Ordonanța de urgență privind grațierea nu ar fi putut intra pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, pentru că nu avea toate avizele, a declarat premierul Sorin Grindeanu, pentru News.ro.
Șeful Executivului a precizat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă privind graţierea nu ar fi intrat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, pentru că avea nevoie de avize de la alte ministere, care nu au venit până la sosirea preşedintelui Klaus Iohannis. Din acest motiv, actul normativ nu putea fi luat în discuţie.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat la Guvern că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea. El a precizat că aproximativ 2.300-2.500 de persoane pot beneficia de această lege. Iordache a precizat în timpul conferinței de presă organizată după ședința de Guvern, că nu se pot construi 9.000 de locuri în penitenciare. Așadar, se va lua decizia ca între 2.300-2.500 de persoane să beneficieze de grațiere.
„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii”, a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Pe aceeași temă:
România Liberă vă prezintă textul complet al proiectului de OUG privind grațierea