21 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportSebastian Vladescu reaprinde o disputa mai veche

Sebastian Vladescu reaprinde o disputa mai veche

Sursele de finantare a majorarii pensiilor, din nou in atentia politicienilor
Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor Sebastian Vladescu a declarat, ieri, ca nu isi va inainta demisia din functie, dar va parasi, la un moment dat, ministerul, fara sa precizeze un termen.

"Nici nu am anuntat asa ceva", a declarat Vladescu, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor, dupa ce presa a publicat declaratii ale acestuia in legatura cu o iminenta demisie a sa, din cauza unor neintelegeri pe marginea majorarii pensiilor. Cotidianele centrale au relatat in editiile de ieri ca majorarea pensiilor si constructia bugetara pe 2008 au facut obiectul unor divergente intre Vosganian si Vladescu, iar secretarul de stat a decis sa renunte, pana la sfarsitul anului, la functia de secretar de stat din Finante. "Avem viziuni diferite. Cresterea pensiilor este nesustenabila. Nu stiu care sunt sursele de finantare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcana. Voi pleca, pentru ca nu mai am ce face aici", a declarat Sebastian Vladescu. Ieri insa Vladescu a refuzat sa comenteze pe tema majorarii pensiilor, pe care a criticat-o anterior, desi masura a fost sustinuta de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, si de premierul Tariceanu.

Vladescu declarase, la sfarsitul lunii iunie, dupa ce Parlamentul a aprobat proiectul legii de majorare a pensiilor, ca aceasta reprezinta un pericol pentru stabilitatea macroeconomica, intrucat inseamna un efort bugetar de circa doua miliarde de euro, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct in consum.
Vosganian a aratat insa ca majorarea pensiilor este sustenabila, iar finantarea va fi asigurata de venituri suplimentare la buget, determinate de cresterea economica si avansul salariilor.

Mircea Geoana a reactionat si el, declarand ieri ca, in opinia sa, este nefiresc ca fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu sa afirme ca nu exista resursele pentru finantarea Legii pensiilor initiata de PSD, in timp ce Guvernul afirma contrariul. Liderul PSD a apreciat ca ar fi foarte bine ca premierul Tariceanu sa-si cheme la ordine ministrii din Cabinet si sa reconfirme sursele de finantare pentru Legea pensiilor. Geoana a dat, totodata, asigurari ca PSD va veghea la discutia despre bugetul pe 2008 ca resursele pentru pensii sa fie identificate si Legea pensiilor sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2008, asa cum a fost stabilit.

Paie pe foc
Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ca Sebastian Vladescu, considerat a fi un ministru al Finantelor cu o performanta foarte buna in mandatul sau, are aceleasi "ingrijorari" ca si democratii pe problema resurselor pentru majorarea pensiilor. "Trebuie sa ne aplecam foarte serios asupra resurselor pentru majorarea pensiilor, astfel incat pensionarul sa nu fie mintit", a aratat Videanu. Liderul democrat a sustinut ca democratii sustin majorarea pensiilor, dar vor sa se asigure ca "pensionarul nu este mintit si nu este folosit ca o masa de manevra electorala".

Cele mai citite

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...

Doi polițiști de frontieră, răniți într-o acțiune de prindere a unor migranți

Doi poliţişti de frontieră din Timiş au fost răniţi noaptea trecută, în timp ce executau o acţiune de prindere în flagrant a unor călăuze...
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...
Ultima oră
Pe aceeași temă