Președintele Fiscului, Bogdan Stan, a declarat, vineri, după întrevederea cu premierul Mihai Tudose, că instituția pe care o conduce nu își face calendarul în funcție de agendele și declarațiile politicienilor, precizând că șeful Executivului nu i-a cerut demisia. Declarațiile sale au fost făcute în contextul în care jurnaliștii RISE Project au fist vizați, joi, de un control al inspectorilor ANAF, chiar în ziua în care anunțaseră publicarea unei noi anchete privind afacerile președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
În replică, liderul PSD a declarat, într-o intervenție telfonică la România TV, că nu are nicio legătură cu descinderea celor de la ANAF.
„Am primit un mesaj de la Rise Project acum 30 de minute. Acum am aflat de această acţiune a ANAF. Se încearcă compromiterea mea. Eu nu am nicio legătură cu venirea ANAF. Sper să existe motivaţii serioase pentru acel control. Nu am agreat niciodată când presa ostilă era călcată de anumite instituţii. Cer explicaţii publice imedait celor de la Ministeur de Finanţe şi ANAF.
Libertatea presei şi a celei dde investigaţii nu trebuie pusă în pericol. Sunt extrem de indignat. Nu am agreat niciodată aşa ceva. cer explicaţii publice de la şeful ANAF şi de la ministrul de Finanţe. Nu vreau ca cineva care lucrează în presa din România să fie inhibat. Fiecare cu meseria lui. Nu trebuie implicate instituţiile statului, dar nu vreau şi să fie o acţiune care să pună la cale compromiterea mea. Mîă gândesc la orice în perioada asta. Se poate gândi şi pe logică întoarsă", a spus Liviu Dragnea, la România TV.
Și ANAF a venit cu precizări, susținând că inspecția care a vizat Rise Projec a avut loc în urma unei „analize de risc”.
„Din primele informaţii puse la dispoziţie de conducerea DGAF (Direcția Generală Antifraudă, n.r.) rezultă că inspecţia desfăşurată la sediul Rise Project a avut loc în urmă unei analize de risc efectuată de către DGAF. Această analiză de risc a fost făcută că urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF Bucureşti. Precizăm că în fiecare zi DGAF desfăşoară sute de controale, bazate pe analize interne minuţioase, care nu au legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii”, precizează șeful ANAF.
Redăm precizările președintelui ANAF în format LIVE TEXT:
UPDATE 18.00: "S-a decis că în cadrul şedinţei de joi ministerul de Finanţe şi ANAF, alături de STS, vor prezenţa un memorandum privind crearea unui sistem de date informatice unice, sub formă de Centru naţional de informaţii financiar – fiscale care va angrena bazele de date ANAF, Finanţe şi Trezorerie.
S-a discutat despre combaterea evaziunii fiscale, s-a avut în vedere reoperationalizarea scannerelor mobile din vamă. S-a avut în vedere bilanţul ANAF pe 6 luni în ce priveşte încasările la buget. În cele 6 luni, la buget s-au colectat circa 101 miliarde lei, cu peste 3,9 miliarde mai mult decât anul trecut.
În iunie s-a depăşit programul de încasări cu 102,7% iar la total plan realizări este 104%.
Faţă de programul ministerului Finanţelor, avem o realizare de 98,64%, înregistrând anumite scăderi la accize şi impozit pe profit. Am explicat premierului că reducerea la profit provine în principal din modificarea planului legislativ, în special la microîntreprinderi. 92.000 de companii au trecut la impozitul pe venit.
Am explicat că prin trecerea la impozitul specific 7.500 de firme au trecut la impozitul specific, care a creat un deficit de 1,1 mld la impozitul pe profit. În ceea ce priveşte colectarea la accize, am adus la cunoştinţă că această creştere creştere pe produse petroliere nu se reflectă şi într-o încasare proporţională, având în vedere că accizele au scăzut cu 20 şi 18% pe tonă şi pe litru.
Asta ar presupune o creştere de consum de produse petroliere de 23% pentru a atinge nivelul de anul trecut. Nu este prima întâlnire de lucru pe care am avut-o cu domnul Tudose. Astfel de întâlniri vor avea loc lunar.
Începând în februarie 2017, până în iunie, pe cota de 19% ANAF a încasat cu 618 mil mai mult decât anul trecut. L-a asigurat pe premier că vom face tot posibilul să recuperăm deficitul de anul trecut. Nu e prima întâlnire de lucru cu premierul şi astfel de întâlniri vor avea loc lunar.
În momentul de faţă sistemul IT al ANAF e învechit, avem servere din 1999, în ultimii ani nu s-a făcut nicio investiţie. Anii precedenţi au existat sume pentru a investi, dar nu s-a luat nicio decizie. Dat fiind procedura de achiziţie a acestui sistem IT, s-a luat decizia pentru o comandă unică, să se treacă la acest sistem informatic comun.
Nu mi-a cerut nimeni demisia. La departamentul antifraudă, în luna iulie, sunt peste 4.000 de sesizări. Probabil și cea de la RISE s-a aflat printre acestea. Nu pot să vă dau mai multe detalii despre caz. ANAF nu este o instituție politică. Nu ne facem calendarul de control în funcție de declarațiile anumitor politicieni. Controalele ANAF nu sunt îndreptate împotriva libertății presei", a declarat Bogdan Stan, președintele ANAF.
UPDATE 17.40: Discuţia dintre conducerea ANAF şi premierul Mihai Tudose s-a încheiat, aceasta fiind mai de durată decât a fost preconizat iniţial. Potrivit unor surse, unul dintre subiecte a fost o interconexiune între sistemul ANAF cu cel al Ministerului de Finanţe şi Trezorerie.
DNA a început o anchetă in rem, după dezvăluirile publicate de Rise Project, care arată legăturile dintre șeful PSD, Liviu Dragnea, și firma TelDrum.
UPDATE 15.15: La discuții paricipă să participe și șeful STS, Marcel Opriş, informează surse citate de News.ro.
Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, a venit, vineri, la Palatul Victoria, pentru o discuţie cu premierul Mihai Tudose, ministrul Finanţelor şi şeful ANAF pentru găsirea unei soluţii de a conecta sistemul informatic al Agenţiei fiscale cu cel al Finanţelor şi al Trezoreriei.
Marcel Opriş a ajuns la sediul Guvernului după ora 13.00 în contextul în care „se caută o soluţie pentru interconexiunea IT între ANAF, Ministerul Finanţelor şi Trezorerie”, au afirmat sursele citate.
12.00: Președintele Fiscului va susține o conferință de presă la ora 16.30, conform unui comunicat remis redacției.
Premierul Mihai Tudose i-a chemat, vineri, pe şeful ANAF, Bogdan Stan, şi pe ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre gradul redus al colectării TVA, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro.
Întâlnirea a fost programată iniţial pentru ora 9.30, însă a fost amânată pentru ora 14.30.
Este cea de-a doua întâlnire din această săptămână dintre premierul Mihai Tudose şi preşedintele ANAF pe tema gradului redus de colectare a TVA prima având loc miercuri, tot la sediul Guvernului.
Președintele Camerei Deputaților, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, după întâlnirea cu ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, că este mulțumit de activitatea Cabinetului Tudose.
Înainte de întâlnirea de la Palatul Victoria, Tudose afirma, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat dacă intenţionează să-l demită de Bogdan Stan, că are în vedere înlocuirea tuturor celor care nu îşi fac treaba.
„Avem în vedere înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba (…). Avem o întâlnire programată cu el azi ( cu Bogdan Stan – n.r.), este chemat să vedem despre ce este vorba în ograda domniei sale şi să vedem în ce măsură putem implementa repede acel punct din programul de guvernare cu splitarea TVA-ului”, a declarat premierul Mihai Tudose.
Joi, preşedintele PSD Liviu Dragnea a afirmat că premierul Mihai Tudose l-a chemat la Guvern pe şeful ANAF pentru a identifica o serie de măsuri privind îmbunătăţirea activităţii instituţiei, şi nu pentru a fi „muştruluit”, nefiind pus în pericol postul şefului ANAF.
Redacția „Rise Project” a fost vizată de un control inopinat al inspectorilor antifraudă de la ANAF, în ziua în care site-ul anunțase publicarea unei anchete.Liviu Dragnea a declarat, într-o intervenție telfonică la România TV, că nu are nicio legătură cu descinderea celor de la ANAF.