15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialStephen Hawking: Teologia nu mai este necesară

Stephen Hawking: Teologia nu mai este necesară

Purtând asupra lui atât blestemul unui corp măcinat de boală, cât şi darul unei minţi strălucite, Stephen Hawking, considerat unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă de la Einstein încoace, este o sursă continuă de controverse.

Fizicianul a reuşit, nu de puţine ori, să pună pe jar oamenii de ştiinţă, dar şi lumea religioasă, prin teoriile sale. Marele Model (The Grand Design), cea mai recentă carte a sa, l-a adus la rangul de demon printre credincioşi.

Un Univers fără Dumnezeu

Marele Model, un studiu ştiinţific asupra universului a stârnit dezbateri atât în plan religios, cât şi în plan ştiinţific, datorită unei idei exprimate de către fizician la numai o zi după lansare cărţii: “Poate că Dumnezeu există, însă ştiinţa poate explica Universul fără a fi nevoie de un creator”.

Prin această publicaţie, Hawking a lansat teoria că “gravitaţia şi teoria cuantică permit Universului să se creeze singur, spontan şi din nimic”.

Ce a şocat însă lumea religioasă a fost fraza: “Explicaţia ştiinţifică este suficientă. Teologia nu mai este necesară.”
Fizicianul, care în trecut admitea, mai mult sau mai puţin, existenţa lui Dumnezeu în cartea A Brief History of Time (1988), acum desfiinţa complet rolul Divinităţii în creaţie, dar şi pe cel al Bisericii, susţinând că “ştiinţa oferă din ce în ce mai multe răspunsuri la întrebări care până acum au fost apanajul religiei”.

Reacţiile nu s-au lăsat aşteptate, iar Hawking a primit un răspuns direct de la Papă. În timpul unei vizite în Anglia, Papa Benedict al XVI-lea a discutat cu o serie de lideri religioşi şi a susţinut că ştiinţa nu poate oferi un răspuns satisfăcător la întrebarea „de ce suntem aici?”. „Nu poate satisface cea mai mare dorinţă a inimii, aceea de a fi explicate originea şi destinul nostru, motivul pentru care existăm şi nici nu ne poate răspunde exhaustiv la întrebarea de ce există ceva în loc de nimic”. De asemenea, Suveranul Pontif a declarat că „religia ne aduce aminte de imperativul conversiei morale, a datoriei noastre de a locui în pace cu vecinul nostru şi asupra importanţei trăirii unei vieţi integre”.

Spaţiul – ultima şansă a umanităţii

Încălzirea globală, creşterea exponenţială a populaţiei, consumarea resurselor naturale, dar şi dezvoltarea armamentului nuclear reprezintă semne al unei posibile dispariţii a rasei umane.

Într-un interviu acordat publicaţiei Big Think, Hawking mai oferă omenirii o şansă: colonizarea Universului. “Va fi destul de dificil să evităm dezastrul pe planeta Pământ în următorii câteva sute de ani, ca să nu mai vorbim de mii sau milioane de ani. Rasa umană nu ar trebui să-şi ţină toate ouăle într-un singur coş sau pe o singură planetă”, a spus el.

“Văd pericole mari pentru rasă umană. Au fost ocazii în trecut când supravieţuirea sa a fost o chestiune de fracţiune de secundă. Criza rachetelor din Cuba din 1963 a fost una din acestea. Frecvenţa unor ocazii similare va creşte în viitor. Dar eu sunt un optimist. Dacă putem evita dezastrul în următorii două sute de ani, specia noastră ar trebui să fie în siguranţă, pe măsură ce ne vom împrăştia în spaţiu”, a continuat fizicianul.

Extratereştrii nu au intenţii paşnice

Mai ţineţi minte ce a păţit populaţia indigenă din America, după ce europenii au pus piciorul pe solul ei? Potrivit lui Stephen Hawking, soarta întregii omeniri ar putea fi aceeaşi cu a amerindienilor.

Acesta a declarat în aprilie 2010 în cadrul unei emisiuni difuzate de Discovery Channel, că, cu toate că civilizaţiile extraterestre există aproape cu certitudine, omenirea ar trebui să evite orice contact cu acestea, din cauza consecinţelor , care ar putea fi devastatoare pentru specia umană.

“Dacă extratereştrii ne-ar vizita, rezultatul ar fi mai grav decât atunci când Cristofor Columb a debarcat în America, cu rezultate nu prea bune pentru amerindieni”, a declarat Stephen Hawking, care este de părere că “extratereştrii evoluaţi poate că au devenit nomazi care caută să cucerească şi să colonizeze planetele pe care le găsesc”.

Oamenii de ştiinţă au încercat deja de mai multe ori să contacteze eventualele civilizaţii extraterestre. În 2008, agenţia spaţială americană (NASA) a lansat în spaţiu cântecul trupei The Beatles intitulat “Across the Universe”, cu ajutorul undelor radio, cu scopul de a trimite un mesaj de pace către eventualele forme de viaţă inteligente din Univers. Acest mesaj urmează să ajungă în apropiere de Polaris (Steaua polară) din constelaţia Ursa Mică în anul 2439. În trecut, NASA a trimis în spaţiu câteva sonde care aveau la bord fotografii, înregistrări audio şi diagrame care arătau locul în care se află planeta noastră în Univers. Proastă idee….?

Omul – savantul, schilodul – geniul

Imaginea lui Stephen Hawking este una greu de uitat. Imobilizat într-un scaun cu rotile de la vârsta de 21 de ani din cauza unei afecţiuni neuro-motorii, fizicianul, acum în vârstă de 69 de ani, a reuşit să supravieţuiască în ciuda previziunilor sumbre ale medicilor, însă şi-a pierdut, pe rând, uzul braţelor, picioarelor şi vocii. Cu toate astea, el se bucură în continuare de viaţă. Cu toate că foloseşte un sintetizator de voce pentru a comunica, fizicianul este căsătorit pentru a doua oară. Hawking este şi tatăl a trei copii şi îi plac mâncărurile bune şi vinurile vechi.

Cu peste 30 de ani în urmă, astrofizicianul a afirmat existenţa radiaţiei emise de găurile negre din Calea Lactee. De curând, cercetătorii susţin că au observat acest fenomen chiar pe Pământ, creat în laborator, iar radiaţiile poartă numele de “Radiaţii Hawking”.

 

 

Cele mai citite

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă