13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportTăriceanu dă „indicaţii preţioase“ magistraţilor

Tăriceanu dă „indicaţii preţioase“ magistraţilor

Preşedintele Senatului și-ar dori un CSM care să nu mai pună Parlamentul față în față cu judecătorii constituționali, Inspecția Judiciară să nu mai analizeze spusele politicienilor, iar participarea SRI în anchetele DNA să fie atent controlată. CSM vrea modificarea legilor.

Mult discutata întâlnire informală dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii și conducerea Senatului – inițiată de Călin Popescu Tăriceanu după ce CSM s-a implicat în cazul senatorului PSD Dan Șova – a avut loc ieri, la Parlament. Prilej tocmai bun ca, prin vocea liderului PLR, puterea să-și expună doleanțele către magistrați, în special în ceea ce privește lupta anticorupție.

Procurorii „lui Băsescu“

Potrivit lui Tăriceanu, decât să consume „timp și alte resurse“ pentru a analiza declarațiile politicienilor, Inspecția Judiciară ar face mai bine să-i verifice pe procurorii din Parchetul General și DNA care au instrumentat dosarele fostului președinte. „Multă lume consideră că o amplă acțiune a Inspecției Judiciare a CSM de verificare a modului în care au fost instrumentate o serie de dosare și în care și-au exercitat obligațiile profesionale o serie de procurori din Ministerul Public și din DNA în timpul mandatului fostului președinte ar fi benefică prestigiului Justiției“, a susținut, ieri, Tăriceanu.

Acesta nu a ratat, de altfel, nici ocazia să-l felicite pe procurorul general, Tiberiu Nițu, pentru „inițiativa de a cere redeschiderea unui dosar“ privindu-l pe ex-președintele Traian Băsescu, dosar despre care șeful Senatului spune că a fost „clasat parcă la comandă politică“.

Liderul PLR și-ar mai dori să fie analizată foarte serios implicarea serviciilor secrete în sistemul de justiție, prin participarea directă a SRI la anchetele DNA și ale Parchetului General și prin detașarea unui „număr relativ mare“ de ofițeri SRI la DNA și ANAF. Subiectul serviciilor secrete a fost abordat de șeful Senatului și miercuri, cu ocazia întrevederii avute cu reprezentanții la București ai SUA, Marii Britanii, Regatului Țărilor de Jos și Germaniei.

Tot Tăriceanu a comunicat, ieri, CSM că este timpul să se încheie perioada conflictelor interinstituționale, iar dialogul între puteri să se poarte deschis, fără „arbitri constituționali“. „Aceşti ani au fost marcaţi, de asemenea, de dezechilibre între puterile statului, de confruntări verbale contraproductive şi de conflicte interinstituţionale neavenite, care nu numai că au consumat timp şi energie, dar au blocat, de asemenea, soluţionarea unor probleme şi au creat şi altele noi. În opinia mea, a venit vremea să punem capăt acestor practici nocive“, a declarat Tăriceanu. De precizat că pe 8 aprilie 2014 Curtea Constituțională a decis că Senatul, condus de liderul PLR, s-a plasat în conflict juridic de natură constituțională cu puterea judecătorească prin modul în care a acționat în cazul Dan Șova.

Revizuirea Constituției

Aplicarea noilor Coduri penale, în februarie 2014, ar fi generat atât probleme practice, la nivelul instanțelor și parchetelor, cât și dificultăți de armonizare a textelor, astfel că CSM își dorește mobilizarea Parlamentului în sensul modificării legilor penale.

De asemenea, potrivit președintelui CSM, Marius Tudose, Consiliul dorește să se implice, la nivel tehnic, în procesul revizuirii Constituției. 

"Și în cazul în care s-au produs abateri de la lege, și în cazul în care extinderea activității serviciilor a depășit limitele rezonabile și necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor lor legale, avem obligația să readucem lucrurile în legalitate, sub un mai eficient control civil și parlamentar, așa încât serviciile să fie controlate de societate, și nu invers.“, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă