16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMircea Sandu l-a invins pe Gica Popescu

Mircea Sandu l-a invins pe Gica Popescu


Mircea Sandu a fost reales ieri in functia de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal. El a obtinut 187 de voturi, fata de cele 102 ale contracandidatului sau Gheorghe Popescu. In timp ce un vot a fost anulat, decizia a fost luata la capatul unei sedinte cu scantei in care nu au lipsit acuzatiile reciproce, iar la un moment dat Gica Popescu a criticat modalitatea de vot. In urma votului de ieri, Mircea Sandu, care este presedintele Federatiei din 1990, a obtinut un nou mandat pana in 2010.

Mircea Sandu a parut de la inceput sigur de victorie. In discursul tinut in deschiderea lucrarilor in calitate de presedinte in exercitiu, el a promis ca va continua dialogul inceput cu unele ministere pentru “evitarea conflictelor cu institutiile fiscale”. Mircea Sandu a anuntat incetarea mandatului sau, iar sedinta a fost condusa de Dumitru Dragomir. A urmat prezentarea celor doi candidati in ordine alfabetica. Fostul international Gheorghe Popescu si-a prezentat demisia de onoare invocand faptul ca “s-au spus o multime de lucruri neadevarate”. In eventualitatea victoriei, Popescu s-a angajat sa demisioneze daca se va constata ca a favorizat grupuri de interese s-a abatut de la conduita morala sau nu si-a respectat promisiunile.

Popescu l-a atacat dur pe Mircea Sandu

Dupa prezentarea demisiei de onoare, Popescu a declansat atacul la adresa contracandidatului sau. “Actualul presedinte v-a ocolit pana si-n campania electorala”. Fostul jucator al Barcelonei a accentuat faptul ca el personal s-a deplasat in teritoriu: “A fost o placere si o onoare sa va cunosc. Imi place sa cred ca-n trei saptamani de turnee prin tara mi-am facut noi prieteni. V-as minti daca as spune ca am gasit rezolvari pentru toate problemele prezentate”. In schimb “nimeni din sefii Federatiei nu a vrut sa stea de vorba. Nu stiu cum ii va privi Mircea Sandu in ochi pe cei pe care i-a ocolit”.
Popescu a sustinut ca la lecturarea programului lui Mircea Sandu a avut un sentiment de satisfactie in urma diferentei in favoarea sa intre cele doua programe. Al doilea sentiment ar fi fost cel de revolta pentru ca delegatii ar fi fost “desconsiderati” pentru ca in program “nu exista nici macar un singur obiectiv”. “Intr-o vreme in care este nevoie de proiecte, vi s-au servit lozinci”. Popescu a criticat referirile lui Mircea Sandu la contextul social care ingreuneaza strangerea de fonduri. In favoarea sa el a invocat modul in care a organizat “Seara campionilor”, eveniment cu incasari de 1,5 milioane dolari si 700 de mii dolari profit. Fostul international a sustinut ca facilitatile fiscale lipsesc din cauza “vidului” ridicat intre Federatie si autoritati.
In replica, Mircea Sandu si-a acuzat contracandidatul ca a dus o “lupta politicianista”. El a insistat pe faptul ca adversarul i-ar fi atacat pe cei care urmau sa voteze: “S-a exprimat vizavi de mafia din fotbal, de caracatita care este la centru si de tentanculele din teritoriu”. Sandu s-a declarat “socat” si de afirmatiile facute de tatal lui Gica Popescu, care ar fi spus ca FRF este condusa de mafie. Mircea Sandu a spus ca el are credibilitate atat in tara, cat si in strainatate. Dupa ce i-a raspuns adversarului sau, Mircea Sandu a trecut la prezentarea pe baza de diapozitive a programului sau intitulat “Strategia dezvoltarii durabile a fotbalului romanesc”. Sigur pe victoria sa, Sandu s-a marginit la o insiruire de generalitati din a caror prezentare a fost intrerupt de Dumitru Dragomir care i-a atras atentia ca a depasit timpul alocat.

Spiritele s-au incins

Inversunare s-a manifestat si-n luarile de cuvant ale unora dintre delegati. Iuliu Muresan, presedintele CFR Cluj, l-a acuzat pe Gica Popescu ca a apelat la politic si ca este “doar un produs media obtinut la recurs”. “Sper ca bunul simt sa invinga aroganta” a spus Muresan. In schimb galateanul Marius Stan l-a aparat pe Gica Popescu: “Ma intreb ce trebuie sa faci pentru tara daca dupa ce ai jucat 115 meciuri in echipa nationala esti numit inventie mediatica”. “Chiar daca toata lumea imi spune ca fac impotriva vantului, eu votez cu Gica Popescu”, a marturisit Marius Stan. Cum era de asteptat, Ion Craciunescu l-a atacat pe Mircea Sandu. El a sustinut ca fotbalul romanesc trece printr-o criza financiara care nu poate fi rezolvata decat cu sprijinul autoritatilor. Insa, potrivit lui Craciunescu, conducerea actuala a FRF nu are suficienta credibilitate pentru a obtine sprijinul autoritatilor. Craciunescu a spus ca si Mircea Sandu trebuia sa-si prezinte demisia de onoare “in momentul in care m-a injurat ca la usa cortului”. Afirmatiile lui Craciunescu au starnit vociferari in sala, multi dintre cei prezenti cerand ca problema sa se rezolve in instanta.

Popescu – nemultumit de modalitatea de vot

In cele din urma s-a trecut la vot. Gica Popescu si-a exprimat nemultumirea fata de modalitatea in care s-a organizat votul. El a reclamat faptul ca organizatorii nu au dorit impaturirea buletinelor si ca buletinele au fost puse in urne transparente. Popescu a sustinut ca in cursul diminetii convenise altceva cu reprezentantii FRF. Pana la urma, conflictul s-a rezolvat din motive tehnice. Buletinele au trebuit indoite pentru ca altfel nu intrau in urna. Cel care a condus sedinta, Dumitru Dragomir, a sustinut ca totul a fost OK. “Gica Popescu a crezut ca nu se vor indoi buletinele, dar acestea se indoaie”. Fiecare dintre cei 290 de votanti a primit cate un mic buletin pe care l-a stampilat intr-o cabina de vot, l-a indoit si l-a plasat intr-una dintre urnele transparente.

Victorie previzibila

Dupa numerotarea voturilor, castigator a fost declarat Mircea Sandu. Din 294 de persoane cu drept de vot au fost prezente 290. Dintre acestea, 187 au optat pentru Mircea Sandu, 102 pentru Gica Popescu, iar un vot a fost anulat.
De fapt a fost o victorie asteptata de toata lumea, fapt vizibil daca e sa tinem cont ca, anterior cunoasterii optiunilor, Mircea Sandu isi programase o conferinta de presa la Casa Fotbalului, iar Gica Popescu una la Hotelul Marriott.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

În Săptămâna Patimilor Ierusalimul e mai gol ca niciodată

E Săptămâna Patimilor, cea în care Iisus Hristos a luat asupra sa toate păcatele omenirii şi ne-a mântuit pe toţi. In toate bisericile se...

Nouă cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt,...

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă