5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportPremieră în istoria politicii românești. Strategia care a dus la debarcarea lui...

Premieră în istoria politicii românești. Strategia care a dus la debarcarea lui Grindeanu. Cum l-au salvat minoritățile pe Liviu Dragnea

Premieră în istoria politicii româneşti: parlamentarii PSD și ALDE și-au demis propriul guvern prin moțiune de cenzură. Balanța a fost înclinată de Grupul Minorităților.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a trecut de Parlament cu 241 de voturi „pentru” și zece împotrivă, premierul fiind demis. Pentru aprobarea moțiunii de cenzură erau necesare 233 de voturi. Votul a fost secret cu bile. Informațiile de la vârful PSD indică faptul că moțiunea a avut 228 de voturi din PSD – ALDE și 13 din Grupul Minorităților. La nivel oficial, liderii PSD susțin că au majoritate. Deputatul Lia Olguța Vasilescu a susținut că PSD și ALDE ar fi avut 234 de voturi iar șapte au provenit din partea minorităților.

Victoria la limită a taberei Dragnea a fost posibilă după o mobilizare fără precedent a social-democraților. Pe hârtie, PSD și ALDE au 246 de parlamentari însă Liviu Dragnea s-a temut până în ultimul moment de faptul că unii social-democrați vot vota pentru tabăra Ponta- Grindeanu. Din acest motiv, Dragnea le-a cerut parlamentarilor PSD și ALDE să voteze cu bilele la vedere. Dragnea a trimis în sală trei oameni care să supravegheze votul – Marian Neacșu, Mihai Fifor și Cladiu Manda. Fiecare din cei trei s-a așezat în locații diferite, pentru a superviza votul. La moțiunile anterioare, PSD avea un singur om care supraveghea votul.

Partidele din opoziție – PNL, USR și PMP – au decis să nu participe la vot, dar și-au luat măsuri de precauție. Liberalii au fost în sală dar nu au votat, în timp ce USR și PMP nici nu au participat la lucrări. Florin Roman (PNL) a filmat votul iar Mihai Goțiu (USR) a verificat înainte de vot dacă urnele sunt goale și, ulterior, și-a luat notițe în timpul votului. În cele din urmă, niciun parlamentar din Opoziție nu a votat moțiunea PSD. A votat Octavian Goga, care însă își anunțase, deja trecerea de la PMP la PSD.

Trădări pe ultima sută de metri

Cum parlamentarii Opoziției nu au votat, bătălia s-a mutat în interiorul taberei PSD- ALDE (246) și al Grupului Minorităților (17). În ciuda măsurilor de precauție luate de Dragnea și Tăriceanu, tabăra PSD-ALDE a pierdut o serie de voturi. În PSD și ALDE s-au înregistrat câteva absențe, iar cel puțin 15 parlamentari din coaliție și-au ascuns votul. În PSD se știa, deja, că există în jur de 12 susținători ai lui Grindeanu, în special din județele Timiș și Caraș-Severin.  Au fost și de parlamentari care au anunțat, ieri, că vor vota împotriva moțiunii de cenzură. A fost cazul fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu (PSD) și de deputatul Remus Borza, care urmează să fie exclus din ALDE. În cele din urmă moțiunea a trecut cu 228 de voturi din PSD și ALDE și 13 din Grupul Minorităților.

Ședința plenului de ieri a părut o reuniune a PSD în format extins, cu câțiva invitați din Opoziție. Liviu Dragnea a luat loc la prezidiu pentru a conduce ședința, în timp ce Sorin Grindeanu, Victor Ponta și Augustin Jianu, au luat loc în banca Guvernului.

CEX PSD cu public

Liderul PSD Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu s-au atacat la scenă deschisă, deși până acum două săptămâni șeful PSD părea mulțumit de premier. Grindeanu a explicat că a acceptat să fie premier pentru că Dragnea i-a promis să fie prietenul său, motiv pentru care a acceptat și miniștrii propuși de șeful PSD. El s-a plâns că a fost debarcat pe baza unui raport de evaluare „întocmit de un singur om (Darius Vâlcov n.r.)”.  Ca la orice ședință a PSD, teoria conspirației a fost la loc de cinste, Liviu Dragnea vorbind despre presupusa implicare a serviciilor secrete, invocând chemarea la DNA a doi lideri PSD – Adrian Țuțuianu și Niculae Bădălău – și faptul că autorul raportului de evaluare „a fost luat cu mascații de acasă”.
“Legat de Sistem , ce luptă a avut Dragnea cu Sistemul în aceste luni, în afară de celebra ordonanţă 13 ? A jucat cineva din această sală tenis cu ei? A mângâiat cineva ghipsul sistemului ca să scape de dosare?”, l-a ironizat Grindeanu pe Dragnea.  

Criticile Opoziției

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a comentat că tot ceea ce a reuşit preşedintele Klaus Iohannis în vizitele externe este distrus de „piromanii de la PSD”, mai mulţi aleşi PSD părăsind sala în timpul discursului său. Traian Băsescu a invitat PSD să treacă în opoziție.


Citește și opinii pe tema căderii Guvernului: 
 
Răzvan Chiruță, redactor- șef:  Noul premier va fi mai slugă decât sluga Grindeanu | OPINIE

Liviu Dragnea nu ar trebui să jubileze prea tare pentru faptul că a reuşit să-şi înjunghie fosta marionetă pusă chiar de el în fruntea guvernului, cu lamele altor 240 de profitori speriaţi că îşi vor pierde privilegiile pe care liderul PSD le poate încă oferi.


Cătălin Prisăcariu, redactor-șef adjunct: Dragnenstein le-a dat cu tifla creatorilor | OPINIE

Gașca (din serviciile alea prea secrete ca să dea socoteală) responsabilă pentru ascensiunea lui Dragnea își poate vedea azi monstrul pe deplin funcțional.


Mihai Duță, senior editor: Când dăunătorii termină tot, apoi se mănâncă între ei | OPINIE

Așa se întâmplă cu dăunătorii când se înmulțesc prea tare și nu le mai ajunge hrana. Se mănâncă între ei. O să avem un alt Guvern cu alte slugi. Până se vor instala și vor scoate toți oamenii celeilalte găști din joc va mai trece un an. În tot timpul ăsta singurii care pierdem suntem noi, cei ce le plătim salariile și bugetele pe care le prăduiesc fără nicio limită.


Silviu Sergiu, senior editor: Dragnea a câştigat. Ce mai poate face Klaus Iohannis | OPINIE

Liviu Dragnea şi-a salvat cariera politică. La mustaţă. Moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, iar acesta va dispărea din politică, cel puţin cea naţională, la fel de repede cum a apărut.


Petre Bădică, senior editor: Votul de la moțiunea de cenzură i-a oferit lui Iohannis al doilea mandat | OPINIE

Marele câștigător al votului de la moțiunea de cenzură este președintele Klaus Iohannis. Președintele este, în acest moment, în plină ascensiune (probabil și în sondaje) după vizitele reușite făcute în SUA și în Germania.


Melania Cincea, comentator:  Ce va urma după căderea Guvernului Grindeanu? | OPINIE

Alianţa PSD-ALDE a reuşit, azi, să-şi dărâme propriul Guvern. Imoral, dar democratic. Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi "pentru", din 248 exprimate. Reconfirmând că Liviu Dragnea deţine controlul în PSD şi îl va deţine probabil, implicit, şi pe cel al puterii. Până la o eventuală sentinţă care i-ar fi nefavorabilă. Ce urmează însă?

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă