12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV Ion Crăciunescu: "L-am criticat pe Mircea Sandu până s-a îmbolnăvit"

EXCLUSIV Ion Crăciunescu: “L-am criticat pe Mircea Sandu până s-a îmbolnăvit”

Fostul mare arbitru internaţional Ion Crăciunescu anunţă, într-un interviu pentru romanialibera.ro, că are de gând să reformeze arbitrajul românesc, pe care îl conduce din nou începând cu săptămâna aceasta. Lipsa credibilităţii “fluieraşilor” i se pare cea mai gravă problemă. Crăciunescu spune că a trecut peste certurile cu Mircea Sandu şi Adrian Porumboiu şi promite că nu va răspunde la telefoanele patronilor de cluburi. Nu se fereşte să vorbească nici despre relaţia profesională pe care o va avea cu fiul său, arbitrul Teo Crăciunescu.

 

Ce v-a determinat să acceptaţi revenirea în fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor, mai ales având în vedere că primul dumneavoastră mandat nu s-a încheiat în condiţii tocmai amicale?

Ion Crăciunescu: Da, am plecat în condiţii anormale de la CCA, dar nu pot să mă cantonez în nişte probleme la nesfârşit. Acum ne aflăm într-o situaţie extrem de grea, una dintre cele mai grele din fotbalul românesc al ultimilor 30 de ani. Aş numi-o chiar dezastruoasă. Am revenit la CCA pentru că nu vreau să mă privească lumea ca pe un om care doar arată cu degetul. În România, tot timpul spunem că avem nevoie de reformă. Păi, hai să facem reformă!

Concret, ce aveţi de gând să schimbaţi în arbitrajul românesc?

I.C.: Încerc să-l readuc pe drumul cel drept. Principala componentă aici este credibilitatea, care aproape că nu există în arbitraj. Vreau să încep de jos, de la diviziile inferioare. În acelaşi timp, vreau să stau de vorbă cu toţi arbitrii din Liga I, să-i întreb ce cred despre situaţia actuală, să văd cum gândesc şi ce vor.

Îi veţi reevalua?

I.C.: Pentru mine, toţi pornesc de pe aceeaşi linie. Nu vreau să fac procese istorice.

“N-am fost în conflict cu Mircea Sandu”

Aţi trecut peste vechile conflicte cu Mircea Sandu şi Adrian Porumboiu?

I.C.: N-am avut niciun conflict cu Sandu, chiar dacă l-am criticat vehement. Vorba aia, l-am criticat până s-a îmbolnăvit. Cu Porumboiu e adevărat că m-am certat, dar noi ne cunoaştem de multă vreme. El e patron de club acum, are treaba lui. Şi eu am treaba mea.

Veţi răspunde la telefon dacă vă vor suna conducătorii echipei x sau y după meciuri?

I.C.: Nu vorbesc cu patronii la telefon, nu am niciun raport cu ei. Am de gând să schimb modul de lucru.

Credeţi că e nevoie de arbitri străini la meciurile importante din Liga I?

I.C.: Greşelile din arbitraj sunt inerente, dar dacă mă apuc să aduc arbitrii străini, atunci ce mai caut la conducerea CCA?

“CCA e o comisie paternală, dar eu nu pot fi acuzat de nepotism”

În fotbalul din România dăm multe ori peste acuzaţii de nepotism. Cum vă veţi comporta, ca şef al CCA, în relaţia cu fiul dumneavoastră, arbitrul Teo Crăciunescu?

I.C.: Eu am zis de mai multe ori că CCA este o comisie paternală! Dar nu ştiu de ce trebuie să fiu eu judecat atât timp cât nu mi-am cocoloşit niciodată fiul. Din contra, am fost primul care l-a criticat când a greşit. Şi nu cred că e nimic mai greu pentru un părinte decât să-şi critice fiul în public. De ce să fiu eu acuzat de nepotism?

Nu e o acuzaţie. Doar că, pentru orice instituţie din România, se impune întrebarea dacă e moral ca rudele să lucreze împreună?

I.C.: Păi nu eu l-am angajat pe Teo Crăciunescu la CCA. Nu eu i-am zis să se facă arbitru, şi-a ales singur meseria. Nu puteam să-i interzic. Cine poate să-i interzică să arbitreze? Ar fi discriminare!

“Nu sunt bogat, sunt un om normal”

Aţi acceptat să vă faceţi publică averea, în Gazeta Sporturilor. Vă consideraţi un om bogat?

I.C.: Eu mă consider un om normal. Iar în acel articol s-a strecurat o greşeală. N-am zis niciodată că am sute de mii de euro în conturi. Am spus doar că am împrumutat bani unor prieteni. N-am bani în conturi! Vă dau extrasele de la bancă dacă nu mă credeţi. Sunt un om normal, împlinit, cu performanţe şi cu viaţă de familie. Spre exemplu, sunt încă în relaţii excelente cu fosta soţie.

La final, v-aş cere o părere personală. Care credeţi că este cel mai bun arbitru din lume? Dar din campionatul românesc?

I.C.: Cel mai bun din lume e englezul Howard Webb. Chiar m-a sunat înainte de meciul România – Franţa, din septembrie, pe care el l-a arbitrat. După joc l-am lăudat. Iar pentru arbitrii din România…mă scuzaţi, dar nu pot să dau nume. Ştiţi cum e: când ai mai mulţi copii nu poţi să-l mângâi pe unul singur.

CV Ion Crăciunescu

– născut pe 27 septembrie 1950, la Craiova
– a jucat fotbal la Chimia Rm. Vîlcea şi U Craiova
– a debutat în arbitraj în 1976
– a promovat în lotul A în 1981
– debut internaţional: Austria Viena – Tatabanya, în 1984
– a arbitrat finala Ligii Campionilor în 1995, Ajax – AC Milan 1-0
– desemnat de UEFA cel mai bun arbitru în 1995 şi de FIFA pe locul doi în acelaşi an, după ungurul Sandor Puhl
– s-a retras din arbitraj la finalul anului 1995
– a lucrat o perioadă la fima fraţilor Becali, ISM, după care a fost preşedinte la U Craiova
– între 2003 şi noiembrie 2005 a fost preşedinte la CCA
– în ultima vreme a activat ca preşedinte la Chindia Tîrgovişte, formaţie din liga secundă, fiind şi colaborator al televiziunii DigiSport.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă