Judecatorii Curtii Constitutionale au anuntat in scris care este decizia lor in privinta suspendarii presedintelui, repetand ca acesta nu a incalcat legea fundamentala. In motivarea trimisa Parlamentului, judecatorii spun ca presedintele tarii poate participa la orice sedinta de guvern, poate cere demisia premierului si a sefilor serviciilor secrete, poate cere redeschiderea unor dosare, poate exprima opinii de politica interna si externa si poate pastra legaturile cu orice partid, potrivit Curtii Constitutionale. Trebuie sa fie activ, "are datoria fata de electorat sa actioneze" pentru implinirea programului sau, conform judecatorilor de la Curtea Constitutionala. Curtea a trimis ieri motivarea la Parlament, avizul judecatorilor avand caracter consultativ. Decizia privind suspendarea va fi luata de Parlament, intr-o sedinta comuna, joi. Motivarea Curtii a incurcat planurile partidelor politice din coalitia antiprezidentiala. Pentru suspendare vor vota teoretic cei 150 de pesedisti. PRM are 48 de parlamentari, iar PC – 30. Chiar si asa, si contand pe prezenta la vot 100% a celor trei partide, tot ar mai trebui sapte voturi pentru ca suspendarea sa treaca, voturi care ar putea veni de la PNL. Sau UDMR, care a dat liber la vot "potrivit propriei constiinte".
Traian Basescu a declarat aseara ca nu e normal ca un presedinte sa fie sicanat pentru ca cere repetat decuplarea oligarhilor tranzitiei de la decizia politica. El a adaugat ca se simte impacat din punct de vedere constitutional.
Basescu, impacat constitutional
Demisia si intoarcerea la electorat sunt cartile jucate de presedintele Basescu in cazul suspendarii sale de catre Parlament. "In situatia in care, in pofida avizului Curtii Constitutionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maxim cinci minute de la vot voi demisiona din functie si voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz constitutional", a anuntat ieri la Palatul Cotroceni seful statului. El a afirmat ca decizia Curtii Constitutionale reprezinta certificatul de "buna purtare", iar activitatea sa in cei doi ani de mandat a fost in litera si spiritul legii. Basescu a precizat ca ramane valabil sloganul sau din campania electorala: "Pun totul pe o singura carte", aceea fiind Constitutia. "Daca vor acea magica liniste, le pot spune ca aceasta este starea in care hotii se simt cel mai bine. Furturile se fac in liniste", a punctat seful statului, adept al afirmatiilor raspicate. El a precizat ca nu se afla in nici una din situatiile care justifica suspendarea – inalta tradare sau comiterea de fapte grave prin care incalca legea fundamentala a statului –, iar ceea ce se va intampla in Parlament "este doar o decizie politica" pe care o va trata ca atare. "seful statului a subliniat ca trebuie decuplati oligarhii tranzitiei de deciziile politice". Romania nu mai poate continua sa fie tributara acestor indivizi", a spus Basescu. Votul uninominal, presiuni pentru clarificarea "jafului din energie" facut de "baietii destepti" ale caror beneficii merg catre firme care inseamna "doar un birou si un telefon", neregulile din achizitiile de medicamente, reforma in justitie si educatie, conectarea rutiera catre Europa sunt prioritatile prezentate de seful statului.