3.4 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSportSorin Grindeanu: Ministrul Justiției are mână liberă să facă lucrurile să funcționeze...

Sorin Grindeanu: Ministrul Justiției are mână liberă să facă lucrurile să funcționeze așa cum trebuie sau să îndrepte ceea ce i se pare că nu funcționează

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, luni, că ministrul Justiției, Tudorel Toader, are „mână liberă în a aplica legea”, astfel încât să asigure buna-funcționare a instituției pe care o conduce.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni că ministrul Justiției, Tudorel Toader, are "mână liberă" din partea lui să facă lucrurile să funcționeze în domeniul pe care îl conduce.

„Nu este treaba prim-ministrului să intre și să gestioneze fiecare minister în parte. Dânsul își va face toate lucrurile și toate evaluările și ceea ce are de făcut, conform legii, la ministerul pe care îl conduce. (…) Eu am dat mână liberă în a aplica legea și nu cred că face altceva și sunt convins că lucrul acesta îl va face. Am înțeles că vrea să aibă discuții în perioada următoare. Este treaba dânsului și dacă are discuții și dacă nu are, nu este treaba prim-ministrului. (…) Eu am încredere foarte mare în domnul ministru. Este cel care are o experiență foarte mare în domeniul acesta, a fost membru zece ani la Curtea Constituțională. Este un om extrem de echilibrat, care, în mod sigur, va lua decizia corectă și are din partea mea mână liberă în a face lucrurile să fie funcționeze așa cum trebuie în acest domeniu sau să îndrepte ceea ce i se pare că nu funcționează cum trebuie. Nu sunt specialist, nu este treaba mea să intru în acest sector și, cum vă spuneam, am încredere mare în domnul ministru", a declarat premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Parlamentului, după ce a participat la „Ora prim-ministrului”.

Șeful Executivului a fost întrebat dacă va ține cont și de părerea străzii în deciziile privind Justiția. În acest context, el a răspuns că „tot ceea ce va susține Guvernul și implicit Ministerul Justiției, fie că este vorba de proiecte de legi, fie alte lucruri, trebuie să se întâmple într-o dezbatere cât se poate de largă, care să aibă ca și actori, dincolo de instituțiile guvernamentale sau de partidele politice, ONG-urile și toți cei care sunt interesați".

În ceea ce privește declarațiile ministrului Tudorel Toader, privind evaluarea activității procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, Sorin Grindeanu a declarat: „Eu nu fac evaluări și nu este rolul meu să fac evaluări de acest tip, nici nu-mi doresc și nici nu este ceea ce trebuie să fac. Domnul ministru, conform legii, are, din ce am înțeles, în atribuțiuni aceste lucruri de a avea periodic întâlniri cu cei care conduc instituții din acest domeniu, nu înseamnă că dânsul face propuneri de tipul celei enunțate de dumneavoastră. Eu nu l-am auzit să spună așa ceva".

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că în următoarele două săptămâni va face o evaluare a activității procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA)  și a procurorului general al României. Totodată, el a precizat că va avea o discuție cu Laura Codruța Kovesi și cu Augustin Lazăr, pe tema anchetei privind elaborarea Ordonanței 13.

„Zilele următoare voi avea discuţii cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, cu Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia. În decizie am văzut foarte multe paragrafe în care Comisia spune că trebuie trasă linie între răspunderea politică şi răspunderea juridică penală, că decidentul, legiuitorul trebuie să aibă libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, că legiuitorul nu trebuie să aibă presiunea răspunderii penale, că actele normative por fi cenzurate prin proceduri normale şi constituţionale. Aşadar, voi avea zilele următoare discuţii separate cu dânşii pentru a le vedea punctul de vedere", a declarat Tudorel Toader, întrebat ce măsuri va lua după motivarea Curţii Constituţionale referitoare la conflictul DNA-Guvern. 

În acest context, ministrul Justiției a sugerat că nu exclude o demisie a celor doi. „Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine, să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale şi chiar în dezbaterile din spaţiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, o aşteptare deosebită, în 2017, când ne aflăm", a mai declarat Tudorel Toader.

Totodată, el a anunțat că va efectua o anchetă a activității desfășurate de Ministerul Public, care va începe „de mâine” (n.r – de luni).

„În paralel, începând de mâine, prin colegii mei de la Ministerul Justiţiei, voi face o fundamentare, o evaluare, a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public pe de o parte, de Direcţia Naţională, structură a Ministerului Public, pe de altă parte. Evaluarea va avea două componente, două direcţii, pe de o parte cea profesională, pe cauze, pe de altă parte cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuţia cu dânşii, după ce voi face face această evaluare pe cele două direcţii, voi stabili măsurile pe care le voi lua", a mai spus ministrul Justiţiei.

Curtea Constituțională a Românie a admis, în 27 februarie, sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind conflictul juridic dintre Guvern şi DNA, referitor la anchetarea de către procurorii DNA a modului în care a fost elaborată OUG 13. Judecătorii CCR au motivat decizia privind existenţa unui conflict instituţional între DNA şi Guvern prin faptul că, prin conduita sa, Parchetul General – Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat o competenţă pe care nu o posedă – controlul modului de adoptare unui act normativ.

Astfel, motivarea conflictului DNA-Guvern, judecătorii CCR au transmis că argumentele expuse impuneau organului judiciar soluţia de clasare, fără a efectua acte de urmărire penală. Asta ca urmare a incidenţei art.16 alin.(1), întrucât toate faptele reclamate priveau în realitate aspecte legate de procedura de adoptare a unui act normativ, respectiv aspecte de oportunitate şi legalitate care nu cad sub incidenţa controlului organelor de cercetare penală, indiferent de încadrarea juridică stabilită de către procuror.

„În condiţiile în care începerea urmăririi penale presupune activităţi de cercetare şi anchetă penală cu privire la modul în care Guvernul şi-a îndeplinit atribuţiile de legiuitor delegat, acţiunea Ministerului Public încetează să mai fie una legitimă, devenind abuzivă, întrucât depăşeşte competenţa stabilită de cadrul legal în vigoare. Mai mult, acţiunea Ministerului Public creează o presiune asupra membrilor Guvernului care afectează buna funcţionare a acestei autorităţi sub aspectul actului legiferării", a precizat Curtea Constituţională, în motivare.

 

Cele mai citite
00:01:44

VIDEO. „Principiile OSCE distruse de extinderea NATO”, spune ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Ministrul de Externe al Ucrainei l-a calificat joi pe Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, drept un „criminal de război” în timpul unei reuniuni internaționale...

Ianis Hagi, apreciat de Philippe Clement după prestația impresionantă! „Mă bucur că e în lotul meu”

Ianis Hagi a câștigat definitiv încrederea antrenorului său de la Rangers, Philippe Clement, după evoluția remarcabilă din meciul împotriva lui Kilmarnock, câștigat cu 6-0....

Atenție la apeluri false, care vă lasă fără bani în conturi

Infractorii se dau drept reprezentanți ai Bursei, pentru a fura date bancare Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra campaniilor periculoase de fraudă prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă