19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportUngureanu: L-am sunat pe Victor Ponta. Pe Crin Antonescu nu am apucat,...

Ungureanu: L-am sunat pe Victor Ponta. Pe Crin Antonescu nu am apucat, dar o să-l sun

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus, marţi seara, că vrea un dialog cu USL, iar cu cu Victor Ponta a vorbit la telefon anterior venirii la interviul acordat Antenei 3. Ungureanu a recunoscut totodată că nu a apucat să poarte o discuţie şi cu liderul PNL, Crin Antonescu, dar că are de gand să o facă la un moment dat. Mihai Răzvan Ungureanu a mai vorbit şi despre faptul că i-a făcut “leneşi” pe sinistraţii din judeţele Buzău şi Vrancea care nu îi ajutau pe militari la deszăpezire, că “nu este jignitor, este neplăcut când se porneşte de la o premiză greşită”.

“Eu nu i-am făcut pe oameni leneşi. Eu am crescut pe forţele proprii şi am văzut oameni dezinteresaţi de propriul lor interes, care îi lăsau pe militari să cureţe zăpada în locul lor. Ştiu ce înseamnă suferinţă, am văzut şi oameni la ananghie, am văzut şi fericire, ce a contat în episodul cu zăpezile a fost că am văzut că se forţele se pot mobiliza. Nu cred că este jignitor, este neplăcut când se porneşte de la o premiză greşită. Forţele de salvare erau destinate celor care nu se puteau ajuta singuri. Primul ministru nu are obrazul atât de gros încât să-şi permită să-i facă pe oameni leneşi. Ceea ce consider că este meritoriu este munca, sunt un om care iubeşte munca. Patriotismul se măsoară în modul în care îşi face fiecare treaba.”

Premierul a spus că îi pare rău pentru persoanele care şi-au pierdut viaţa în timpul viscolului şi că “sunt tragedii pe care le trăieşte”.

“Îmi pare rău pentru toţi cei care merită şi care aşteaptă şi pentru cei cărora Guvernul nu le poate face viaţa mai bună. Îmi pare foarte rău pentru cei care au murit. Pentru mine astea sunt tragediile şi le trăiesc pe toate. Un singur om care suferă în România reprezintă o tragedie pentru mine.” 

Întrebat despre criza morfinei, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că nu trebuie luată o decizie sub presiunea mediatică şi că demiterea unei “nu repară un sistem”.

“Nu deciziile luate sub presiune, mai ales sub presiune mediatică, sunt decizii bune. Demiterea unui om repară un sistem. Nu-i iau apărarea nimănui. Unul dintre obiectivele mele este legea sănătăţii. Cum se poate uşura suferinţa unei persoane în stare critică? Prin decapitarea unui administrator? Nu cred.”

Şefii diferitelor autorităţi ale statului, precum Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), nu vor fi demişi ca răspuns la presiunea mediatică, ci doar dacă nu performează în termenele stabilite, a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

“Există o diferenţă între a judeca administraţia stând la peluză şi arătând cu degetul şi a reforma din interior. Şeful CNAS nu este votat ci numit. Numirile au un anumit criteriu de competenţă. Demiteri au fost, dar acele demiteri nu sunt de dragul demiterii şi pentru a da satisfacţie divertismentului. O demitere înseamnă o schimbare la nivel administrativ. Principiul managerial trebuie păstrat ca atare. Ţinem cont de îndeplinirea unor criterii şi să trecem la decapitări doar de dragul publicului este management prost.”

Întrebat dacă ordonanţa de urgenţă privin UMF Târgu Mureş a reprezentat un compromis pentru a menţine coaliţia, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că “nici premierul, nici Guvernul nu mediază discuţiile între partidele din coaliţie”.

“Decizia pe majoritatea temelor care pot fi dificile trebuie luată în consens în coaliţie, decizia trebuie trimisă la Guvern pentru analiză. În ceea ce priveşte UMF Târgu Mureş s-a ajuns la un consens. Premierul este independent cu toate că guvernul are culoare politică. Despre înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară: proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului de Resort unde va sta 10 zile pentru dezbatere publică şi vom lua în calcul rezultatele. Nici premierul, nici Guvernul nu mediază discuţiile din coaliţie.”

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că există loc de “mişcare” între a creşte salariile şi a reduce CAS şi că fiecare decizie are plusurile şi minusurile sale.

“Când vedem care este spaţiul fiscal în care ne putem mişca, ne putem gândi ce vom face. În ambele cazuri există avantaje şi dezavantaje. La CAS este impactul foarte mare pe un deficit structural mare. Mărirea salariilor poate avea şi asta un efect dezastruos. Ce ne interesează este oportunitatea de a face aşa ceva în spaţiul fiscal. Trebuie să repornim economia românească. Trebuie să punem accent pe consum, dar nu numai – asta fi o greşeală. Trebuie ca cetăţeanul să ajungă la o stare de bunăstare. Trebuie să ţinem cont de prudenţă.”

Premierul Ungureanu a evitat să comenteze declaraţiile Elenei Udrea privind bazinele de înot, pe motiv că subiectul nu este unul important, adăugând însă că problema nu trebuie generalizată, aşa cum nici nu ar trebui întrebat dacă patronul acestui post TV “are ceva cu tot Guvernul”.

“Eu nu vreau să pară nicicum arogant ceea ce urmează să vă spun acum, dar vreau să vă aduc un zâmbet pe buze: în anul I de Facultate studiam cu toţii logică, iar una dintre cele mai mari probleme ale tinerilor studenţi la istorie era să ajungă la examinator recunoscându-şi propriile greşeli de logică. Una dintre marile greşeli ale logicii formale este generalizarea, pornind de la un fapt şi inferând către mai multe fapte ca şi cum s-ar întâmpla la fel. E ca şi cum pe dumneavoastră. v-aş întreba, în cazul în care între noi doi ar exista o relaţie tensionată – Doamne fereşte! – dacă este patronul dumneavoastră care are ceva cu tot Guvernul sau altfel, ori eu nu pornesc de la acest tip de judecată”, a spus Ungureanu.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că România va trebui să absoarbă 6 miliarde de euro din fonduri europene, “o treabă grea”.

“Avem nevoie să aducem 6 miliarde de euro din fonduri europene. Este o treabă grea. Este banul cel mai ieftin dacă-l ai şi cel mai scump dacă-l pierzi. Dacă aceşti bani intră în economia noastră, efectul pozitiv va fi aproape imediat.”

Întrebat dacă se gândeşte să candideze la preşedinţie, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este interesat să performeze în funcţia de prim-ministru şi că nu se gândeşte deocamdată la o asemenea mişcare.

“Eu am de dovedit competenţe în ceea ce fac acum. Nu pot spera la mai mult. Esenţial este felul în care acest Guvern performează. Putem să luăm în calcul orice. Ceea ce mă interesează în acest moment este să pot performa.”

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că discursul lui Victor Ponta de la investirea premierului în funcţie, pentru care acesta a fost criticat în opoziţie, reprezintă “normalitatea însăşi”.

“Ceea ce a făcut domnul Ponta la discursul de investitură mi s-a părut normalitatea însăşi. Am ajuns în situaţia în care lucrurile normale sunt anormale. Am avut o discuţie cu Ponta, pentru nevoia unei întâlniri privind priorităţile legislative. Cu Crin Antonescu nu am apucat să vorbesc, dar îl voi suna.”

În legătură cu faptul că premierul vine din zona serviciilor secrete, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este politician, în primul rând.

“Oamenii de la serviciile secrete sunt politicieni. Ce ar trebui să facă după slujba în serviciile secrete? Să se ducă la mănăstire?”

Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă