1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportȘeful Fiscului, un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost demis de...

Șeful Fiscului, un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost demis de premier. Adjuncta lui Bogdan Stan a preluat funcția. Mihai Tudose a avut o întâlnire cu șeful PSD, după schimbare. Care ar fi motivele pentru care Stan a fost înlocuit

Prim-ministrul Mihai Tudose l-a demis, marți, pe președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Bogdan Stan, numind-o, în locul său, pe Mirela Călugăreanu, director adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice București, scrie Hotnews.ro. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.


UPDATE 19.30: Premierul Mihai Tudose a precizat, la Realitatea TV, că ANAF nu a avut „o conducere rea”.

„Am cerut de la ANAF o strategie pentru o colectare bună. Nu să luăm bătrânele din piață cu mascații. Am cerut o strategie coerentă în vamă pentru a stopa evaziunea. Vom începe lupta cu marea evaziune. Să vedem cum va continua meciul. Nu a fost o conducere rea.”, a spus Mihai Tudose, marți seara, la Realitatea TV.

El a vorbit și despre noua șefă a instituției, Mirela Călugăreanu: „Ministrul Finanțelor ne-a prezentat mai multe variante și am ales o doamnă care joacă, acum, cartea vieții profesionale: ori e eroină, ori ne-am făcut de râs amândoi. Ea nu are nicio culoare politică”.

18.51: ANAF precizează, într-un comunicat de presă, că noua șefă a instituției, Mirela Călugăreanu, deține o „experiență vastă în domeniul fiscal, de mai bine 26 de ani, atât în activitatea de colectare a veniturilor publice, cât și în administrația publică”.

Principalele obiective stabilite de noua conducere ANAF vizează eficientizarea colectării veniturilor bugetare, recuperarea sumelor neîncasate la buget și realizarea veniturilor bugetare prognozate pentru acest an.

„Împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vom face toate demersurile necesare pentru a ne încadra în ținta de deficit de 3%. De asemenea, vom acorda o atenție sporită relației Fisc – contribuabil, pe de-o parte în vederea stimulării conformării voluntare, iar pe de altă parte pentru creșterea încrederii acestora în instituția fiscală”, a declarat Mirela Călugăreanu, la preluarea funcției.

18.39:  Reacția lui Vctor Ponta, după demiterea șefului ANAF: Încep să sper că premierul Tudose chiar va conduce el Guvernul, ceea ce oricum e singura soluție ca lucrurile să evolueze bine!

 

 18.10:  Premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au marţi după-amiază o întâlnire, după ce premierul l-a demis pe șeful ANAF, Bogdan Stan, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.

 Luni, șeful PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Mihai Tudose să analizeze foarte atent şi cu maximă rigoare activitatea ANAF, precizând că „nu este foarte fericit” de activitatea Fiscului.

„Eu i-am cerut primului-ministru să analizeze foarte atent şi cu maximă rigoare activitatea ANAF-ului şi m-a asigurat şi pe mine, şi pe colegii din coaliţie, că se va întâmpla acest lucru în zilele următoare. l-am rugat doar să facă o analiză foarte serioasă a activităţii ANAF-ului şi să ia măsurile de cuviinţă. (…) Eu evit să spun ce părere am eu, personală, despre un membru au Guvernului sau despre un şef de instituţie, dar faptul că i-am cerut premierului să facă această analiză, probabil că nu sunt foarte foarte fericit", a declarat Liviu Dragnea.

18.05:  Reacția președintelui Iohannis, după demiterea șefului ANAF

17.50: Premierul Mihai Tudose l-ar fi demis pe Bogdan Stan din cauză că nu a prezentat măsuri concrete în domeniul disciplinei financiare și reorganizării Fiscului, au precizat surse oficiale pentru Agerpres.

„Prim-ministrul Mihai Tudose a așteptat două săptămâni măsuri concrete în domeniul disciplinei financiare, reorganizării ANAF, precum și un imbold în domeniul vamal. Nu au venit", au afirmat sursele.


Citește și:  Ce avere are noua șefă a Fiscului, Mirela Călugăreanu

Noua preşedintă a ANAF, Mirela Călugăreanu, deține patru terenuri, dintre care trei intravilane, în București și Giurgi, o casă de 220 de metri pătraţi în Capitală, o casă de vacanţă şi un apartament, împreună cu soțul ei, potrivit declarației de avere din iunie 2017.

 


Șeful Executivului a fost nemulțumit de scăderea încasărilor la bugetul statului, mai cu seamă a veniturilor din TVA. 



La începutul lunii iulie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că fostul şef ANAF, Bogdan Stan, nu este în pericol să fie schimbat, însă a precizat că cei de la ANAF au foarte mult de recuperat. 

"Ei (cei de la ANAF – n.r.) au foarte mult de recuperat. Trebuie să discutăm foarte cinstit. Nu ne-am jucat, nu a fost un exerciţiu de imagine schimbarea Guvernului. Au foarte mult de recuperat. Nu este pus în pericol postul şefului ANAF", a spus Dragnea, la Parlament. 

El a adăugat că a avut o discuţie cu premierul Mihai Tudose legat de acţiuni care ar putea duce la îmbunătăţirea activităţii ANAF. 

"Am avut aseară o întâlnire cu primul ministru. Ei au avut ieri patru – cinci ore o discuţie şi cu Finanţele şi cu ANAF-ul şi cu alţi miniştri şi au identificat 30 şi ceva de acţiuni care au în vedere o îmbunătăţire a activităţii ANAF, dar şi un pachet serios de acţiuni contra evaziunii fiscale, inclusiv a unor acţiuni din vămi. De asta au fost chemaţi acolo, ca să discute serios, nu ca să fie muştruluiţi", a explicat Dragnea. 

În aceeași perioadă, premierul Mihai Tudose i-a chemat, vineri, pe şeful ANAF, Bogdan Stan, şi pe ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre gradul redus al colectării TVA, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro.

Înainte de întâlnirea de la Palatul Victoria, Tudose afirma, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat dacă intenţionează să-l demită de Bogdan Stan, că are în vedere înlocuirea tuturor celor care nu îşi fac treaba.

„Avem în vedere înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba (…). Avem o întâlnire programată cu el azi ( cu Bogdan Stan – n.r.), este chemat să vedem despre ce este vorba în ograda domniei sale şi să vedem în ce măsură putem implementa repede acel punct din programul de guvernare cu splitarea TVA-ului”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Președintele Fiscului, Bogdan Stan, a declarat, vineri, după întrevederea cu premierul Mihai Tudose, că instituția pe care o conduce nu își face calendarul în funcție de agendele și declarațiile politicienilor, precizând că șeful Executivului nu i-a cerut demisia. 

"S-a decis că în cadrul şedinţei de joi ministerul de Finanţe şi ANAF, alături de STS, vor prezenţa un memorandum privind crearea unui sistem de date informatice unice, sub formă de Centru naţional de informaţii financiar – fiscale care va angrena bazele de date ANAF, Finanţe şi Trezorerie.

S-a discutat despre combaterea evaziunii fiscale, s-a avut în vedere reoperationalizarea scannerelor mobile din vamă. S-a avut în vedere bilanţul ANAF pe 6 luni în ce priveşte încasările la buget. În cele 6 luni, la buget s-au colectat circa 101 miliarde lei, cu peste 3,9 miliarde mai mult decât anul trecut. 
În iunie s-a depăşit programul de încasări cu 102,7% iar la total plan realizări este 104%.

Faţă de programul ministerului Finanţelor, avem o realizare de 98,64%, înregistrând anumite scăderi la accize şi impozit pe profit. Am explicat premierului că reducerea la profit provine în principal din modificarea planului legislativ, în special la microîntreprinderi. 92.000 de companii au trecut la impozitul pe venit.

Am explicat că prin trecerea la impozitul specific 7.500 de firme au trecut la impozitul specific, care a creat un deficit de 1,1 mld la impozitul pe profit. În ceea ce priveşte colectarea la accize, am adus la cunoştinţă că această creştere creştere pe produse petroliere nu se reflectă şi într-o încasare proporţională, având în vedere că accizele au scăzut cu 20 şi 18% pe tonă şi pe litru.

Asta ar presupune o creştere de consum de produse petroliere de 23% pentru a atinge nivelul de anul trecut. Nu este prima întâlnire de lucru pe care am avut-o cu domnul Tudose. Astfel de întâlniri vor avea loc lunar.

Începând în februarie 2017, până în iunie, pe cota de 19% ANAF a încasat cu 618 mil mai mult decât anul trecut. L-a asigurat pe premier că vom face tot posibilul să recuperăm deficitul de anul trecut. Nu e prima întâlnire de lucru cu premierul şi astfel de întâlniri vor avea loc lunar.

În momentul de faţă sistemul IT al ANAF e învechit, avem servere din 1999, în ultimii ani nu s-a făcut nicio investiţie. Anii precedenţi au existat sume pentru a investi, dar nu s-a luat nicio decizie. Dat fiind procedura de achiziţie a acestui sistem IT, s-a luat decizia pentru o comandă unică, să se treacă la acest sistem informatic comun.

Nu mi-a cerut nimeni demisia. La departamentul antifraudă, în luna iulie, sunt peste 4.000 de sesizări. Probabil și cea de la RISE s-a aflat printre acestea. Nu pot să vă dau mai multe detalii despre caz. ANAF nu este o instituție politică. Nu ne facem calendarul de control în funcție de declarațiile anumitor politicieni. Controalele ANAF nu sunt îndreptate împotriva libertății presei", a declarat Bogdan Stan, președintele ANAF. 

Cele mai citite

Răzvan Marin, aproape de despărțirea de Cagliari! Dorit în Bundesliga și Anglia

Răzvan Marin, unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei României în 2024, se pregătește de o mutare importantă. Mijlocașul, aflat sub contract cu...

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...

Eurostat: România înregistrează cel mai ridicat deficit de cont curent din UE

Printre țările care au înregistrat cel mai mare excedent de cont curent, în trimestrul trei din 2024, se numără Germania, Țările de Jos, Irlanda...
Ultima oră
Pe aceeași temă