13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialO piesa impotriva violentei

O piesa impotriva violentei

Douasprezece femei. In urma cu o luna, nu aveau aproape nimic in comun. Acum au un spectacol. O luna de repetitii, de incercari de a intelege ce a determinat-o pe Eve Ensler, in urma cu mai bine de zece ani, sa "inventeze" "Monologurile vaginului".
Cele douasprezece femei au interpretat in "Monologurile vaginului", "biblia noii generatii de femei", scrisa de Eve Ensler in 1996, dupa ce a intervievat peste 200 de femei, din mai multe zone ale Americii, dar si din zone de conflict, ca Bosnia si Kosovo. Un text despre violenta, despre amintiri, despre ce e amuzant atunci cand e vorba despre intimitate.
Spectacolul "Monologurile vaginului" regizat de Robert Balan, membru al Asociatiei Persona, a marcat in acest an "Ziua V" ("V Day") in Romania.
Anual, intre 14 februarie si 8 martie, in toata lumea, sunt organizate diverse actiuni plecand de la textul Evei Ensler, "Ziua V" devenind un sinonim al luptei impotriva tuturor formelor de abuz asupra femeii, de la violuri, agresiuni si sclavie sexuala la diverse prejudecati. Initiatoarea "V Day" pentru Romania a fost Asociatia Baraka, iar spectacolul s-a jucat duminica seara, la Café Deko, din Bucuresti. Ideea a fost de a se lucra numai cu actrite neprofesioniste, cele mai multe dintre ele urcand acum pentru prima data pe o scena.
Peste 150 de persoane au venit la Café Deko duminica seara. Timp de aproximativ o ora jumate au aflat mai multe despre femei si despre dorintele, temerile, placerile femeilor decat s-ar fi asteptat. Pentru ca, desi exista acest risc, de a "traduce" "Monologurile" Evei Ensler intr-un text patetic, regizorul si cele douasprezece actrite-pentru-o-seara au realizat un show captivant, plin de umor, dar si de gravitate. Pe langa partiturile interpretate "pe viu", in Deko, Robert Balan a preferat sa transforme cinci "monologuri" in filmulete de genul marturiilor.
De ce este nevoie sa se vorbeasca de "Ziua V" in Romania? Chiar daca nu pare, in Romania femeile inca se confrunta cu tot soiul de prejudecati – iar textul Evei Ensler in primul rand asta face, spune stop prejudecatilor comportamentale, de limbaj, de mentalitate. Ce trebuie sa ne dea cu adevarat de gandit insa sunt statisticile.
Conform datelor furnizate de Asociatia Baraka, in prima jumatate a anului 2006 au fost inregistrate 549 de cazuri de viol, cazuri in care nu sunt incluse si situatiile de viol marital, care nu se raporteaza. In plus, Romania este o sursa si un punct de tranzit pentru traficul de femei, situandu-se in primele tari din lume care sunt sursele traficului cu fiinte umane. De exemplu, conform statisticilor Organizatiei Internationale pentru Migratie , 23% din femeile traficate in Kosovo erau romance. Elena Vladareanu. z

DISTRIBUTIA

• Madalina Dutescu. 29 de ani.
Nu-i place sa fie ingradita sau condusa dupa prea multe reguli, asa ca are propria ei afacere si se gandeste s-o dezvolte pe a doua.

• Valentina Iancu. 21 de ani.
"Nu sunt foarte multe de spus. Un om normal, cu o viata normala, indragostita de arta, viata, oameni si de tot ce inseamna frumos in lume" – asa se recomanda.

• Ilinca Buciu. 34 de ani.
Profesoara si directoare a unui liceu din Bucuresti.

• Roxana Marin. 38 de ani.
Profesoara de engleza.

• Ana Maria Gradinariu.
19 ani. Eleva la Liceul "George Cosbuc" din Bucuresti. Vrea sa fie studenta la Jurnalism si la Teatru. Pasionata de fotografie. Ii place ciocolata, ar locui pe plaja daca ar putea.

• Laura Leuca. 19 ani.
Eleva la Liceul "George Cosbuc" din Bucuresti. Ii plac desenele animate si limba franceza. Vrea sa invete sa mearga pe bicicleta.

• Virgina Grigore. 21 de ani.
Studenta la Relatii Internationale. Studii Europene. Ii place sa citeasca si sa fumeze narghilea.

• Alexandra Gheorghita.
22 de ani. Studenta la Facultatea de Biotehnologii. Viseaza la o cariera in cercetare.

• Alexandra Preda.
20 de ani.
Ambitioasa. Sociabila. Considera ca este important ca fiecare femeie sa se dezvolte conform propriilor sale aspiratii, nu conform conventiilor sociale existente intr-o societate cateodata prea traditionalista.

• Emilia Bucur. 20 de ani.
Studenta la doua facultati.

• Ramona Bercea Teorescu. 35 de ani. Producator Tv la Goodlife Channel.

• Cristiana serbanescu.
21 de ani. Studenta la Litere.

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă