18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechLa Observatorul Astronomic din Galați a fost determinată forma asteroidului „7986 România“

La Observatorul Astronomic din Galați a fost determinată forma asteroidului „7986 România“

 

O nouă performanță științifică remarcabilă se adaugă la descoperirile realizate în acest an de pasionații de astronomie de la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați. Potrivit purtătorului de cuvânt al muzeului, documentaristul Florin Matei, în cursul lunii noiembrie 2018 a fost determinată forma asteroidului „7986 România“ pe baza unor observaţii astronomice şi în urma analizării datelor obţinute de către echipa formată din muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul observatorului astronomic şi Andrei-Marian Stoian, în vârstă de 16 ani, elev la Seminarul Teologic „Sf. Andrei“ din Galați și membru al Astroclubului „Călin Popovici“ din cadrul complexului muzeal.

„În luna aprilie 2018, asteroidul 7986 România a fost la opoziţie, asta însemnând că Soarele, Pământul și asteroidul au fost aliniate, iar acest lucru a permis observarea lui toată noaptea. În aceste condiţii, s-au realizat patru nopţi de observaţii fotometrice, necesare pentru obţinerea unor curbe de lumină. Observațiile au fost făcute cu telescopul principal Ritchey–Chrétien f/8, cu diametrul oglinzii principale de 400 mm, camera CCD SBIG STL-6303E şi filtru r’Sloan pentru fotometrie. Folosind aceste curbe de lumină, în primă fază s-a putut determina perioada de rotaţie a asteroidului în jurul axei proprii, care este de aproximativ 5 ore. Mai departe, pe baza acestor curbe de lumină şi cu ajutorul programului MPO LCInvert, s-a putut determina şi modelul 3D al asteroidului 7986 România“, ne-a declarat Florin Matei.

Asteroidul „7986 România“ a fost descoperit de către astronomul Schelte J. Bus la Siding Spring Observatory din Australia pe data de 1 martie 1981. Denumirea asteroidului 1981 EG15 drept „7986 România“ a devenit oficială în luna mai 2012, cu ocazia conferinţei „Asteroids, Comets, Meteors“ de la Niigata din Japonia. Propunerea a fost făcută de astronomii Mirel Birlan de la Observatorul din Paris şi Richard P. Binzel de la Massachusetts Institute of Technology. Asteroidul „7986 România“ a fost observat pentru prima dată din România la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, în noaptea de 21 spre 22 mai 2012. Acest asteroid se găseşte în centura principală de asteroizi, situată între orbitele planetelor Marte şi Jupiter şi are o perioadă orbitală de 3,07 ani.

Altă premieră 2018, o stea variabilă elipsoidală rotativă

Tot la Observatorul Astronomic de la Galați a fost înregistrată recent o premieră în astronomia din România, fiind descoperită o stea variabilă elipsoidală rotativă (ELL). În luna septembrie, tot echipa formată din Ovidiu Tercu și Andrei Marian Stoian a anunțat descoperirea a cinci noi stele variabile, „Galati V6“, „Galati V10“, „Galati V11“, „Galati V12“ şi „Galati V13“. Observaţiile astronomice care au dus la aceste descoperiri au fost realizate cu telescopul principal al observatorului astronomic.

Printre cele cinci noi stele care poartă numele Galațiului se află și una ceva mai specială. Steaua „Galati V6“ este o stea variabilă elipsoidală rotativă (ELL) şi se găseşte în constelaţia „Crater“. Stelele variabile elipsoidale rotative sunt stele variabile extrinseci, mai puţin cunoscute şi sunt sisteme binare apropiate cu componente elipsoidale, dar fără eclipse. În prezent se cunosc aproape 1.000 de stele variabile de tipul ELL. Astronomii gălățeni au descoperit în ultimii cinici ani 12 stele variabile, care au primit numele Galațiului, toate fiind incluse de „American Association of Variable Stars Observers“ (Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile) în baza de date internaţională a stelelor variabile.    

Cele mai citite

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă