30.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportVictor Ponta: Traian Băsescu m-a ameninţat şi şantajat. Se aştepta să nu...

Victor Ponta: Traian Băsescu m-a ameninţat şi şantajat. Se aştepta să nu mai critic

Liderul PSD Victor Ponta a depus plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, pentru „instigare la abuz în serviciu, ameninţare şi şantaj”, informează realitatea.net.

Plângerea pe care Ponta a depus-o vineri, la ora 13:30, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, îl vizează şi pe Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.

Demersul lui Ponta vine după afirmaţiile lui Traian Băsescu de pe 22 iunie, din timpul consultărilor cu opoziţia de la Cotroceni. Preşedintele a făcut atunci referire la „contractele” lui Ponta cu cele două complexuri energetice de la Rovinari şi Turceni. A doua zi, ANAF începea o anchetă privind posibilele „contracte” ilegale ale liderului opoziţiei.

„La întâlnirea de la Cotroceni cu Traian Băsescu şi, ulterior, domnul Blejnar, am fost avertizat, am fost ameninţat, prevenit de amândoi că am probleme cu contracte cu Turceni şi Rovinari, că am obţinut bani ilegal. Am aşteptat ca ANAF-ul să verifice toate documentele pe care le-am pus imediat la dispoziţie, am primit procesul-verbal de la ANAF pe care-l depun la dosarul penal, din care rezultă că toate aceste afirmaţii ale lui Traian Băsescu şi ale lui Sorin Blejnar au fost nu numai neadevărate, dar au reprezentat o instigare la comiterea unui abuz în serviciu împotriva mea. Blejnar, în calitatea sa de funcţionar public, s-a conformat instigării lui Traian Băsescu, iar eu am considerat că actele celor doi, împreună, făcute în mod evident împotriva realităţilor expuse de documentele oficiale pe care le am la dosar sunt acte de instigare la comiterea unui abuz în serviciu împotriva mea, sunt acte de ameninţare şi acte de şantaj”, a declarat Victor Ponta, după depunerea plângerii penale.

El a susţinut că ameninţările preşedintelui aveau ca scop susţinerea de către PSD a proiectului de regionalizare. „Probabil se aşteptau să fiu de acord cu regionalizarea, se aşteptau să nu mai critic”, a continuat liderul PSD.

În ultimul timp, între Traian Băsescu şi Victor Ponta au existat o serie de contre. Printre altele, Băsescu l-a acuzat pe Ponta de imaturitate. În plus, şeful statului a spus că nu îl va numi premier pe liderul PSD nici dacă USL va obţine peste 50 la sută din voturi la alegerile parlamentare de anul viitor.

Conflictul dintre Ponta şi Sorin Blejnar a izbucnit însă în timpul controalelor din vămi. Atunci, şeful ANAF l-a acuzat pe Ponta că a primit o sponsorizare din partea Colina Motors – o maşină de raliu, acuzaţie negată şi de preşedintele PSD, şi de dealerul de maşini.

Un alt „meci” a izbucnit în urma unor controale de la complexurile energetice Rovinari şi Turceni, când Victor Ponta şi Dan Şova au fost acuzaţi că au încasat sume mari de bani şi nejustificate de la cele două complexuri energetice. Ponta a fost chemat la ANAF să dea explicaţii.

Potrivit Constituţiei, preşedintele României se bucură de imunitate şi poate fi pus sub acuzare doar de Parlament, pentru înaltă trădare.

Însă nu ar fi primul proces în care este implicat Traian Băsescu. În vara lui 2010, şi Corneliu Vadim Tudor a depus la Parchet o plângere împotriva lui Băsescu, în care îl acuza de genocid.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă