Grădina Botanică din București are bănci solare și Wi-Fi gratuit

În centrul Bucureștiului a fost amenajat un spațiu verde în care farmecul naturii este completat de avantajele aduse de înalta tehnologie.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2019 - 08:32

Grădina Botanică, una dintre cele mai vechi și mai îndrăgite zone de relaxare din București, găzduiește, din această vară, un spațiu cu dotări ultramoderne.

Din data de 15 iunie, în mijlocul florilor și al arborilor, pe Aleea Magnoliilor din Grădina Botanică au fost puse în funcțiune și două bănci cu panouri solare. Energia electrică obținută pe această cale poate servi la încărcarea telefoanelor mobile și a tabletelor, fie prin porturi USB, fie wireless. Tot în această zonă se oferă acces gratuit la internet prin Wi-Fi.

Peste 1800 de voluntari au lucrat timp de patru ani

Acest proiect a început în anul 2015 prin parteneriatul dintre Asociația Team Work și Fundația Telekom Romania, parteneriat care a vizat Sectorul Taxonomic al Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București. În ultimii patru ani, peste 1800 de voluntari au desfășurat activități de curățare și amenajare a acestui spațiu, pentru a reuși, în final, să ofere vizitatorilor o nouă experiență.

În acest moment, structura de alei din Sectorul Taxonomic este înnoită, pe fiecare alee fiind plantată sau în curs de plantare o familie botanică diferită (Magnoliaceae, Ranunculaceae, Rosaceae etc.),

Prima aleea nou amenajată este cea a Magnoliilor. Aici sunt expuse 11 magnolii cu perioade de înflorire din aprilie până în septembrie. La maturitate, înălțimea acestora va fi între 2,5 și 7 metri.

Zona a fost dotată cu mobilier urban nou, format din 25 de bănci și zece coșuri de gunoi, precum și cu două noi panouri informative.

Noutatea absolută a proiectului o reprezintă instalarea în rondul central al Sectorului Taxonomic a două bănci dotate cu panouri solare, care obțin, astfel, autonomie energetică. Cele două bănci permit vizitatorilor să își încarce telefonul mobil sau tableta, fie prin porturile USB situate în lateral, fie printr-o suprafață wireless.

De asemenea, cei ce doresc să publice pe rețelele de socializare fotografii din Grădina Botanică sau, pur și simplu, să fie online, pot accesa gratuit o rețea wifi pusă la dispoziție de Telekom Romania, denumită WifiBotanicabyTelekom.

Cele două bănci cu panouri solare oferă curent electric și pe timp înnorat, având o capacitate de stocare a energiei solare din zilele cu vreme favorabilă.

Fundația Telekom Romania este o organizație non-profit care susține persoane aflate în situații speciale, cauze sociale, copii diagnosticați cu boli grave, tineri talentați, și care răspunde solicitărilor umanitare în urma unor calamități naturale.

Team Work este o organizaţie ce desfășoară, din anul 2006, activități de voluntariat în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”. În proiectele acesteia s-au implicat peste 7000 de persoane, însumând peste 45.000 de ore de muncă la diverse evenimente. Printre acestea s-au numărat Curățenia de Primăvară, Curățenia de Toamnă și Vânătoarea de Comori.

Comentarii