18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOra oficiala a Romaniei este acum disponibila online

Ora oficiala a Romaniei este acum disponibila online

Din aceasta saptamana, Romania are un sistem informatic, disponibil permanent, pentru furnizarea online a orei oficiale. Acesta este foarte important pentru ca permite accesul tuturor utilizatorilor la o referinta nationala pentru informatiile de data/timp, asigurandu-se astfel uniformitatea marcarii temporale a tranzactiilor si a documentelor atat la nivel national, cat si international, in conformitate cu standardele in vigoare. In acest scop, sistemul este sincronizat cu scara de timp furnizata de etalonul national al Romaniei, aflat la sediul Institutului National de Metrologie.
Un astfel de proiect era absolut necesar in contextul utilizarii tot mai crescute a Internetului din ultimii ani, fapt ce a determinat modificari esentiale la nivelul societatii in toate planurile, dar mai ales in ceea ce priveste efectuarea operatiunilor online (tranzactii comerciale, schimb de documente, validarea din punct de vedere legal a unor documente oficiale sau a unor inregistrari electronice etc.). Furnizarea de servicii publice prin mijloace electronice, atat pentru cetateni, cat si pentru companii, da o noua dimensiune utilitatii sistemelor informatice, crescand in acelasi timp importanta disponibilitatii sistemelor si a gestiunii acestora, in conditii de securitate a informatiilor. Pentru ca toate aceste servicii sa poata fi utilizate pe scara larga este obligatoriu sa existe o referinta unica pentru informatia de data/timp si sa fie asigurata securitatea comunicatiilor.
De altfel, dezvoltarea comertului electronic, precum si a schimbului de documente in format electronic a impus necesitatea includerii unei informatii de data/timp, ca parte a semnaturii electronice, unica pentru toti si trasabila la o referinta nationala, in cazul Romaniei, etalonul national de timp, cu o eroare de o secunda. In plus, in conditiile Legii 451 din 1 noiembrie 2004 privind marca temporala, aceasta necesitate a devenit deosebit de stringenta.
“Datorita acestui proiect, Romania se afla in avangarda tarilor europene care au implementat astfel de proiecte, fiind prima tara din zona Europei Centrale si de Sud-Est care ofera marcare temporala”, a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.
In mod practic, realizarea acestui sistem de sincronizare via Internet permite sincronizarea in timp real a unui server de timp (STRATUM 2) cu informatia de timp furnizata de etalonul national de timp si frecventa al Romaniei, iar ulterior informatia transmisa de acest server va permite sincronizarea altor servere de timp sau a calculatoarelor, cu o exactitate cuprinsa intre 1 ms si cateva sute de milisecunde, in functie de conexiunea la retea.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă