9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial14,17 şi 50: Numerele care explică de ce Microsoft a plătit...

14,17 şi 50: Numerele care explică de ce Microsoft a plătit peste 8 miliarde de dolari pe Skype

Ieri Microsoft a achiziţionat de la grupul Silver Lake compania Skype Tehnologies pe care a plătit peste 8 miliarde de dolari.

La aflarea veştii, foarte mulţi s-au oprit asupra preţului, arătându-se surprinşi de faptul că Microsoft poate cheltui o astfel de sumă pentru o companie care de curând a fost evaluată la circa 2,5 miliarde de dolari. Publicaţia economică Business Insider vine cu două cifre care explică logica din spatele afacerii: 14,17 şi 50.

Ce inseamnă aceste două cifre?

14,17 dolari – este suma pe care Microsoft a plătit-o pentru fiecare utilizator de Skype. Spre deosebire de Microsoft, eBay a plătit în 2005, când a achiziţionat Skype, nu mai puţin de 45,6 dolari per utilizator (2,6 miliarde de dolari a foat preţul total). Astfel deşi preţul Skype a crescut, – de la 2,6 miliarde de dolari la peste 8 miliarde de doalri –  preţul plătit per utilizator a scăzut.

50 – este numărul de zile de care va avea nevoie Microsoft că să îşi recupereze cash flow-ul. dinaintea tranzactiei.  Având în vedere o sinergia atât de mare între numeroase produse Microsoft – Windows Phone 7, Kinect, Lync, etc – 50 de zile fără cash flow este “floare la ureche” pentru Microsoft.

Skype a fost fondată în 2003 de Niklas Zennstrom şi Janus Friis şi a fost cumpărată, în 2005, de grupul american ebay, cu 2,6 miliarde de dolari. În 2009, ebay a vândut 70% din acţiunile Skype, pentru două miliarde dolari, unui grup de investitori ce îi includea pe cei doi fondatori ai sistemului de telefonie prin Internet.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă