10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialO prostie care continua dispretul cu care este privit sportul romanesc

O prostie care continua dispretul cu care este privit sportul romanesc

Ideea trecerii sportului sub pulpana Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) este, dupa parerea noastra, una proasta, care nu face decat sa confirme dispretul cu care este privit sportul romanesc la nivel guvernamental.

In loc sa dea amploare acestui fenomen – singurul care, in ultimii ani, ne-a dat satisfactii, ne-a adus medalii si a facut ca numele Romaniei sa continue sa fie pretuit -, guvernantii se grabesc sa il ingroape si mai mult, transformandu-l intr-o “directie” a unui minister militarizat, cu aceleasi drepturi precum lucratorii de la “cadastru” si “functionarii publici”, care au si ei agentii subordonate MAI. Jos palaria in fata acestor oameni, dar activitatea lor nu a adus niciodata Romaniei atatea satisfactii precum sportul!
Cei care au promovat aceasta prostie spun ca s-au inspirat din “modelul german”, care ar fi pe placul ministrului Vasile Blaga, pentru ca “Germania are rezultate in sport”. Paralela e neavenita, iar comparatia e nascuta dintr-o minte ingusta si foarte putin dezvoltata! Diferenta dintre sportul romanesc si cel german nu e data de modul de organizare, ci de bugete, de pretuirea pe care autoritatile o arata acestui domeniu, de profesionistii care lucreaza acolo, de management si marketing, de bazele sportive de care te “impiedici” la tot pasul! Iar din toate acestea, la Bucuresti nu s-a inteles decat faptul ca sportul german e in subordinea “Internelor”!
Elisabeta Lipa spune ca in sportul romanesc e cazul sa fie instaurata disciplina, pentru ca, chipurile, in ultimul timp nu ar mai fi performante… Serios? Probabil ca asa se vede din biroul sau, altfel decat din barca, din ring, de pe stadion sau din salile de concurs. Doamna ar trebui sa il convoace la dansa pe chestorul Marcel Popescu, presedintele Clubului Sportiv Dinamo – sau invers, nu stim procedura la minister -, pentru ca acesta sa ii prezinte palmaresul sportului romanesc din ultimul timp. Ar fi uimita sa afle ca, la banii pe care ii investeste in acest domeniu, Romania primeste mult mai mult decat ar merita!

Macar ANS, macar Florian Gheorghe!
Nu am sustinut, atunci cand s-a pus in practica, infiintarea Agentiei Nationale pentru Sport (ANS) pentru ca am fost si suntem de parere ca sportul ar trebui sa aiba un minister de sine statator, asa cum a fost in anii precedenti, cand impartea “fotoliul” din guvern cu activitatea de tineret. De asemenea, nu am fost de acord cand Florian Gheorghe a fost numit presedinte al acestui for, pentru ca am stiut ca numirea s-a facut pe linie politica si mai putin pe competenta. Acum, insa, trebuie sa recunoastem ca solutiile “ANS – Gheorghe” sunt mult mai bune decat cele pe care le “coc” cei din MAI! Sportul nu poate deveni a 5-a roata la caruta “Internelor”, sportul nu poate fi confundat cu un singur club – chiar daca se va bate moneda pe delimitarea clara de CS Dinamo, e clar ca mereu va exista suspiciunea ca cei care conduc sunt, de fapt, dinamovistii! -, sportul nu poate cadea din lac in put in ceea ce priveste conducerea. Nu avem nimic cu Elisabeta Lipa (despre care se spune ca ar fi “in carti” pentru un post de conducere), dar experienta sa manageriala este egala cu zero, caci una e sa organizezi “crosul politistilor” si alta sa pregatesti din punct de vedere managerial mari competitii in care este reprezentata Romania.
Parerea noastra e ca s-a scris deja prea mult despre un subiect care nu ar fi trebuit sa existe. Sa speram ca cei din MAI vor lasa la o parte orgoliile si isi vor vedea de treaba lor. Care nu are nimic de-a face cu sportul!

¥ “Ministrul Vasile Blaga a acceptat sa preia ANS si acum urmeaza doar predarea stafetei si intocmirea procedurilor legale. Nu stiu ce se va intampla cu actuala conducere a ANS, nici cum se va numi functia pe care o voi ocupa eu. Ma bucur ca sportul a trecut la noi in minister.”

¥ “Tot in subordinea MAI functioneaza Agentia Nationala de Cadastru si Agentia Nationala a Functionarilor Publici, care nu au absolut nici o problema. Nu vad de ce sportul ar avea.”

¥ “Sportul nu va avea treaba cu militarizarea, desi vine la MAI. Poate n-ar strica putina disciplina in sportul romanesc, pentru ca se vede ce rezultate sunt in ultima perioada si asta tine si de disciplina. Apoi, trebuie sa se stie ca aceasta schimbare nu va avea legatura nici cu CS Dinamo. Banii din sport nu vor avea alta destinatie decat cea legala, iar Dinamo isi va primi banii de la minister ca si pana acum.”
Chestor Elisabeta Lipa

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă