15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportTraian Băsescu a sărbătorit independenţa Kuweit

Traian Băsescu a sărbătorit independenţa Kuweit

Preşedintele Traian Băsescu a participat, în perioada 25-26 februarie, la manifestările organizate în Kuweit cu preilejul sărbătoririi a 50 de ani de la dobândirea independenţei acestui stat şi a 20 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia irakiană, informează Administraţia Prezidenţială.

Administraţia Prezidenţială transmite că invitaţia adresată şefului statului reprezintă o recunoaştere a contribuţiei pe care România a avut-o la eliberarea statului Kuweit de sub ocupaţia irakiană, dar şi a nivelului ridicat al relaţiei bilaterale. Ca ţară care a deţinut preşedinţia Consiliului de Securitate, în luna august a anului 1990, România a jucat un rol important în adoptarea rezoluţiilor CS ONU, în baza cărora a fost eliberat teritoriul Kuweit-ului.

Cu prilejul deplasării în Kuweit, preşedintele României a avut convorbiri cu Alteţa Sa, Şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Emirul Statului Kuweit. Cu această ocazie, şeful statului a reiterat interesul României faţă de consolidarea şi dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii de activitate de interes comun, în special în sectorul economic.

Conform celor declarate de Traian Băsescu, statele arabe din regiunea Golfului reprezintă o prioritate pentru politica externă, obiectivul principal fiind creşterea vizibilităţii României în zonă şi atragerea interesului comunităţii oamenilor de afaceri locali faţă de oportunităţile de investiţii. Au fost punctate oportunităţile de cooperare în domeniile: energetic, industrial, agricultură şi turism.

În acelaşi context, şeful statului român a anunţat organizarea la Bucureşti, în perioada 8-9 martie 2011, a Forumului Economic Consiliul de Cooperare al Golfului – România: Oportunităţi de afaceri din Europa Centrală şi de Sud-Est. Această iniţiativă face parte din strategia României de a asigura prezenţa românească directă în ţările membre ale CCD şi de atragere a investiţiilor din aceste state.

De asemenea, cei doi şefi de stat au abordat subiectul evoluţiilor recente de pe scena politică a Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu. A fost realizat un schimb de opinii cu privire la însemnătatea mişcărilor populare din regiuni şi a impactului evoluţiilor politicilor actuale asupra perspectivelor procesului de pace, mai informează Administraţia Prezidenţială.

În cadrul aceleiaşi deplasări, preşedintele Traian Băsescu a avut o întrevedere cu Şeicul Nasser Al-Mohammed Al-Ahmad Al-Sabah, primul-ministru al Statului Kuweit. Convorbirile au prilejuit o analiză a stadiului proiectelor iniţiate cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui României în Kuweit în 2008. Premierul kuweitian a exprimat aprecierea pentru iniţiativa României de a organiza Forumul Economic de la Bucureşti, în parteneriat cu Consiliul de Cooperare al Golfului, şi a confirmat interesul Kuweit-ului pentru eveniment. Aceeaşi apreciere pentru iniţiativa României, privind organizarea Forumului Economic, au exprimat-o şi alţi şefi de delegaţii, prezenţi în Kuweit, cu care şeful statului român a avut discuţii.

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă