14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportTăriceanu: O alianţă cu PSD trebuie să ţină cont de eventuala modificare...

Tăriceanu: O alianţă cu PSD trebuie să ţină cont de eventuala modificare a Legii electorale

Fostul lider PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni seară, că o decizie privind încheierea unei alianţe politice sau chiar electorale cu PSD trebuie să ţină cont de viitoarea configuraţie a Legii electorale, care, în opinia s,a va fi modificată de PDL în propriul avantaj, informează Mediafax.

Întrebat cum comentează oportunitatea încheierii unei alianţe politice sau chiar electorale ACD-PSD, Tăriceanu a replicat: “Mi se pare că acum e prea devreme să fac astfel de comentarii”.

“Cred că de la dezideratul de a avea o opoziţie puternică, capabilă să dea jos PD-ul la viitoarele alegeri, până la a hotărî de acum o alianţă, sub ce formă, instituţionalizată la tribunal sau nu, cu liste comune sau nu, lucrurile acestea depind de o serie de evoluţii politice viitoare şi nu numai, cum ar fi de exemplu configuraţia Legii electorale. Eu cred că PD-ul care are în momentul de faţă o majoritate va încerca cu orice risc şi cu toate puterile să modifice Legea electorală actuală, pentru a se proteja la viitoarele alegeri. Noi trebuie să fim într-o oarecare aşteptare, să nu ne pripim, pentru că o decizie într-un sens sau altul în ceea ce priveşte o apropiere mai mare cu PSD-ul trebuie decisă numai în funcţie de viitoarea configuraţie a Legii electorale”, a explicat liberalul.

Întrebat dacă intenţia PDL de a modifica legea electorală presupune revenirea la votul pe liste, Tăriceanu a replicat: “Nu ştiu dacă e obligatoriu o întoarcere la votul pe listă, ei vor încerca să folosească formula care le va da cel mai mare avantaj”.

“Ei (democrat-liberalii) sunt în momentul de faţă într-o pierdere de viteză considerabilă, partidul riscă probabil o traiectorie similară cu PNŢ-ul în anul 2000 şi spre deosebire de PNŢ, care nu aveau aceste abilităţi, ei au toate abilităţile ca să folosească pârghiile politice legislative legate de alegeri în aşa fel încât să se salveze”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Pe de altă parte, în privinţa oportunităţii unei alianţe cu PSD, liberalul a precizat că, în opinia sa, “în momentul de faţă relaţia cu PSD în opoziţie funcţionează foarte bine”, iar “această relaţie trebuie consolidată, trebuie să se bazeze pe încredere şi pe nişte obiective comune, care sunt nu numai cele de a da jos PDL-ul”, ci şi proiectele PNL şi PSD privind viitorul României.

“Deci e vorba unui proiect politic mai larg care presupune o platformă mai largă, şi în această privinţă salut ideea lansată de PSD cu privire la un proiect comun de revizuire a Constituţiei. eu cred că e nevoie de o revizuire serioasă a Constituţiei pentru ca derapajele care s-au petrecut în ultimii 6 ani să nu se mai repete”, a spus liderul deputaţilor PNL.

Fostul premier a mai spus că “o înţelegere politică cu PSD poate să aibă două paliere, un palier de acţiune comună, şi un palier instituţionalizat”. “Cred că există întotdeauna în astfel de situaţii elemente pro şi contra dar o astfel de decizie nu poate fii luată decât pe baza unei analize foarte solide, care să se bazeze pe elemente de analiză politică, sociologică, şi care să ne ducă la cea mai bună concluzie. Eu nu am în acest moment astfel de elemenet, şi nu cred că le are cineva de la PNL, în aşa fel încât să discutăm în cunoştinţă de cauză cu cărţile pe masă”, a conchis liberalul.

Cele mai citite

Cum s-a „scos” ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, după ce a sabotat România la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu

Ambasadoarea Maria Ciobanu a sabotat participarea României la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu-SIAM 2024, care a avut loc...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă