19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu, despre desecretizarea arhivei SIPA: Mă interesează date despre procurorii Panait,...

Traian Băsescu, despre desecretizarea arhivei SIPA: Mă interesează date despre procurorii Panait, Șega și date despre Omar Hayssam

Fostul șef de stat Traian Băsescu a declarat, la postul de televiziune B1 TV, că desecretizarea arhivei SIPA va fi dusă la capăt, în condițiile în care Guvernul a dat o hotărâre în acest sens. Președintele PMP a mai adăugat că, în calitate de politician, ar fi interesat ce date există în arhivă despre procurorii Cristian Panait și Liliana Șega, precum și despre fuga din țară a afaceristului sirian Omar Hayssam.

"E totuși o hotărâre de Guvern, nu putem merge la absurdul de a respinge ideea că o HG nu va fi respectată, mai ales că frige. E o problemă de fond care nu e atât de mult de securitate națională, atenție, că toată lumea: 'Vai, arhiva SIPA, cu tainele ei… Nu, este despre oameni. Vă mărturisesc că pe mine, dacă vreți, ca politician, mă interesează dacă în această arhivă se află trei dosare. Trei dosare mă interesează: dacă există un dosar Panait (Cristian Panait — n.r.), dacă există un dosar Liliana Șega și dacă există un dosar Omar Hayssam, care a fost eliberat din pușcărie și a fugit din țară. (…) Pe mine aceste trei dosare m-ar interesa să le văd din punct de vedere SIPA", a declarat Traian Băsescu la B1 Tv, întrebat ce crede că se va întâmpla, în continuare, cu arhiva SIPA, dacă desecretizarea va fi dusă la capăt.

Despre dosarul privind moartea Lilianei Șega, Băsescu a punctat că aceasta a fost "procurorul care ancheta devalizarea FNI' de către Sorin Ovidiu Vîntu și Nicolae Popa.

"A murit în 2002, dacă nu mă înșel, nu, cred că mai încoace, nu știu exact anul, dar a murit și e o mare suspiciune, cum a murit această procuroare care ancheta un dosar extrem de sensibil într-o perioadă când Sorin Ovidiu Vîntu era cel care-i punea la dispoziție mașină directorului SRI (Radu Timofte — n.r.)", a mai declarat președintele PMP.

Despre anumite afirmații apărute în spațiul public potrivit cărora prin desecretizarea arhivei SIPA s-ar ajunge la "o maculare a magistraților", Băsescu a afirmat: "Nu mai avem ce să discutăm dacă e bine sau rău".

"Guvernul a hotărât azi desecretizarea celor două rapoarte, inventarierea sau analiza arhivei, sortarea ei și desecretizare, cu excepția elementelor care țin de viață intimă. Deci, asta a decis deja Guvernul, nu mai e dacă o fi așa sau dacă o fi altfel, s-a stabilit cum va fi", a spus liderul PMP.

Băsescu a subliniat în același context că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a dat "o lecție".

"În ultimii doi-trei ani am văzut o agresivitate a CSM, a Parchetului General, a DNA nepermisă și care nu are nimic comun cu democrația. Astăzi, Tudorel Toader le-a dat totuși o lecție: 'Nu, băieți, nu intră în comisia asta (privind desecretizarea arhivei SIPA — n.r.), nici CSM, nici Parchet General, nici Înaltă Curte, e o treabă a Executivului", a mai declarat liderul PMP.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă