18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Nou scandal pe tema evacuării unor familii de romi la Eforie

FOTO. Nou scandal pe tema evacuării unor familii de romi la Eforie

Evacuarea forțată a 10 familii de romi din Eforie naște un nou scandal între autoritățile locale și organizațiile pentru drepturile omului. În timp ce viceprimarul din Eforie, citat de presa locală, arată că familiile se bucură acum de condiții mai bune de locuit, ONG-urile susțin că trei familii evacuate nu au primit nici un fel de locuință, iar zona în care au fost mutate este periculoasă, mai ales pentru copii.

10 familii de romi din Eforie, adică aproximativ 50 de persoane, au fost mutate, miercuri, din școala abandonată unde au fost duse în toamna anului trecut de autoritățile locale. Motivul mutării, susține viceprimarul Ion-Ovidiu Brăiloiu, este că ”locuinţele provizorii nu mai îndeplineau condiţiile igienico-sanitare necesare unui spaţiu de locuit, dar şi din cauza sesizărilor repetate ale cetăţenilor din zonă. Majoritatea persoanelor evacuate nu au loc de muncă, iar copiii nu frecventează cursurile şcolare”, conform unei declarații oferite cotidianului local Ziuadeconstanta.ro.

Pe de altă parte, organizațiile Romani Criss și Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) atrag atenția că numai opt din cele 10 familii au fost relocate în containere modulare de tip locuință, în timp ce două familii au rămas sub cerul liber.

”Opt familii au fost mutate în containere care nu îndeplinesc standardele de locuire de bază, cum ar fi instalații sanitare adecvate, conectare la apă și electricitate. Cu o suprafață de mai puțin de 20 metri pătrați, containerele sunt prea mici pentru a găzdui toți membrii familiilor și acestea sunt situate la marginea orașului lângă o mare excavație care prezintă riscuri grave pentru siguranța copiilor”, mai arată ONG-urile, care spun și că autoritățile nu au trimis notificări de evacuare.

Citește și: VIDEO. Evacuare cu SCANDAL la Eforie Sud: 55 de copii romi au dormit patru zile sub cerul liber

În luna octombrie a anului trecut, 22 de locuințe din Eforie au fost dărâmate de autoritățile locale, pentru că au fost construite ilegal, iar oamenii au dormit patru zile sub cerul liber. Apoi, cele 90 de persoane evacuate au fost relocate într-o școală abandonată.

Nici un reprezentant al Primăriei din Eforie nu a fost de găsit, telefonic, pentru a oferi lămuriri în acest caz, pentru că programul instituției se încheiase la ora 16.00.

Știre în curs de actualizare
 

Cele mai citite

VIDEO. Flacăra olimpică a ajuns pe mare în Franța

Flacăra olimpică a ajuns astăzi, la bordul velierului cu trei catarge Belem, în largul coastei Marsiliei, unde va debarca în cursul serii, aşteptată de...

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...

Ministerul Educaţiei a publicat clasamentul universităţilor din România

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti ocupă primele trei locuri în Metarankingul Naţional pe anul 2023 al instituţiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă