10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportUDMR şi grupul Oprea barează drumul PDL către CCR

UDMR şi grupul Oprea barează drumul PDL către CCR

Deputaţii puterii au eşuat ieri în încercarea de a-l impune pe candidatul PDL judecător la Curtea Constituţională. O nouă rundă a bătăliei pentru CCR se dă astăzi la Senat.

Pentru postul de judecător constituţional aferent Camerei Deputaţilor s-au luptat ieri doar candidaţii PSD (Valer Dorneanu) şi PDL (Ştefan Minea), în condiţiile în care PNL a preferat să nu „arunce” pe nimeni în ring. Bătălia se anunţa, teoretic, uşoară pentru arcul guvernamental deţinător de majoritate în Parlament, dar practica a arătat că actuala coaliţie scârţâie la vot: Dorneanu a obţinut 161 de voturi, iar Minea – doar 123. Cu alte cuvinte, doar şapte voturi l-au despărţit pe candidatul PSD de un mandat de nouă ani la Curtea Constituţională. Aceasta, deşi PDL, UDMR, independenţii şi minorităţile (susţinătoare, în mod tradiţional, ale puterii) adună 182 de voturi, cu 14 mai mult decât cele necesare unei majorităţi. Potrivit democrat-liberalilor, grupul portocaliu a votat corect, însă aliaţii au fost cei care l-au preferat pe candidatul PSD. Deşi Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale spune că judecătorii trebuie să primească votul majorităţii parlamentarilor, social-democraţii s-au grăbit să clameze victoria lui Dorneanu. În urma disputelor procedurale, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a decis ca votul să fie reluat într-o altă şedinţă.

Runda a doua, astăzi la Senat

Absenţa unui candidat pentru CCR din partea PNL se explică prin înţelegerea politică pe care liberalii au făcut-o cu social-democraţii. PNL nu şi-a desemnat candidat pentru postul ce revine Camerei, iar PSD i-a întors favoarea neanunţând pe cineva pentru postul de judecător ce revine Senatului. Astfel, voturile opoziţiei nu se disipează, iar PNL şi PSD încearcă să contracareze planul PDL de a obţine ambele posturi alocate Parlamentului. Oficial, nici una dintre tabere nu recunoaşte că ar exista vreo înţelegere şi că, de fapt, motivele susţinerii reciproce ar fi strict profesionale. „Deputaţii jurişti ai PNL ne-au recomandat să votăm cu Dorneanu, pentru că diferenţa de valoare dintre el şi cel propus de PDL este uriaşă. Nu am negociat nimic cu PSD, pur şi simplu nu am făcut nici o propunere”, susţine Relu Fenechiu, „sforarul” liberalilor. Colega sa de partid Alina Gorghiu a negat şi ea existenţa vreunui troc între PSD şi PNL, votul deputaţilor liberali fiind doar anti-PDL.

Runda a doua a bătăliei pentru Curtea Constituţională se dă astăzi la Senat, între Iulia Antoanella Motoc (soţia lui Mihnea Motoc – ambasadorul României la reprezentanţa de la UE -, propusă de PDL) şi Teodor Meleşcanu (fost ministru de Externe şi al Apărării, propus de PNL). În prima parte a zilei candidaţii vor primi avizul Comisiei juridice, iar un vot în plen poate fi dat în aceeaşi zi. Întrebat de România Liberă dacă PNL are garanţii de la social-democraţi că-l vor sprijini pe Meleşcanu, Fenechiu a răspuns sec: „Nu am cerut garanţii”. Până la sfârşitul acestei săptămâni este aşteptată şi propunerea Administraţiei Prezidenţiale de înlocuire a celui de-al treilea judecător constituţional al cărui mandat expiră pe 7 iunie. În cazul în care PDL ar reuşi să obţină ambele posturi ce revin Parlamentului, la care s-ar adăuga cel aferent Preşedinţiei, arcul guvernamental ar dobândi majoritatea în plenul CCR, aspect esenţial în cazul în care legile privind reducerea pensiilor şi salariilor sunt atacate la Curte.  

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă