18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCine sunt adversarele echipelor româneşti din Europa League

Cine sunt adversarele echipelor româneşti din Europa League

Cele cinci echipe româneşti calificate în play-off-ul Europa League au evitat echipe galonate la extragerea de vineri şi vor evolua cu formaţii abordabile, din Bulgaria, Polonia, Ucraina, Cehia şi Austria.

Steaua Bucureşt – ŢSKA Sofia

Se vor înfrunta două echipe cu origini identice. La puţin timp după ce comunismul acapara estul Europei, Steaua şi TSKA erau înfiinţate – în 1947, respectiv în 1948 – sub tutela Armatei.

Întâlnirile „europene” dintre aceste cluburi au venit după căderea comunismului. În sezonul 1997/1998, Steaua elimina ŢSKA, în primul tur preliminar al Ligii Campionilor, după un 3-3 teren propriu şi un 2-0 în deplasare. O nouă calificare grea a venit în sezonul 2004/2005. Steaua a trecut de ŢSKA în primul tur al Cupei UEFA după un 2-1 în Ghencea şi un 2-2 la Sofia.

Pentru acest sezon, echipa bulgară s-a întărit cu doi jucători din campionatul românesc: Ianis Zicu (de la FC Timişoara) şi brazilianul Junior Moraes (de la Gloria Bistriţa). Un alt pericol pentru Steaua este brazilianul cu nume celebru Michel Platini, unul dintre golgheterii din lotul bulgarilor. 

Primul meci se va disputa în România, pe 18 august. Însă Steaua va juca pe stadionul lui CFR Cluj deoarece patronul George Becali încă nu s-a înţeles cu reprezentanţii Ministerului Apărării pentru închirierea stadionului din Ghencea. Returul va fi la Sofia, pe 25 august. 

Dinamo-Vorskla Poltava

Dinamoviştii au un adversar care traversează cei mai buni ani din istoria sa. Vorskla – nume împrumutat de la râul care străbate localitatea Poltava – a câştigat Cupa Ucrainei în 2009, iar anul trecut a prins un loc de Europa League după ce a terminat pe 6 în campionat. Sezonul curent l-a început foarte bine, cu 9 puncte din patru meciuri în campionat şi patru jocuri europene fără gol primit (2-0 şi 3-0 cu nord-irlandezii de la Glentoran, apoi 0-0 şi 2-0 cu irlandezii de la Sligo
Rovers).

Primul meci se va juca în Ucraina, pe 18 august.

Rapid-Slask Wroclaw

Vicecampioana Poloniei stă între Rapid şi prima prezenţă a giuleştenilor în grupele Europa League. Răzvan Lucescu şi compania vor avea în faţă un adversar care a disputat deja cinci meciuri oficiale în acest sezon. Deşi nu are nume notabile în lot, Slask a reuşit în tururile preliminare să elimine echipe mai cunoscute: 1-0 „acasă” şi 2-3 „afară” cu scoţienii de la Dundee United şi o victorie la penalty-uri în Bulgaria, după un dublu 0-0 cu Lokomotiv Sofia.

Rapidul va disputa primul meci în deplasare.

FC Vaslui-Sparta Praga

Moldovenii par cea mai fragilă dintre cele cinci echipe româneşti care „atacă” grupele C2. Fără gol după patru meciuri oficiale în acest sezon, eliminaţi clar FC Twente din preliminariile Ligii Campionilor şi măcinaţi de accidentări sau suspendări ale unor oameni de bază (Cânu, Papp şi Wesley), vasluienii pornesc cu şansa a doua în faţa unei echipe soli­de, care se bazează pe fotbalişti valoroşi precum Repka, Sionko, Kweuke sau Vacek.

Meciul tur se va disputa în România.

Gaz Metan-Austria Viena

Austria Viena este cea mai titrată echipă din ţara sa, adunând în cei 100 de ani de existenţă 56 de trofee interne. Are deja şapte meciuri bifate în acest sezon, iar în cele patru partide europene a trecut de muntenegrenii de la Rudar cu un scor general de 5-0 şi de slovenii de la Olimpija Ljubljana după 1-1 „afară” şi 3-2 „acasă”. Vedetele echipei sunt Nacer Barazite, Tomas Jun şi Roland Linz.

Primul meci se va juca la Viena. 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă