14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportȚintele bugetare ale politicienilor: biserica și salariile din Parlament

Țintele bugetare ale politicienilor: biserica și salariile din Parlament

Reprioritizarea fondurilor alocate lăcașurilor de cult, dar și salariile personalului din Senat și Camera Deputaților au fost principalele preocupări ale parlamentarilor din comisii, care s-au reunit în weekend pentru a aproba bugetul de stat pentru anul viitor.

Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, a nuanțat poziția Guvernului față de banii pentru biserici. El a declarat, după  audierile din comisiile reunite pentru administraţie publică ale Parlamentului, că nu se poate vorbi de o decizie a Guvernului de a nu da bani către biserici, ci despre o “reprioritizare a resurselor”. 

Vasile Dîncu a precizat că la unele capitole bugetare există alocări pentru infrastructura religioasă, acestea regăsindu-se inclusiv în bugetul pe 2016 al ministerului pe care îl conduce, prin Compania Națională de Investiții. „Există o sumă destul de mare, este în jur de o sută de milioane în acest domeniu”, a explicat Vasile Dîncu.

El a dat aceste explicații în condițiile în care presa a remarcat că Secretariatul de Stat pentru Culte are prevăzut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire şi modernizare a bisericilor.

De altfel, suportul financiar pentru biserici a ținut capul de afiș al dezbaterilor din comisiile de buget.

Totul a pornit de la o neînţelegere privind un amendament care prevedea alocarea unei sume pentru restaurarea Mănăstirii Dealu, unde este îngropat capul lui Mihai Viteazu. Deputatul PNL Vasile Horga, cel care a depus acest amendament, a cerut o sumă de 2.000 de lei pentru restaurarea lăcaşului de cult, doar că pe hârtie a scris 2 milioane de lei. Parlamentarii au aprobat iniţial acest amendament, însă când şi-au dat seama l-au retras. Condiția retragerii acestui amendament a fost promisiunea că, în cursul anului viitor, va fi găsită o soluție de finanțare pentru lăcașul de cult.

Scandal pe banii pentru Legislativ

Parlamentarii au pus pe tapet și majorarea bugetelor  Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au renunțat la acest demers, doar după negocieri la sânge cu reprezentanții Ministerului de Finanțe.  Soluţia adoptată a fost una de compromis. Cele două Camere ale Parlamentului vor primi bani în plus, însă nu sub forma unor amendamente adoptate în Comisii, ci sub forma unei rectificări pozitive, în 2016.

Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost dezbatute şi aprobate de comisiile de buget, după ce, iniţial, au fost amânate din cauza discuţiilor cu Ministerul de Finanţe asupra salariilor din instituţii.

Astfel, Camera Deputaţilor avea alocată suma de 313,7 milioane de lei, însă şi-a votat un buget propriu de 340,7 milioane de lei, în timp ce Senatul avea prevăzută suma de 130 de milioane de lei, aprobându-şi un buget de 166 de milioane de lei. Majorările au fost explicate ca fiind necesare pentru plata salariaţilor în urma creşterilor veniturilor bugetarilor. La ora închiderii ediției, ședința comisiilor reunite de buget era în desfășurare. Proiectul bugetului pe 2016 va fi analizat de plen săptămâna viitoare.   

Bugetul, în anecdote

Bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost aprobat în unanimitate. La întrebarea dacă există voturi negative a răspuns doar deputatul PSD Vasile Popeangă: „Cine ar avea curajul”.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale conține și 5.000 de lei pentru hrana animalelor. Reprezentantul Preşedinţiei a fost întrebat de către parlamentari ce animale „a lăsat fostul preşedinte”.  Acesta a explicat că Palatul Cotroceni are un „pârâu şi patru lacuri artificiale”, iar hrana este pentru peşti.

Comisiile  au respins un amendament care prevedea bani pentru premierea sportivilor care vor câştiga medalii la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. „Domnul prim-ministru a zis așa: doamna Lipă, să dea Dumnezeu să câștige cât mai multe medalii, cu siguranță că vom găsi bani să-i plătim”, a explicat Elisabeta Lipă.

Un grup de colindători a venit la Parlament, senatorii şi deputaţii făcând o pauză pentru a-i asculta, Viorel Ştefan (PSD) glumind că aleşii trebuie să „aducă portofelele” pentru că nu au „colăcei”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un străin a fost prins în București cu 8 grame cocaină

La data de 29 aprilie 2024, procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus...

Jucătorul străin cu al doilea cel mai mare număr de prezențe în tricoul FC Barcelona

Marc-André ter Stegen continuă să stabilească noi repere la FC Barcelona. În urma apariției sale în meciul cu Valencia, portarul se află pe locul...

Evoluția îmbrăcămintei bărbătești:o călătorie prin decenii

Moda bărbaților a suferit schimbări semnificative de-a lungul deceniilor, reflectând schimbări în normele societale, influențe culturale și progrese tehnologice. De la stilurile conservatoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă