17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportVa accepta Traian Băsescu altă majoritate?

Va accepta Traian Băsescu altă majoritate?

Consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu a declarat pentru RL că afirmaţiile preşedintelui Băsescu la RRA în direcţia opoziţiei indică un mesaj mai degrabă pozitiv. Preşedintele spusese la radioul public că ar putea desemna un premier favorabil PSD sau PNL dacă aceste partide „s-ar angaja pe un program să accelereze reformele structurale”, dar exprimase rezerve cu privire la capacitatea lor de guvernare. Sebastian Lăzăroiu spune că interpretarea mesajului prezidenţial ar trebui să se axeze pe „n-aş avea nici o ezitare să desemnez un prim-ministru care să le aducă la guvernare” şi nu pe cuvântul „incompetenţă” folosit de preşedinte în legătură cu cele două partide. „Există deschidere de a accepta o majoritate pentru reforme”, spune Sebastian Lăzăroiu.

În replică, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian respinge orice tatonări declarând că „a avea încredere în Traian Băsescu este ca şi cum ai spera să ai un somn liniştit luând drept pernă un şarpe încolăcit”. El exclude orice colaborare cu PDL „în actualul mandat”. Într-un interviu la Evenimentul Zilei, liderul PSD Victor Ponta face o declaraţie similară: „Lăsaţi-mă în pace cu Băsescu care ne propune. Nu ne propune nimic pentru că nu ne vedem cu Băsescu. Nu am încredere în el nici când îmi spune „bună ziua” că mă gândesc că e noapte. Orice discuţie Băsescu-PSD este exclusă”.

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu admite că previziunea sa din decembrie 2009 potrivit căreia PNL s-ar putea alătura PDL la guvernare în septembrie 2010 nu prea mai are şanse să devină fapt deoarece PDL a scăzut în intenţia de vot de la 35% în aprilie la 15% în iulie, iar PNL a câştigat puncte ajungând la 27%. „Există încă acest curent printre liberali, dar el nu se poate impune în aceste condiţii”, spune consilierul prezidenţial.
În privinţa atacului prezidenţial către vocile critice din PDL, toţi cei vizaţi par să fi căzut de acord că recomandarea de excludere din partid l-a vizat de fapt pe senatorul Radu F.Alexandru. El l-a acuzat pe Traian Băsescu că prin implicarea constată în PDL subminează autoritatea lui Emil Boc în partid şi în Guvern. „Preşedintele a fost iritat de interviul acordat de Radu F.”, spune Cristian Preda pe blogul său adăugând că va continua să critice public „nu numai adversarii, ci şi colegii de partid, atâta vreme cât aceştia nu vor lucra în interesul general”. Partizan al debarcării premierului Boc, Sever Voinescu nu se mai gândeşte la demisie. „Nici nu abandonez lupta şi nici nu mă schimb”, a declarat pentru RL deputatul Sever Voinescu.

 

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă