15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechBaronii PSD, supărați pe Dragnea

Baronii PSD, supărați pe Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, stă pe un butoi cu pulbere. Aleșii locali, principalii săi susținători, sunt nemulțumiți: conducerea partidului le-a promis salarii majorate și pensii speciale, dar finalul legislaturii se apropie și nu au obținut nimic. Legea salarizării unitare, care conține, printre altele, salarii majorate pentru primari și președinți de consilii județene, este încă în stadiu de draft. Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost respinsă, recent, de Curtea Constituțională, care, însă, a lăsat o portiță pentru revotarea acesteia într-o formă diferită.

Frământările au devenit serioase, astfel încât subiectul va fi pe agenda conducerii social-democrate, dar și a Ligii Aleșilor locali din PSD. Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și președintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), a declarat pentru „România liberă” că va propune conducerii Partidului Social Democrat susținerea legii salarizării unitare, care conține salarii majorate pentru administrația locală.

Oprișan se raportează la salariile miniștrilor

Întrebat pe ce se bazează această solicitare, Marian Oprișan a replicat: „Dar de ce s-au mărit salariile miniștrilor la 15.000 de lei? Nu poți să ai performanță și să reduci corupția în administrația locală cu salarii de mizerie. Este timpul să terminăm cu ipocrizia,  să lăsăm salarii de mizerie și să vrem o administrație eficientă. Credeți că un președinte de consiliu județean, care are o responsabilitate imensă, poată să trăiască cu 3.000 lei pe lună salariu net (în realitate, sumele sunt mai mari – n.r.)? În acest fel nu poți să ai o administrație corectă și eficientă. Nu este normal să fie funcționari publici care să câștige peste șeful instituției”, a comentat Oprișan.

Acesta susține că aleșii locali ar trebui să aibă și mai multă putere, nu doar salarii mai mari. „Suntem singura țară din Europa unde nu s-a făcut descentralizarea. Între România lui Nicolae Ceaușescu și România actuală nu există multe diferențe din punct de vedere administrativ. Sigur, avem Parlament pluralist, avem Agenția Națională de Integritate, dar conducerea executivă se exercită tot la nivel central. PSD a greșit că nu a reluat subiectul descentralizării, acum doi ani de zile, prin punerea legii în acord cu motivarea Curții Constituționale (CCR)”, afirmă președintele Consiliului Județean Vrancea, cu trimitere la un proiect abandonat de Liviu Dragnea.

Cât ar trebui să crească salariile

Aleșii locali câștigă, în prezent, între 3.000 de lei și 7.600 de lei brut, în funcție de importanța postului (cele mai mici salarii le au primarii de comună, cele mai mari – primarii marilor orașe și președinții consiliilor județene). Un președinte de CJ are între 6.500 și 6.600 de lei brut. Potrivit declarației sale de avere, Marian Oprișan a obținut în 2014 55.400 de lei din indemnizație, adică în jur de 4.600  de lei net lunar. Legea salarizării unice, pe care o susține președintele CJ Vrancea, a fost analizată de Guvernul Ponta încă din martie anul trecut și conținea majorări de salarii pentru toate categoriile de bugetari. Potrivit proiectului, salariile aleșilor locali urmau să fie majorate substanțial, variind între 5.800 și 16.000 de lei brut, în funcție de postul ocupat. Însă, proiectul nu a fost trimis Parlamentului, în urma averstismentelor Băncii Naționale a României și Consiliului Fiscal că va produce derapaje financiare.

În schimb, Executivul condus de Victor Ponta a  majorat separat, prin ordonanță, salariile a 68 de înalți demnitari (președinte, premier, miniștri, membrii conducerii Parlamentului, șefii serviciilor secrete). Aceasta este ordonanța care a trezit nemulțumirea aleșilor locali. Astfel, președintele, premierul și șefii celor două Camere din Parlament au un salariu brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei. Salariul brut al vicepremierului este de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei. Ceilalți înalți demnitari, miniștri și șefi de servicii secrete, sunt plătiți cu câte  19.055 lei brut, salariul net fiind de 13.365 lei.

Pensii neconstituționale și nu prea

Pe de altă parte, demnitarii locali ai PSD sunt nemulțumiți și după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, recent, legea pensiilor speciale pen­tru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. „Parlamentarii și-au votat pensii speciale, nu s-a adresat nimeni Curții Constituționale, în schimb, legea pentru primari a fost contestată și a fost făcută în așa fel încât să fie respinsă de Curte”, a declarat un ales local al PSD, care nu a dorit să fie citat.  Un proiect similar, care vizează pensiile speciale ale parlamentarilor, a intrat în vigoare pentru că nu a fost contestat la CCR. În motivarea deciziei care vizează pensiile aleșilor locali, CCR a specificat că Parlamentul poate vota pensii speciale, cu condiția de a nu discrimina între categoriile de aleși locali.

Proiectul votat de Parlament nu prevedea pensii speciale pentru consilierii locali și județeni. Parlamentarii au de ales între două variante: fie renunță la pensiile speciale pentru aleșii locali, ceea ce va stârni nemulțumiri, fie votează pensii speciale pentru toate categoriile, ceea ce va însemna creșterea deficitului bugetar. Nemulțumirile aleșilor locali au fost amplificate de o afirmație a deputatului PSD Florin Iordache, unul dintre inițiatorii proiectului, care a susținut că nu e posibil financiar să se asigure pensii și pentru consilierii județeni și locali. Alternativa este renunțarea la proiect.   

Dacă legea pensiilor speciale pentru aleșii locali ar fi trecut de Curtea Constituțională primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar fi putut primi pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă