18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportSpectacol în Transfăgărășan. Zbor de mare viteză peste munți, fără motor de...

Spectacol în Transfăgărășan. Zbor de mare viteză peste munți, fără motor de propulsie

Evenimentul de redeschidere a celei mai pitorești șosele din România a fost pus în evidență, în acest an, de un spectacol incredibil pe cerul de deasupra Carpaților, la care au participat sportivii Red Bull Skydive Team: primul zbor de-a lungul Transfăgărășanului, la o viteză de 220 de kilometri pe oră, într-un costum fără motor de propulsie!

„Zborul acesta reprezintă un proiect special pentru noi, o realizare unică. E o onoare și un privilegiu să zburăm deasupra Transfăgărășanului”, a spus Max Manow, sportiv Red Bull Skydive Team.

După ce s-au lansat de pe linia crestei Vârfului Capra – Șaua Doamnei, ajungând de la 0 la 100 de kilometri pe oră în numai 4 secunde, sportivii echipei Red Bull Skydive au sfidat limitele aerodinamicii, realizând trei tipuri de zbor fără propulsie mecanică: zbor în formație de-a lungul serpentinelor din Transfăgărășan, zbor de proximitate, razant crestei muntoase Netedu și zbor acrobatic în formație, realizat cu ajutorul parașutelor.

 „Faptul că suntem o echipă ajută enorm în acest sport. Eu mă gândesc foarte bine înainte să sar cu o persoană nouă, aleg cu mare grijă cu cine fac asta”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, Max Manow. Ca și colegii lui, Max Manow are peste 10 ani de experiență în parașutism, B.A.S.E. Jumping sau Wingsuit Flying.

„Zborul acesta reprezintă un proiect special pentru noi, o realizare unică. Reprezintă o onoare și un privilegiu pentru noi să zburăm deasupra Transfăgărășanului”

Max Manow,

Sportiv

Cei trei temerari care au evoluat pe cerul României se numesc Max Manow, Marco Waltenspiel și Marco Fürst. Ei zboară împreună de peste șapte ani. Dar fiecare în parte a acumulat peste zece ani de experiență în parașutism, B.A.S.E. Jumping sau Wingsuit Flying.

„Știi cu adevărat o persoană doar atunci când treceți prin tot felul de experiențe împreună și, mai ales, prin momente extreme. Atunci vezi cum reacționează cel de lângă tine”

Marco Waltenspiel,

Sportiv

Marco Waltenspiel este de părere că “îți dai seama ce-i poartă pielea” unui om doar dacă ajungi să trăiești împreună cu el în situații ieșite din comun, neprevăzute, dificile.

 

Acest tip de zbor a fost primul făcut peste serpentinele amețitoare ale Transfăgărășanului, unde doar experiența miilor de salturi ale sportivilor au putut ține sub control, la coborâre de peste 4.000 de metri, costumele nepropulsate mecanic.

Condițiile meteo foarte dificile de deasupra Munților Făgăraș au schimbat radical strategia inițială de zbor cu care cei 3 sportivi au aterizat în România. Din cauza zonei montane înalte și a instabilității meteorologice, planul a trebuit schimbat în aer, chiar înainte de lansarea din elicopter.

„A fost o provocare să poți integra un astfel de zbor într-un mediu montan”, a spus și Alina Sime, consilier de pregătire și siguranță a zborului, co-fondatorul companiei TNT Brothers.

Flexibilitatea și deciziile rapide ale întregului echipaj au contat enorm în reușita celor 6 zboruri programate.

„Când ai de-a face cu aceste condiții meteo care se schimbă de la minut la minut, trebuie să te adaptezi. În mod normal, din momentul în care decolăm de la sol și până ajungem înapoi pe pământ trec aproximativ 8 minute, însă acum a trebuit să găsim fereastra optimă pentru fiecare salt”, a explicat Marco Waltenspiel.

Oamenii nu sunt construiți să zboare, dar cu ajutorul wingsuit – un costum aerodinamic care se umflă pe măsură ce altitudinea scade – putem face imposibilul posibil. Cu suficientă experiență, cei care fac wingsuit flying pot zbura chiar dincolo de zgârie-nori, între stânci înguste sau chiar să aterizeze într-un avion aflat în mișcare.

Cu o lungime totală de 151 km, Transfăgărășanul traversează cei mai înalți munți din țară, Făgăraș, și leagă Muntenia de Transilvania. Cel mai înalt punct al drumului ajunge la 2042 de metri, în apropiere de lacul Bâlea. Zona montană înaltă este închisă circulației rutiere pe timp de iarnă, iar în jurul lacului Bâlea se poate ajunge doar cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă, pe tot parcursul anului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă