiului nu exclude formaţiunea condusă de Traian Băsescu şi nici alte partide de dreapta.

Cătălin Predoiu anunțase, duminică seară, că își propune să se întâlnească cu Nicușor Dan, Monica Macovei și Traian Băsescu pentru a analiza soluțiile pe care le are fiecare pentru București. „Lansez o chemare către toate forțele politice de centru-dreapta să înțeleagă că nu ne putem juca cu soarta Bucureștiului. Îi chem la o masă rotundă să ne unim forțele, pentru că nu vreau să lăsăm Bucureștiul din nou pe mâna PSD. Vreau măcar să discutăm, fără fițe, fără pretenții, Nicușor Dan, doamna Macovei. Eu îmi asum asta personal. Nu angajez partidul. Vreau să văd și eu ce soluții au dânșii (…) Vreau să văd și eu cum crede Nicușor Dan că poate să câștige Primăria Generală când are cât are în sondaj. (…) Vreau să vorbesc cu dânsul, o să stau de vorbă și cu doamna Macovei, cu domnul Băsescu. Îmi asum eu acest lucru, ca șef al organizației București”, a afirmat Predoiu.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...
Ultima oră
Pe aceeași temă