14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialGheorghe: "Un mare pas inainte, respingerea ordonantei"

Gheorghe: “Un mare pas inainte, respingerea ordonantei”

Initiativa conducatorilor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) de a transforma Agentia Nationala pentru Sport (ANS) intr-un departament al institutiei amintite nu s-a bucurat de sprijin, cel putin pentru moment. Membrii Guvernului au considerat ca ordonanta de urgenta inaintata de chestorul Nicolae Berechet, semnatar al proiectului amintit alaturi de ministrul Vasile Blaga, nu prezinta suficiente argumente care sa justifice urgenta. Prin urmare, planul “oamenilor cu epoleti” va urma calea pe care o are de strabatut orice initiativa legislativa. Vizavi de acest subiect am stat de vorba cu Florian Gheorghe, presedintele ANS.

– Cum vedeti ideea transformarii ANS intr-un departament al MAI?
– Mai intai, consider un mare pas inainte faptul ca a fost respinsa ordonanta de urgenta. Initiativa celor de la Ministerul de Interne va fi forfecata acum de mai multe comisii, apoi de membrii Camerei Deputatilor sau Senatului, iar apoi va trebui aprobata de presedinte.
– Credeti ca presedintele ar fi de acord cu acest proiect in conditiile in care este consiliat de Octavian Belu si Mariana Bitang?
– Nu vreau sa comentez acest aspect.
– Nu puteti profita de initiativa celor de la MAI pentru ca in paralel sa cereti transformarea ANS in minister?
– Cu inima sunt pentru minister, ceea ce consider ca ar fi ideal pentru sportul romanesc, dar ratiunea imi spune ca trebuie sa urmez politica Guvernului, adica sa ramanem agentie, solutia optima in momentul de fata. Spunand asta ma refer la rezultatele foarte bune obtinute in 2005, care denota un manageriat bine pus la punct. In plus, ne-am bucurat din toate punctele de vedere de sprijinul sefului cancelariei primului ministru, Aleodor-Marian Francu, cu care colaboram excelent. Ca drept dovada, speram ca la suplimentarea de buget din iulie sau august sportul romanesc sa primeasca 220 miliarde de lei vechi.
– Cine ar putea, acum, sa sustina transformarea ANS in minister?
– Cred ca in principal primul ministru. Oricum, o initiativa politica.
– Revenind la initiativa conducerii MAI, credeti ca are sanse?
– Imi este greu sa spun. Se vehiculeaza zvonul ca ar fi vorba de o mai mare posibilitate de finantare. Dar nu vad cum ar fi posibil asa ceva. Practic s-ar schimba ordonatorul de credite, in loc de Cancelarie, rolul revenind Ministerului de Interne. Adica din acelasi “buzunar” banii sa fie repartizati de altcineva, ceea ce ar insemna un vot de blam adus ministrului cancelar care, dupa cum v-am mai spus, a fost si este extrem de receptiv la problemele sportului. Este adevarat, nu cunosc cadrul legal de functionare al MAI si drepturile pe care i le confera legea in privinta finantelor. Imi este insa greu sa cred ca un sistem care ar functiona dupa modelul german sau suedez (n.r. – singurele tari din Europa care au sportul subordonat ministerelor de interne) ar da randament la noi. In plus, este vorba de perceptia Ministerului de Interne in Romania, care are ca exponent clubul Dinamo.
– Va multumesc!

Cele mai citite

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă