14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportVictor Ponta: Decizia de excludere a lui Mircea Geoană din PSD...

Victor Ponta: Decizia de excludere a lui Mircea Geoană din PSD este normală şi firească

Update 15.13: Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, la RTV, că decizia Comisiei de Integritate a PSD de a-l exclude din partid pe Mircea Geoană este normală şi firească. Ponta a criticat în schimb faptul că Mircea Geoană a organizat o conferinţă de presă în care să-şi explice vizita în SUA, dar şi declaraţiile de presă făcute duminică pe scările sediului PSD.

“Ce mi s-a părut anormal şi nefiresc a fost atmosfera creată, cu declaraţii de presă. Au luat o decizie, mâine la BPN şi apoi la CEx. o vom pune în aplicare”, a spus Ponta.

Update 14.16: Membrii Comisiei de Integritate au propus ca preşedintele Senatului, Mircea Geoană, să fie exclus din PSD. Decizia finală o ia însă Comitetul Executiv al partidului.

Comisia a luat această decizie cu 43 de voturi “pentru”, 5 “împotrivă” şi două abţineri, scrie Mediafax. Deşi a fost invitat la şedinţa Comisiei de Integritate, Mircea Geoană nu a mai apucat să-şi spună punctul de vedere în faţa colegilor.

“Sunt consternat, regret situaţia. Am fost convocat aici la 14.15. Am ajuns la 14.10 şi am constatat că şedinţa comisiei s-a încheiat. Este revoltător. Mi-am oferit disponibilitatea de a participa în continuare, însă recuzatorul domn. Şova mi-a comunicat că nu mai poate să convoace colegii, care erau de altfel în sediu”, a spus Geoană, care anterior declara că a venit la întâlnirea cu colegii din Comisie din “respect faţă de partid”, adăugând că forul nu are oricum ultimul cuvânt, ci poate face doar o recomandare. Fostul preşedinte al PSD a reiterat ideea că ar demisiona din funcţia de la Senat dacă ar fi sigur că locul său ar fi luat de un alt coleg al său.

Întrebat de ce nu a fost audiat şi Mircea Geoană, Dan Şova, preşedintele Comisiei a spus: “A fost o neînţelegere. Noi i-am trimis invitaţie pentru a participa la şedinţă, începând cu ora 14.15, însă dânsul nu ne-a comunicat oficial că va participa. Şedinţa a început la ora 13, s-a terminat la ora 14. Am vorbit cu domnul Geoană după ce s-a terminat şedinţa, i-am spus că şedinţa s-a încheiat pentru că nu am primit o confirmare oficială că va fi prezent”.

Geoană: Nu ofer gratis preşedinţia Senatului actualei puteri

Anterior, într-o conferinţă de presă, Mircea Geoană a răspuns acuzaţiilor care i-au fost aduse de conducerea PSD după vizita în Statele Unite ale Americii şi, ulterior, refuzul de a se retrage din funcţia ocupată în Camera Superioară a Parlamentului.

“N-am acceptat să ofer pe gratis preşedinţia Senatului actualei puteri. A fost un gest de loialitate faţă de partid, nu de insubordonare”, a precizat Mircea Geoană, menţionând că dacă ar fi fost posibilă înlocuirea sa cu un coleg senator din PSD fără ca partidul să piardă a doua funcţie în stat, ar fi acceptat acest lucru.

Mircea Geoană este supus, duminică, judecăţii Comisiei de Integritate din PSD. Însă fostul candidat la preşedinţie a ales să nu meargă la sediul partidului, ci să rămână la Senat, de unde a ţinut conferinţa de presă.

Fostul preşedinte al PSD a anunţat că prezintă “adevărul cu privire la această furtună care s-a stârnit din nimic şi care riscă să nu aducă nimic bun”. Geoană a avertizat chiar că actuala situaţie riscă “să producă o hemoragie în rândurile PSD şi ale Opoziţiei”.

Principalele declaraţii făcute de Mircea Geoană

– Vizita mea în America a fost utilă pentru ţară şi pentru Opoziţie, dar s-a ajuns la ameninţări privind excluderea mea din partidul la care ţin atât de mult.

– Încă de la început s-a ştiut faptul că această procedură de rocada la conducerea Senatului este imposibil de realizat, că este o ficţiune juridică. Nu se putea încerca schimbarea mea de la Senat fără ca actuala putere să fi pus mâna pe gratis pe a doua funcţie în stat.

– Dacă există o garanţie că înlocuirea mea de la Senat se poate face cu un alt coleg senator, nu voi ezita să renunţ. Dar şansele sunt zero pentru aşa ceva.

– Vizita mea în America a fost pregătită de luni de zile. Partea americană a considerat-o a fi un mesaj către echilibrul politic în relaţia cu România, după vizita preşedintelui Traian Băsescu.

– Nu am nevoie de niciun mandat de la nimeni pentru a merge în America, sunt preşedintele Senatului. Iar dacă există cineva în România care să aibă o cunoaştere profundă a Statelor Unite, atunci acesta sunt eu.

– Adevărul este că Sorin Oprescu avea perfectată o vizită în SUA pentru a se întâlni cu primarul New York-ului. Domnii Ponta şi Antonescu intenţionau să meargă cu el, într-o tripletă. Dar nu eu am blocat această vizită, iar acuzaţiile că am făcut-o sunt absurde.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Beneficiile săpunurilor naturale bio antiacneice

Acneea reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând milioane de persoane la nivel global, indiferent de vârstă sau gen. Caracterizată prin...

Ce inovații a adus Rolex în lumea ceasurilor?

De peste 100 de ani Rolex a acaparat piața ceasurilor de lux, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci producătoare din întreaga...
Ultima oră
Pe aceeași temă