3.7 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăȘtiințăMai mulți biologi chinezi au obținut o varietate de caras fără oase...

Mai mulți biologi chinezi au obținut o varietate de caras fără oase intramusculare

O echipă de biologi chinezi au reuşit să obţină o nouă varietate de caras fără oase intramusculare, care îl face mai propice pentru consum, informează miercuri agenţia oficială Xinhua, citată de EFE.

Cercetătorii care fac parte din Academia de Ştiinţe pentru Piscicultură au făcut apel la tehnica editării genetice pentru a desfăşura proiectul.

Carasul, a cărui denumire ştiinţifică este carassius carassius, este un peşte foarte popular în China pentru carnea sa fragedă, însă oasele sale intramusculare fac dificil consumul său, deoarece oasele fine pot rămâne înfipte în gât, şi îngreunează totodată procesarea lui industrială, notează Xinhua, conform agerpres.ro.

Grupul de experți biologi chinezi au obținut acest caras fără oase după ce a descoperit gena principală responsabilă de acestea

Grupul de experţi a descoperit gena principală, care controlează dezvoltarea acestor oase, printre 1.600 de exemplare.

Încă din 2021, cercetătorii au reuşit să crească un grup de caraşi care au trecut caracteristicile lor genetice la următoarea generaţie.

Acest proiect reprezintă „un mare avans în creşterea calităţii speciei de caras”, potrivit Academiei de Ştiinţe pentru Piscicultură, şi ar putea avea „un mare impact asupra consumului de vieţuitoare acvatice”.

Carasul este originar din Asia de nord. De aici a ajuns în China, unde a fost selectionat îndeosebi pentru obținerea unor varietăți de ornament ( carașii cu voal pe care îi întâlnim în acvarii).

A fost introdus in Europa mai întâi ca pește decorativ, apoi ca peste argintiu în bazinul Dunării, Rinului.

Nu se stie clar dacă răpândirea sa ca formă argintie este adaptarea la mediul European (aici a fost introdus prima dată după China) sau a fost adus ca formă gata adaptată (argintie)

Trăiește în toată Europa și Asia de nord. La noi în țară se întâlnește în aproape toate băltile, lacurile si râurile de ses și de câmpie, în Dunăre și Delta Dunării.

Răspândirea lui extraordinară se datorează rezistentei deosebite la poluare, lipsa oxigenului syi limite ale PH-ului pe care puțini pești le suportă. Vara, cand alți pești nu mai mușcă carasul este cel care poate salva o partidă de pescuit.

Prezentare:

Carasul aproape că nu mai are nevoie de prezentate, însă nu putem să-l sărim. Este cel mai cunoscut şi răspândit peşte de apă dulce din România și nu numai, el face parte din familia ciprinidelor.

Dimensiunile obișnuite ale carasului sunt de 10 -15 cm cu 80 -150 g, ajungând pana la 1,5 – 2, chiar și 3 kg în mod excepțional.

În crescătorii și în Delta Dunării greutatea medie este ceva mai mare, între 300 – 800 g, uneori apar exemplare care să depășească această greutate, conform pescariamarasteni.ro.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Serghei Lavrov compară anularea alegerilor din România cu situația din Ucraina din 2004: „Judecătorii au dat un salut militar”

Declarațiile șefului diplomației ruse au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, organizate după o reuniune dedicată Siriei, în Qatar Ministrul rus de Externe,...

Granturi de până la 300.000 EUR pentru microîntreprinderi din București-Ilfov

Linia de finanțare are un buget total de 37,6 milioane EUR, din care 15 milioane EUR reprezintă contribuția Uniunii Europene Antreprenorii care vor să acceseze...

Elena Lasconi: Dacă CCR va anula de zece ori alegerile, eu voi candida și a 11-a oară

Liderul USR a făcut, sâmbătă, un apel ferm către cetățeni, să nu răspundă instigărilor unor politicieni Liderul USR, Elena Lasconi, a condamnat decizia Curții Constituționale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă