15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportUSL trage în Băsescu cu gloanţe oarbe

USL trage în Băsescu cu gloanţe oarbe

Creditul acordat Ioanei Băsescu a îndeplinit condiţiile de respectare a normelor CEC şi BNR, este concluzia unui raport trimis de BNR comisiei parlamentare de anchetă a activităţii CEC. De altfel, prima zi a audierilor în comisia care anchetează creditele CEC, după scandalul legat de fiica preşedintelui, a scos la iveală vulnerabilităţile demersului parlamentar.

La audierile care s-au desfăşurat cu uşile închise, în absenţa presei, preşedintele CEC, Radu Gheţea, a invocat legea secretului bancar pentru a evita răspunsurile la unele din întrebările senatorilor. Potrivit unor surse din comisie, Gheţea a afirmat că există politicieni care au intervenit telefonic pentru acordarea unor credite, adăugând că nu se referă la cazul Ioanei Băsescu. După audierea oficialului, vicepreşedintele comisiei, Iulian Dumitrescu (PNL), recunoştea că senatorii nu ştiu exact ce informaţii au dreptul să primească. El a spus că senatorii au cerut aceste informaţii în virtutea articolului 11 din Constituţie. Articolul citat nu are, însă, nici o legătură cu secretul bancar, referindu-se la dreptul internaţional şi ratificarea tratatelor.

Cinteză: S-au respectat normele

Pe acest fond, majoritatea USL nu a reuşit, ieri, după o zi de audieri, să marcheze puncte suplimentare în războiul politico-mediatic cu Traian Băsescu, pe tema creditului luat de fiica preşedintelui, Ioana, de la CEC. Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a confirmat că verificările instituţiei certifică legalitatea demersului. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a povestit discuţia cu şeful statului pe tema schimbărilor de la CEC, iar şeful CEC, Radu Gheţea, a ocolit majoritatea întrebărilor.

Citeşte şi: Cinteză, BNR: Creditul Ioanei Băsescu a respectat normele CEC şi BNR

„Concluzia raportului este că acest credit s-a acordat în condiţii de respectare a normelor interne ale CEC-ului şi a normelor de prudenţă ale Băncii Naţionale. Nu s-a încălcat norma internă de creditare şi norma BNR, nu putem discuta de nici un abuz”, a declarat ieri Nicolae Cinteză. Acesta a fost audiat de comisia pentru activitatea CEC, înfiinţată după scandalul creditului luat de la banca de stat de către fiica şeful statului.

Totodată, Cinteză a precizat că durata de acordare a unui credit CEC este de opt-nouă zile, “garanţiile sunt acoperitoare conform normelor”.

Oficialul Băncii Naţionale a recunoscut că presiunile politice asupra CEC sunt “probabile”, dar nu au existat intervenţii din partea familiei prezidenţiale: “Este bancă de stat şi probabil că astfel de ţară se întâmplă în orice ţară din lume acolo unde statul are participaţii la o bancă”.

Versiunea lui Chiţoiu

La rândul său, ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a declarat că activitatea managerială a CEC Bank nu a adus impulsul dorit şi că a propus încă din vară o conducere duală, formată din Directorat şi Consiliu de Supraveghere. Ministrul a mai spus că Directoratul ar avea cinci membri, iar Consiliul de Supraveghere şapte. Întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe preşedintele CEC, Radu Gheţea, Chiţoiu a spus: “La momentul la care vom adopta noul Statut, cu modificările cu sistem dualist de management, atunci suntem obligaţi să prezentăm conducere executivă formată din Directorat şi Consiliu de Supraveghere”. Daniel Chiţoiu a arătat că introducerea acestui sistem a fost motivul pentru care a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu: “Eu am solicitat CEC propuneri privind noul statut şi, în momentul respectiv, preşedintele m-a sunat şi mi-a spus să nu pun politruci la conducerea CEC. I-am spus că nici nu pot să pun politruci la conducerea CEC Bank, pentru că cei care vor fi propuşi pentru Directorat şi Consiliul de Supraveghere trebuie să aibă avizul BNR”. Ministrul afirmase acum câteva săptămâni că a fost sunat de preşedintele Băsescu care i-a cerut să nu îl schimbe pe Radu Gheţea de la şefia CEC Bank.

Cazul Călăraşi. A doua comisie

Conducerea Parlamentului a decis, ieri, înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţia unui teren în judeţul Călăraşi de către Ioana Băsescu, hotărârea urmând să fie supusă astăzi votului în plenul celor două Camere. Comisia va fi formată din reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare, mai puţin PDL, care a refuzat să facă nominalizări. PSD va avea şase membri, PNL patru, iar UDMR, PC şi PP-DD câte unul.

Citeşte şi: Înfiinţarea Comisiei Călăraşi, aprobată

60.000€/lună. Venit maxim de notar

Conform datelor furnizate ziarului RL de către ANAF, cel mai mare venit (suma netă) realizat de un notar din Capitală, în 2012, a fost de 2.026.208 lei, adică circa 455.000 €. Asta ar însemna, în medie, aproximativ 38.000 €/lună.Tot din informaţiile ANAF, în primele 6 luni ale acestui an, cel mai mare venit (suma netă) estimat de un notar bucureştean a fost de 1.661.928 de lei, adică peste 375.000 €, respectiv un venit mediu lunar de 62.500 €. (M.S.)

Citeşte şi: Cât poate câştiga un notar în Bucureşti? Până la 60.000 de euro/lună

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă