12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO Secretul golurilor de nota 10 (zece)

FOTO Secretul golurilor de nota 10 (zece)

“Alin şi Mădălin, veniţi repede!”. Cei doi gemeni sprintează la chemarea antrenorului. E o dimineaţă răcoroasă de început de octombrie, dar puştii zâmbesc de parcă tocmai a început vacanţa de vară. Dar cum să te comporţi atfel când ştii că în zilele următoare te vor vedea la lucru trei antrenori de la Chelsea Londra? Profesorul lor, Constantin Prepeliţă, tatăl mijlocaşului Andrei Prepeliţă de la Steaua, ştie însă că britanicii nu au venit la Slobozia numai să se uite la driblingurile puştilor, ci să vadă şi dacă le place şcoala.

Alin şi Mădălin nu vor locui în “bloc notes”

Gemenii sunt sinceri. “Puţin”, spune Alin. “Câteodată”, zice Mădălin. După ce-i trimite iarăşi la joc, profesorul Prepeliţă anunţă tema pe care trebuie să le-o predea tuturor elevilor săi: “Educaţia este factorul cel mai important. Când copilul primeşte o educaţie şcolară şi profesională, sigur va urma şi una sportivă”. A fost motto-ul evenimentului organizat, între 12-14 octombrie, în oraşul ialomiţean, de Cargill România, în colaborare cu Chelsea Foundation.

Cu mai mulţi ani în urmă, un fotbalist român a rămas celebru după ce a spus că i-ar plăcea să locuiască într-un “bloc notes”. Aşa i-a rămas porecla de atunci. Dar nu a fost singurul care s-a remarcat prin lipsa unor cunoştinţe de bază. Sunt jucători din Liga I care şi-au luat bacalaureatul în jurul vârstei de 30 de ani. Lipsa educaţiei în fotbalul românesc era criticată recent şi de antrenorul Răzvan Lucescu, un suporter declarat al cititului într-un interviu acordat romanialibera.ro

Fotbal, disciplină, carte

Schimbarea acestei stări de fapt ar putea să înceapă chiar din Slobozia. Oraşul de cu 50.000 de locuitori are 60 de copii cu vârste între 7 şi 14 ani înscrişi la Clubul Sportiv Şcolar din localitate. Cei care vor să devină fotbalişti trebuie să se prezinte zi de zi, de luni până sâmbătă, la antrenamente. “Vin în funcţie de programul de la şcoală. Cei care învaţă dimineaţa se antrenează între 14.30 şi 16.00, iar cei care au ore după-amiaza vin între 8.30 şi 10.00”, precizează Constantin Prepeliţă, preşedintele clubului de fotbal CSM Unirea Slobozia. 

Respectând tradiţia Chelsea Foundation, sfaturile pe care le-au adus cu ei antrenorii Keith Harmes, Samuel Hubert şi Dean Steninger cântăresc mai mult decât cadourile lor – un trofeu simplu, rucsacuri, tricouri, diplome şi medalii. “E adevărat că fotbaliştii nu sunt cei mai educaţi indivizi în acest moment, dar când vizităm şcolile trebuie să încurajăm copiii să folosească disciplina pe care o câştigă prin sport în educaţia lor viitoare”, spune Keith Harmes. El menţionează că în cele 200 de şcoli din Marea Britanie în care activează Chelsea Foundation directorii au constatat un interes crescând al elevilor faţă de învăţare. “Eu am învăţat în ultimii ani că antrenorii de fotbal şi profesorii de la şcoală au un impact enorm asupra tinerilor. Dacă împreună îi încurajăm spre educaţie, atunci vor fi dispuşi să înveţe şi vor folosi entuziasmul de la antrenamente şi la şcoală”, conchide Keith Harmes.

Ieşitul din foame

Constantin Prepeliţă preferă să vorbească ceva mai pe şleau. Nu ocoleşte subiectul copiilor care se apucă de fotbal în speranţa că vor putea să scape de condiţiile modeste de acasă. Nici n-ar avea cum să omită această realitate pentru că din grupele pe care le pregăteşte fac parte copii din localităţi sărace, ca Ţăndărei şi Consâmbeşti.  “Ştiu că unii spun că puştii fără bani joacă fotbal ca să iasă din foame. Dar ‘ieşitul din foame’ e văzut superficial. Copiii ăştia îşi sacrifică tinereţea. Şi fiul meu a făcut la fel. N-a avut vacanţe, n-a avut pauză, a stat mai mereu în cantonamente”, atrage atenţia profesorul Prepeliţă. El are 30 de ani de antrenorat şi, chiar dacă pare oricum un om optimist, a căpătat un nou motiv să privească înainte cu încredere: dacă nu ajung la Chelsea, Mădălin sau Alin ar putea măcar să înveţe ca la Chelsea Foundation.

Proiectele derulate an de an de fundaţia clubului londonez ajută peste 2.000 de persoane din toată lumea. Alături de atitudinea către învăţare, Chelsea Foundation oferă, în funcţie de ţara în care activează, lecţii de alfabertizare şi aritmetică, de IT, de limbă engleză şi de istorie recentă. Fundaţia colaborează cu Cargill, la nivel global, de 2 ani.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...
Ultima oră
Pe aceeași temă