18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSi voi sunteti vinovati!

Si voi sunteti vinovati!

De cateva zile, fotbalul romanesc e in fierbere din cauza asaltului finantelor asupra cluburilor de fotbal. Nu e emisiune sportiva sau chiar de larg interes care sa nu fie deschisa de informatiie privind “razboiul” lui Sebastian Bodu cu balonul rotund. Nu e ziar care sa nu aloce pagini intregi acestui eveniment. Ceea ce nu gasim pe nicaieri insa e o pozitie OFICIALA a celor care gestioneaza fotbalul romanesc, Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal. Daca Dumitru Dragomir a mai iesit din cand in cand la televizor pentru a-si spune o parere personala despre aceste dispute, Mircea Sandu nu a facut-o niciodata! Iar cele doua organisme care pastoresc activitatea fotbalistica de la noi ar fi trebuit pana acum sa ia o pozitie clara, oficiala.

Ei ar trebui sa inceapa discutiile!

Concret, ce ar avea de facut Mircea Sandu si Dumitru Dragomir? In opinia noastra, sefii celor doua organisme ar trebui sa fie cei care sa initieze si sa poarte discutiile cu Sebastian Bodu de la Asociatia Nationala a Administrarii Fiscale (ANAF) si cu cei de la Ministerul Finantelor. E adevarat, “razboiul” lui Gigi Becali e unul pe care patronul Stelei il duce singur, numai ca FRF si LPF ar trebui sa actioneze in numele celorlalte cateva sute de cluburi din primele esaloane ale fotbalului romanesc ce au strigat pana acum din toti rarunchii: “Vrem reesalonarea datoriilor!” Nu cluburile, in nume personal, trebuie sa solicite audiente pe la Bodu sau Finante, ci FRF si LPF ar trebui sa initieze aceste discutii in numele fotbalului romanesc pentru a formula, clar, un punct de vedere comun.

La bani inainte, la raspundere inapoi

Federatia si Liga traiesc, in buna parte, si din fondurile pe care cluburile Ð mari si mici Ð le aduc bugetului celor doua atat prin amenzile pe care le platesc, cat si prin alte contributii. Deci la bani… inainte. La raspundere, insa, nimeni nu mai iese in fata! Acum, cand cluburile ar avea nevoie de un sustinator, de cineva care sa le reprezinte, tacere!
Si mai e un aspect de discutat in sprijinul afirmatiei noastre ca Federatia si Liga sunt, de fapt, organismele principale vinovate pentru situatia actuala! Conform regulamentelor fotbalului romanesc, cluburile de fotbal care au datorii nu au voie sa activeze in competitiile nationale! Totusi, ani si ani de-a randul Ð sa nu credeti ca datoriile totale de circa 32 de milioane de euro pe care cluburile din fotbalul romanesc le au catre stat au fost facute intr-un an-doi! Ð situatia a fost tolerata, nimeni nu a pus piciorul in prag si, mai ales, nimeni nu a respectat regulamentele. Mai mult, oficialii Federatiei si ai Ligii au inchis ochii atunci cand a fost inventata “rostogolirea” datoriilor prin infiintarea altor si altor societati care lasau in urma conturi secate. Nimeni nu a facut nimic sa stopeze smecheriile si sa puna piciorul in prag.

Opt ani de tacere

Discutiile dintre oficialitatile fiscale si cele care se ocupa de cluburile din fotbalul romanesc nu au inceput in 2005 sau de cand la carma ANAF a venit Bodu. Ele dateaza, atentie, de peste opt ani, din 1997, cand cluburilor li s-a pus in vedere ca e cazul sa isi reesaloneze datoriile pentru a intra in legalitate. Numai ca, timp de opt ani, nimeni nu a platit! “Lasa ca merge si asa”, a fost refrenul national, iar “Ce, eu sunt prost sa platesc in timp ce altii nu o fac?” a completat melodia.
A venit momentul ca fotbalul romanesc sa dovedeasca faptul ca e unit si are persoane care il pot reprezenta in discutiile cu oficialitatile. Nu numai la cocktailuri si serate, ci si la negocieri clare despre situatia sa! FRF si LPF trebuie sa vorbeasca ANAF despre problemele acestui sector, despre datorii si cum pot fi ele platite.
Si nu numai ANAF, ci si Guvernului sau Parlamentului! Nu de alta, dar Mircea Sandu, Dumitru Dragomir si ceilalti care au avut numai de profitat de pe urma fotbalului ar trebui sa se trezeasca pana nu gasesc lacatul pe usa!

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă