9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTrambulina spre UEFA

Trambulina spre UEFA

Zece echipe din Franta au reusit sa foloseasca in ultimii zece ani (de cand exista acest sistem de calificare) Cupa UEFA Intertoto drept o trambulina perfecta pentru a ajunge in Cupa UEFA.
In acest sezon, RC Lens este formatia care incearca sa le calce pe urmele celor zece si sa ajunga in primul tur al Cupei UEFA, dar pana la acest lucru – daca a trecut, aseara, de Wolfsburg – va trebui sa treaca si de CFR Cluj in finala. Ar fi o incununare nu numai a unui parcurs de exceptie, ci si o performanta de mentionat intr-un an in care Lens va celebra centenarul de la infiintare.

“Ruleta” Intertoto

Competitia s-a dovedit de multe ori in ultimii ani o sabie cu doua taisuri. Formatiile care participa la UEFA Intertoto sacrifica total vacanta de vara si, de multe ori, efortul se face resimtit mai ales pe la mijlocul sezonului intern cand jucatorii sunt expusi accidentarilor, iar randamentul este mult diminuat din cauza lipsei vacantei. Pe de alta parte, exista si exceptii de mentionat, iar cea mai buna ar putea fi prestatia formatiei Villarreal, care a plecat din Intertoto, a ajuns in Cupa UEFA si a disputat chiar semifinalele acestei competitii, fara a neglija Primera Division, unde a terminat in prima parte a clasamentului!

Cei mai buni sunt francezii

Asa cum am spus, de la punerea in practica a acestui sistem, in 1995, zece formatii din Hexagon au parcurs “drumul complet” pana in primul tur al Cupei UEFA, facand ca Franta sa devina cea mai de succes tara a acestei competitii. Cel mai impresionant parcurs l-a reusit Bordeaux, in 1995, care a plecat din Intertoto pentru a ajunge tocmai in finala Cupei UEFA, pierduta insa in fata lui Bayern Munchen. Iar pentru Lens exemplele continua cu Strasbourg, Guingamp, Auxerre (a ajuns pana in sferturile UEFA), Bastia, Lyon, Montpellier, Paris St. Germain, Troyes sau Lille.

17 ani pentru Gervais Martel

Clubul din Lens este condus de 17 ani de presedintele Gervais Martel, unul dintre “greii” fotbalului francez. Este foarte popular printre fanii echipei pentru modul franc de a vorbi si, mai ales, pentru ca a adus in 1998 primul titlu din istoria clubului.
In acest sezon, el i-a transferat la Lens pe Aruna Dindane de la Anderlecht, pentru care a platit trei milioane de euro, iar apoi l-a convins pe Alou Diarra sa se mute de la Liverpool tot in schimbul a trei milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă