9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Cum a fost pedepsit un tânăr pentru că a piratat un...

VIDEO: Cum a fost pedepsit un tânăr pentru că a piratat un software de la Microsoft

Un bărbat condamnat pentru piraterie a primit o pedepsă neobișnuită, care să împiedice alte persoane de la piratarea filmelor, muzicii și software-rurilor. Astfel, Jakub F. nu va trebuie să plătească milioane în despăgubiri, dacă face un film în care denunță pirateria, scrie BBC News

Mai mult, pentru ca pedeapsa să fie anulată, filmul trebuie să strângă minim 200.000 de vizualizări, în primele două luni de la difuzare. 

S-a ajuns la acest acord în urma unei înțelegeri în afara sălii de judecată, încheiată între Jakub și firma de software pe care a piratat-o, după ce o instanță din Cehia îl condamnase. În schimb, compania s-a angajat să nu îl dea în judecată.

De asemenea, bărbatul în vârstă de 30 de ani a primit și o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare.

Printre companiile afectate de pirat se numără și Microsoft, HBO Europe, Sony Music, și Twentieth Sony Music, care au estimate pierderi financiare de mii de lire. Doar Microsoft și-a evaluat pierderile la 148.000 de lire.

Însă Alianța Afacerilor în domeniul Software-rurilor (BSA), care a încheiat acordul în numele Microsoft, au realizat că Jakub nu dispune de acea sumă de bani. În schimb, companiile au fost de acord să primească o mică parte din daunele provocate și să coopereze cu Jakub pentru realizarea unui filmuleț împotriva pirateriei.

Dacă filmul nu ajunge la 200.000 de persoane, companiile îi vor putea intenta un process.

Sursa: Youtube/ MojePiratstvi cz

O companie de relații publice din Cehia, care lucrează pentru BSA, i-a deschis un site lui Jakub pe care va fi publicat filmul. Pe site apare un mesaj din partea bărbatului. 

”Am crezut că nu fac nimic rău. Nu am crezut că activitatea mea afectează companiile mari. Eram convins că sunt doar un pește mic”, a zis Jakub.

Filmulețul intitulat ”Povestea despre cum am început să piratez” reprezintă o relatare fidelă a parcursului lui Jakub în acest domeniu, cum s-a bucurat de rezultate, doar ca să fie prins de poliție într-un final. Până acum, filmul a fost văzut de peste 135.000 de ori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă