8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialiPhone: Odiseea spaţială

iPhone: Odiseea spaţială

Un pas mic pentru omenire, un salt uriaş pentru Apple. Atlantis, ultima navetă care va fi trimisă în spaţiu de către NASA va avea la bord două smartphone-uri iPhone 4s dotate cu o aplicaţie specială care îi va ajuta pe astronauţi să facă o serie de experimente, scrie publicaţia Wired.

Aplicaţia, numită SpaceLab, va măsura nivelul de radiaţii de la bordul navei, localizarea pe orbită, precum şi altitudinea. Testarea acestei aplicaţii nu este critică pentru misiune, dar ar putea duce la  apdatarea pentru utilizarea în spaţiu a dispozitivelor comerciale în viitorul apropiat.

Astronauţii se vor folosi, în principal, de giroscopul implementat în iPhone. Brian Rishikof, directorul Odyssey Space Research, compania care a dezvoltat aplicaţia SpaceLab, este de părere că această tehnologie va putea fi folosită pentru a “executa funcţii de backup necesare restaurării capacităţii de navigare” şi crede că ar putea salva vieţi în situaţii de criză. 

Deocamdată, telefoanele trec printr-un proces minuţios de verificare pentru a se stabili sigur că dispozitivele nu vor afecta instrumentele de bord. Nava Atlantis este programată să decoleze pe 8 iulie iar echipajul staţiei spaţiale se va putea juca cu telefoanele până în septembrie, când o navă rusească le va aduce înapoi pe Pământ pentru a fi analizate.

“Încercăm să aratăm cum un produs comercial folosit de milioane de oameni poate funcţiona ca un instrument pentru zborurile spaţiale,” a spus Rishikof.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă