9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSperanta moare ultima

Speranta moare ultima

Randy "The Ram" Robinson (Mickey Rourke) fusese cineva: un luptator de prima clasa in lumea luptelor profesioniste pe bani adevarati. Dar asta se intampla in urma cu 20 de ani, iar acum Ram e doar un bataus oarecare, locuieste intr-o rulota si isi mai gaseste cate-un contract pentru vreo lupta ici si colo, pentru salarii care nu-i acopera nici macar chiria pe sus-numita rulota.

Speranta moare ultima, iar Ram se tine tare, imbratisand profetia show-businessului, aceea ca ziua cea mare va sosi si el isi va face inca o data glorioasa intoarcere in scena. Inainte sa-l judeci intreaba-te: care dintre noi nu s-a facut vinovat de o asemenea ratacire? Care dintre noi nu se agata de un parfum din trecut crezand, impotriva oricarei logici de bun simt, ca lumea, lumea noastra, va deveni la un moment dat exact asa cum o dorim noi, si nu asa cum e de fapt? Va deveni asa cum ne-o amintim ca era atunci cand ne-a fost cel mai bine?

Intreaga natiune americana e hranita cu filme despre sportivi care ajung "jos, dar nu afara de tot" si care se ridica intotdeauna din propria cenusa, sau cu rea­lity show-uri cu oameni care seamana, cu tine, telespectatori, dar care cunosc peste noapte faima si isi implinesc visurile. Si asa cum e Ame­rica, a ajuns, treptat-treptat, si restul lumii: oricine e indreptatit sa fie star, si faima ne asteapta pe fiecare la primul colt de strada.

 

Scenariul lui Robert Siegel impinge chipul mutilat al lui Ram la dimensiunile unui personaj tragic, cu aspiratii epice, al carui antagonist invincibil sunt chiar erorile lui profund umane. Ram nu e baiat rau: e prietenos cu baietii din cartier, bun camarad cu partenerii de lupte si vinde voios salata de cartofi la un supermarket de cartier. Dar e un tip complet dat peste cap, ale carui greseli trecute i-au adus mania fiicei sale (Evan Rachel Wood) si apoi l-au lasat asa, ca o epava uitata in rulota, al carui cel mai bun prieten e strip­teusa din barul preferat (Marisa Tomei).

Pumnii se dau in The Wrestler nu doar in ring, ci si in afara lui. Regizorul Darren Aronofsky (Pi, Requiem for a Dream, The Fountain) nu e nici aici sentimental sau condescendent, ci rege si elegant cand iti spune ca viata e o gluma proasta.

Fanii de lupte sa nu se sperie, nu vor fi dezamagiti de scenele de actiune. Ima­ginea excelenta semnata de Maryse Alberti te arunca drept in mijlocul ringului, iar violenta fizica e prezentata atat de autentic, incat uneori iti e greu sa nu iti iei privirea de la ecran. Ca dovada, in Coreea de Sud, o tara cu o istorie in ale batailor, unde fiecare barbat se antreneaza in diverse stiluri de lupta in cei trei ani de serviciu militar obli­gatoriu, filmul a fost ciuntit cu 6 mi­nute si interzis copiilor sub 18 ani.

Cu o conditie fizica uimitoare la cei 57 de ani ai lui si cu un chip care singur poarta povesti nespuse despre lupte repetate, degradare si pumni luati in figura in ring si-n viata, Rourke este ravasitor in rolul lui Ram. A pierdut Oscarul in favoarea prietenului sau Sean Penn (asa cum sustine ca si-a dorit) – dar ce premiu, dintre cele multe pe care le-a luat, sau cele pe langa care a trecut, putea recompensa o astfel de performanta!

LUPTATORUL
Drama, 2008, 115min.
The Wrestler
Regia: Darren Aronofsky
Cu: Mickey Rourke, Marisa Tomei
Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex Plaza, Cityplex).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă