7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăȘtiințăAstronomii au reperat un vulcan activ pe Venus

Astronomii au reperat un vulcan activ pe Venus

La începutul anilor 1990, nava spațială Magellan a NASA a capturat date de pe Venus, demonstrând că vulcanii încă mai există pe suprafața planetei. Acum, o nouă analiză a acelor date arată că a fost reperat cel puțin un vulcan activ pe Venus și că viitoarele misiuni pe această planetă ar putea oferi și mai multe dovezi că Venus este încă o Planetă activă, scrie bgr.com.

Cercetătorii și-au publicat descoperirile într-un articol apărut în revista Science. Potrivit acestor descoperiri, un vulcan activ de pe suprafața Venus încă modifică suprafața planetei prin revărsarea de lavă prin gurile de ventilație situate în jurul său.

Dar cercetătorii au trebuit să fie atenți la datele cu care au lucrat, deoarece datele de la Magellan sunt vechi de 30 de ani. Pentru o verificare, au ales o locație care apărea în mai multe seturi de date și apoi le-au mutat astfel încât să privească în jos, spre vulcanul posibil activ de pe Venus.

În acest fel, au descoperit că o gură de aerisire a unui vulcan de lângă Maat Mons. Cu toate acestea, în următoarea imagine creată din datele Magellan, cercetătorii au observat că gura de aerisire arăta mai degrabă ca un rinichi. În plus, o pată luminoasă din date părea a fi un nou flux de lavă creat de vulcanul activ, care se răspândea pe suprafața lui Venus.

Este o descoperire intrigantă, care continuă să furnizeze mai multe date pe care oamenii de știință să le cerceteze, mai ales că NASA și alții planifică viitoare misiuni spațiale pe Venus pentru a explora planeta mai în detaliu. Având în vedere că cele mai bune imagini pe care le avem despre Venus au fost surprinse în anii 1980, posibilitatea de a afla mai multe despre această Planetă se află de ceva vreme pe agenda oamenilor de știință.

Având în vedere succesul misiunii Artemis și planurile actuale ale NASA de a explora mai mult restul sistemului nostru solar, sperăm că vom afla mai multe despre vulcanii activi de pe Venus și despre modul în care aceștia au contribuit la crearea planetei pe care o numim acum vecina noastră.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Nicușor Dan respinge fuziunea ELCEN și Termoenergetica

Într-un comunicat de presă emis de Ministerului Energiei se evidențiază că Nicușor Dan refuză aprobarea fuziunii dintre ELCEN și Termoenergetica de către Consiliul...

Cristian Popescu Piedone, pas cu pas către Primăria Capitalei: 51.7% în ultimul sondaj

Creșterea spectaculoasă în sondaje și reacția bucureștenilor cu privire la dosarul ANI schimbă perspectivele alegerilor. Cristian Popescu Piedone, actualul primar al sectorului 5,...

Cum obții un zâmbet fermecător la orice vârstă cu ajutorul implanturilor dentare

Adesea, singura soluție pentru a-ți recâștiga încrederea în aspectul tău și a obține un zâmbet luxuriant este implantarea dinților. Mulți sunt îngrijorați și speriați...
Ultima oră
Pe aceeași temă