12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialO comedie plictisitoare

O comedie plictisitoare

Este evident, cinematografului ii plac nuntile, cu tot alaiul lor de domnisoare si cavaleri de onoare, animatoare matrimonial, inimi sfaramate si iubiri relevate, torturi faloase cat zgarie-norii, rochii  fastuoase (de firma sau nu), organizatoare de nunti, dar si spargatori de nunti, inclusiv poze standars de neuitat.  

Cea mai noua oferta in domeniu : Razboiul mireselor/Bride Wars.  Cei responsabili de aceasta fapta ne avertizeaza ca "fiecare nunta are o poveste, dar aceasta nu este despre un mire si o mireasa; ESTE VORBA DESPRE O MIREASA… SI O MIREASA". (Nu, nu e vorba de inca un film despre anumite minoritati sexuale, care ar putea da du­re­ri de cap comisiei noastre de rating). Cele doua mirese, Liv (Kate Hudson) si Emma (Anne Hathaway), sunt de-o viata prie­tene bune – au copilarit impreuna, si-au impartasit intotdeauna secretele si visele, si acum, ajunse la varsta maritisului, si-au planificat in toate amanuntele  nun­ta perfecta pe care si-o doreste fieca­re. Evident, o nunta de vis poate avea loc numai la Hotel Plaza. De ce numai la acest hotel?! Pentru ca asa scrie in scena­riu si asa a facut regia sa se intample… Ceea ce urmeaza e inevitabil in logica acestui story: printr-o tragica greseala de planificare informatizata, cele doua prietene sunt programate sa devina mirese in acelasi timp si in acelasi loc (la hotelul stim noi care!). Asadar, doua nunti si aceiasi nuntasi. Deci, tot inevitabil, cele doua prietene devin peste noapte dusmance de moarte si se angajeaza intr-o avalansa de gaguri reciproc destructive. Aici, trebuie sa ne oprim din povestire (caci e vorba de o comedie si e, evident, cu happy-end)  si sa facem oarece comentarii. Ca de pilda: nu stim care a fost sursa de inspiratie a scenariului mosit de trio-ul Greg DePaul, Casey Wilson, June Diane Raphael, intamplari traite personal (marturisim ca nu suntem la curent cu biografia celor ce au scris scenariul) sau sugestii venite din experienta profesio­nala (a celor trei au colaborat cu scheciuri pe teme feministe la emisiunea Saturday Night Live, unde asemenea insailari de comicarii erau pasabile)?! Poate ca lor, atunci cand se cazneau sa nascoceasca aceasta comedie si (dupa cum au martu­risit) "voiau sa vada cat de departe puteau merge cu glumele" li s-o fi parut foarte inventiv si comic ca una dintre mirese sa vopseasca cositele blonde ale rivalei in albastru, iar aceasta ca razbunare sa coloreze, in timpul unei sedinte de bronzaj, tenul adversarei in portocaliu! Dar tinerii de azi, obisnuiti cu miresele fluorescente, s-ar putea sa considere aceste situatii ca fiind foarte bana­le si doar pentru copiii de gradinita ele sa fie cool!  Iar spectatorul obisnuit, platitor de bilet, plictisindu-se copios in sala, s-ar putea intreba daca asa ceva e de ras sau de plans!  

Pacat de Kate Hudson si Anne Hathaway, doua tinere actrite de talent in alte filme, care aici nu au ce sa joace, asa ca interpretarea lor se reduce la cateva mutrite, gesturi si actiuni fizice de genul paruieli, incaierari etc. Pacat de Candice Bergen, odinioara interpreta in filme semnate de Lelouche, Cacoyanis sau Stanley Kramer, acum redusa la penibile personaje episodice.  

In concluzie: daca vreti sa vedeti un film cu mirese, atunci mai bine vedeti "Sapte mirese pentru sapte frati", care tocmai a fost lansat pe DVD. E mai comod si incomparabil mai distractiv!

Razboiul mireselor         
Comedie, SUA, 2008, 1h 29min.
Bride Wars
Regia: Gary Winick
Cu: Kate Hudson, Anne Hathaway, Bryan Greenberg, Chris Pratt, Steve Howey, Candice Bergen.
Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex Plaza, Citiplex), Iasi (Cinema City), Cluj (Cinema City).

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă