13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportSaptamana pomenilor electorale

Saptamana pomenilor electorale

In laboratoarele partidelor se pregatesc actiuni electorale pe ultima suta de metri a campaniei pentru referendum si a alegerilor europarlamentare din 25 noiembrie. O campanie extrem de saracacioasa, lipsita de mesaje de forta, dar marcata de lovituri si declaratii politice sub centura. Care se vor intensifica in aceasta saptamana. Cum la fel de bine se va inmulti numarul pomenilor electorale.

Lipsita de locomotiva de imagine a partidului, Ion Iliescu (deoarece liderul onorific a decis sa nu se implice), precum si de publicitatea scrisa la care a recurs in bataliile electorale precedente, campania PSD nu s-a desfasurat la vedere. Strategia de campanie a avut ca tinta intalnirile intr-un cadru restrans numeric si axate pe un grup-tinta al populatiei. De pilda, liderii social-democrati au vizitat mina Livezeni, urmand ca maine sa aiba o intalnire cu pensionarii la Romexpo. PSD intentioneaza sa incheie campania electorala cu un miting mai consistent in Capitala. Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a precizat insa ca nu a stabilit ziua in care va fi organizat mitingul, aratand ca ar putea renunta la idee in cazul in care conditiile meteo nu vor fi favorabile. Initial, PSD se gandea la un astfel de miting de incheiere a campaniei electorale ca o actiune de contracarare a mitingului pe care intentioneaza sa-l organizeze PD in Bucuresti, la care ar urma sa fie invitat si Traian Basescu. Ca "persoana privata", dupa cum a declarat, Marian Vanghelie a pus la cale, vineri, o actiune de pomana electorala, daruind pentru 2.500 de dascali DVD-playere in sacose cu inscriptia "Municipiul Bucuresti. Primaria Sectorului 5".

Democratii si-au promovat candidatii la europarlamentare prin sute de afise in care acestia sunt prezentati ca fiind prima promotie a clasei politice, "dirigintele" fiind ocupat cu referendumul. PD a incheiat ieri la Cluj seria actiunilor de prezentare a eurocandidatilor, la care a fost invitat presedintele Basescu. Campania democratilor va fi axata, in urmatoarele zile, pe mobilizarea electoratului prin campanie om la om. Urmeaza a fi distribuita populatiei o scrisoare semnata de presedintele Basescu prin care acesta cheama electoratul sa vina sa voteze la referendum.
Liderul PLD, Theodor Stolojan, a fost lovit de un lant de ghinioane in campanie, de la disparitia telefonului mobil la o actiune electorala in judetul Buzau, culminand cu scandalul adeziunii starului porno Alina Plugaru, dornica sa devina liberal-democrata. Candidatul la prima pozitie la europarlamentare Theodor Stolojan a fost intampinat, sambata, la Buzau de o contramanifestatie a liberalilor. Echipati cu veste galbene si cu insemnele partidului, membrii PNL au scandat razboinic: "Stolojane, ne-ai tradat, cu Base te-ai aliat!".

Liberalii, cu balastul de imagine generat de scandalul caltabosilor lui Remes, al deportarilor lui Cioroianu si al criticilor lui Bogdan Olteanu la adresa ambasadorului Statelor Unite, s-au evidentiat insa printr-o campanie electorala mult mai vizibila, apeland la arsenalul de rigoare: pliante, bannere in care sunt promovati candidatii la europarlamentare, afise si traditionalele fulare galbene cu insemnele electorale. Ieri seara, liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, si eurocandidatii liberali la Bruxelles au organizat un bal, la Rin Grand Hotel, pentru pensionari. In contextul tensiunilor create de afirmatiile presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la adresa ambasadorului SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, liberalii intentioneaza sa-l invite pe oficialul american la actiunea electorala "TU si Eu la Ateneu", ce va fi organizata miercuri.

In ultimele zile de campanie electorala, UDMR a trimis in judetul Covasna trei secretari de stat – Akos Derzsi, Anna Horvath si Gabriella Pasztor – si pe ministrul Mediului, Attila Korodi, care au avut diverse intalniri cu autoritatile locale, dar si cu segmente bine conturate ale populatiei, oameni de afaceri, dascali, tineri, someri si rromi. PRM s-a limitat la a-si face campanie numai prin aparitii televizate.
Traian Basescu va incepe astazi un turneu de promovare a votului uninominal, care va debuta la Iasi. Presedintia a anuntat fara nici o explicatie ca vizitele pe care presedintele Traian Basescu urma sa le intreprinda astazi si maine in Kuweit si in Emiratele Arabe Unite au fost reprogramate. Pe site-ul www.basescu.ro s-a dat din nou startul guerillei digitale cu sloganul "Hasta la vista lista". Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan Popescu, a afirmat ca presedintele Basescu poate participa vineri la o emisiune a TVR, cu 48 de ore inainte de ziua referendumului.

Petrom comanda sondaje
Presedintele Basescu se mentine lider in topul increderii electoratului in personalitatile politice – cu 52%, iar Partidul Democrat (PD) ar obtine 40% din voturi in cazul unor alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj INSOMAR al carui beneficiar este FSLI Petrom. In seful statului au foarte multa incredere 13% din respondenti, iar 39% –destul de multa. Basescu este urmat de Theodor Stolojan – cu 29%, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu – cu cate 26%, Mircea Geoana – 23%, George Becali – 21%, Corneliu Vadim Tudor – 16%, Cozmin Gusa – 15%, Dan Voiculescu – 13%, Adrian Nastase – 12% si Petre Roman – 10%. Cat priveste nivelul de satisfactie referitor la activitatea presedintelui Basescu, 11% dintre respondenti s-au declarat foarte multumiti, 49% destul de multumiti, 26% destul de nemultumiti si 15% foarte nemultumiti. In privinta activitatii premierului Calin Popescu Tariceanu, 3% dintre cei chestionati s-au declarat foarte multumiti, 32% destul de multumiti, 40% destul de nemultumiti si 25% foarte nemultumiti. Democratii sunt creditati cu 40% in eventualitatea unor alegeri parlamentare. PSD intruneste 19%, PNL – 13%, PRM si PLD ar obtine 6%, UDMR si PNG – cate 5%. Sub pragul electoral se situeaza PC (4%) si PIN (1%). Potrivit autorilor sondajului, fata de cercetarea anterioara din luna octombrie, PD a pierdut doua procente, iar o crestere semnificativa, de 3%, a inregistrat PLD.

Cele mai citite

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă