13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportUDMR ameninţă cu ieşirea din coaliţie. PDL: vom cădea la înţelegere

UDMR ameninţă cu ieşirea din coaliţie. PDL: vom cădea la înţelegere

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, spunea ieri că protocolul de funcţionare a coaliţiei trebuie finalizat şi semnat săptămâna aceasta şi că nu există divergenţe cu partenerii de guvernare.

 

Alţi oficiali PDL contrazic însă aceste afirmaţii. Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu, nu a dat nici un termen pentru semnarea protocolului şi a spus că formaţiunile din coaliţie se află în faza în care au stabilit ce doresc să fie în acest protocol.

“Din punctul nostru de vedere, documentul fundamental care trebuie să se regăsească şi în protocol este programul de guvernare. PDL este ataşat programului de guvernare şi credem că pentru anul care vine asta trebuie să fie prioritatea”, a adăugat Voinescu.

Ce condiţii pune UDMR

Aceste afirmaţii vin pe fondul afirmaţiilor unor lideri UDMR că formaţiunea ar putea părăsi coaliţia dacă anumite condiţii nu sunt trecute în programul de guvernare – şi îndeplinite.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a vorbit la sfârşitul săptămânii trecute despre “varianta de a părăsi coaliţia”. La începutul lunii, un alt lider al Uniunii, Gyorgy Frunda, declara că a propus ieşirea UDMR de la guvernare.

Potrivit lui Borbely, reprezentanţii Uniunii au cerut să existe un protocol cu termene precis, pe lângă programul de guvernare.

“Vom încheia acest protocol, sper, într-o săptămână, cu termene clare şi, dacă nu vor fi respectate, evident atunci e şi varianta de a părăsi coaliţia, dacă nu se îndeplinesc cele prevăzute, a spus el, precizând că “nu este vorba despre o ameninţare”.
Borbely a adăugat că în protocol ar putea fi cuprinse termene “până în mai-iunie” sau chiar mai scurte.

Una dintre principalele condiţii ale UDMR priveşte creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Deşi au subliniat că acest lucru se poate face doar dacă situaţia economică o permite, oficialii Uniunii se declară “convinşi” că se vor găsi resurse pentu aceste creşteri. Alte măsuri se referă la “politici publice de stimulare a natalităţii”, continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, care “să vină până la Târgu Mureş”, precum şi începerea lucrărilor, cât de curând, la Autostrada Târgu Mureş – Iaşi.

Potrivit lui Borbely, un capitol separat din protocol se va referi la minorităţi. Una din condiţii este înfiinţarea de linii cu predare în limba maghiară la Universitatea Babeş Bolyai, Universitatea de Arte din Târgu Mureş şi UMF Târgu Mureş – trebuie să fie înfiinţate, conform legii, aceste linii de predare în limba maghiară.

Pe de altă parte, oficialul mai spune că UDMR nu a fost de acord să apară în programul de guvernare proiectul referitor la reorganizarea teritorială a ţării. De altfel, Uniunea s-a opus din start acestui proiect.

PDL: Ne vom înţelege

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spune că partidul nu este îngrijorat de afirmaţiile liderilor UDMR privind ieşirea din coaliţie. “O să discutăm punctele lor de vedere,” spune el. Voinescu recunoaşte că PDL nu s-ar descurca la guvernare fără UDMR, dar nu se aşteaptă ca formaţiunea să-şi pună în practică ameninţările. “C red că vom ajunge la o înţelegere”, precizează el.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă