Mai multe instituții din România, inclusiv SRI, au semnat un protocol referitor la informațiile de securitate națională, care a fost respectat cel puțin până la sfârșitul anului 2014.
Această informație apare în raportul de activitate al SRI pe anul 2014, care este cel mai recent document de acest tip publicat de SRI.
"Protocolul general de cooperare privind activitatea de informaţii pentru securitate naţională" a fost încheiat la data de 27 octombrie 2004, la iniţiativa CSAT, în timpul preşedintelui Ion Iliescu. Instituțiile semnatare au fost SRI, SIE, MApN, MAI, Ministerul Justiției, SPP, STS şi ORNISS.
"Principalele activităţi de cooperare s-au realizat pe relaţia cu Ministerul Public, MAI, MApN, SIE, SPP şi Ministerul Justiţiei", precizează raportul SRI pentru anul 2014.
Conform acestui document, dintre instiituțiile aparținând aparatului de justiție, SRI a avut o colaborare foarte bună cu Ministerul Public: "Parteneriatul cu Ministerul Public a funcţionat şi în 2014 la parametri optimi, fapt reflectat în dinamica rezultatelor atât din perspectiva cunoaşterii, prevenirii şi combaterii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, cât şi din punctul de vedere al efectelor în planul instrucţiei penale. Cooperarea cu MAI şi-a menţinut tendinţa ascendentă din punct de vedere calitativ înregistrată în anii anteriori, iar în 2014 s-a constatat, spre deosebire de perioada anterioară, o creştere şi a volumului activităţilor de cooperare. Conlucrarea s-a caracterizat prin disponibilitate reciprocă în realizarea schimburilor de informaţii, înregistrându-se, totodată, progrese în ceea ce priveşte debirocratizarea şi operativitatea demersurilor. Colaborarea cu MApN, în creştere atât din punct de vedere calitativ, cât şi numeric, s-a evidenţiat prin nivelul ridicat de consistenţă şi complexitate a activităţilor desfăşurate. Pe relaţia cu SIE, schimbul de informaţii s-a dinamizat, înregistrându-se o creştere de aproximativ 32%, comparativ cu 2013. În ceea ce priveşte conlucrarea cu SPP, se constată o scădere a volumului de activităţi vizând protecţia demnitarilor, respectiv a numărului de controale antiteroriste şi intervenţii pirotehnice. Referitor la cooperarea cu Ministerul Justiţiei, se remarcă sporirea semnificativă a schimbului de mesaje. Dat fiind specificul activităţii, cooperarea cu STS s-a menţinut la un nivel relativ sc scăzut, limitându-se în mare parte la acordarea, la cerere, de asistenţă tehnică de specialitate".
Informațiile din raportul SRI apar în contextul speculațiilor despre colaborarea SRI, pe baza unor protocoale, cu alte instituții ale statului. Foarte multe speculații se referă la colaborarea SRI – DNA, dar SRI susține că n-a avut niciun protocol semnat cu această instituție. Pe de altă parte însă, SRI ar fi putut coopera cu procurorii DNA pe baza protocolului încheiat cu Ministerul Justiției.