15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportSalvatorii lui Christian Eriksen

Salvatorii lui Christian Eriksen

Emoție și șoc. Disperare și speranță. Aceste simple stări se puteau citi pe ochii înlăcrimați ai spectatorilor de le Parken Arena din Copenhaga.

Presa internațională a descris pe larg tragedia. Zeci de minute, un zid protector, format din jucătorii Naționalei Danemarcei, în jurul trupului căzut al vedetei Interului din Milano, a zădărnicit privirea vigilentă a camerelor de luat vederi. Astfel, emoția creștea pe măsură ce nu răzbea nicio mișcare.

Conform relatărilor imediate urcării lui Eriksen pe targă, situația a fost dramatică. A avut momente de inconștiență. Probabil a suferit de o problemă cardiacă necunoscută, a fost de părere în acel moment, Pompiliu Popescu, fostul medic de excepție al “Echipei de Aur” a României.

Medicul Naționalei daneze a recunoscut că la un moment dat Ericksen nu mai respira și nu mai avea puls.

Intervenția de aur a medicilor l-au salvat. Sunt primele trei minute în care se mai poate interveni pentru a fi salvat creierul. Și intervenția a fost posibilă grație deciziei căpitanului Simon Kjaer (tot interist) de a chema de urgență echipa medicală.
“Am fost chemați pe teren când Christian a căzut, nu mi-am dat seama de la distanță, dar era destul de clar că era inconștient,” a declarat doctorul Martin Boesen, într-o conferință de presă după meci, citat de Firstpost.com. L-am readus la viață, a mai comentat el, potrivit Sportsiger.com

 

 

 Până la sosirea specialiștilor, s-a asigurat că Eriksen nu și-a înghițit limba. L-a întors pe o parte. Când a văzut că nu mai respiră, i-a făcut respirație gură la gură. Puțini jucători de fotbal știu cum se face prima intervenție.
 “Fundașul nordicilor i-a întors capul într-o parte, apoi s-a asigurat că Eriksen nu și-a înghițit limba, după care a recurs la câteva încercări de resuscitare și i-a făcut respirație gură la gură. Apoi, s-a dat la o parte când au intervenit doctorii”.

Medicul a fost nevoit, am aflat ulterior, să-i facă masaj cardiac, până ce a fost adus defibrilatorul paramedicilor. Minute întregi se scurgeau, precum clipele de coșmar ale unui film cu suspans.
A doua decizie a lui Simon Kjaer a fost să adune echipa într-un zid protector în jurul coechipierului căzut.

A treia decizie a fost să trimită portarul echipei naționale a Danemarcei la iubita lui Christian pentru a o consola. Ea a rămas pe margine, de partea opusă a terenului unde se afla jucătorul interist căzut.

Cazul Eriksen a fost urmărit de îndeaproape de un cunoscut medic ATI din România, care a acceptat să vorbească pentru GSP.ro despre incidentul de la Copenhaga.

Stop cardiac

„Pare că a fost oprire cardiacă probabil fără oprire respiratorie, care a avut nevoie de șoc electric pentru defibrilare. În termeni medicali, ritm ECG de tip fibrilație ventriculara sau tahicardie electrică fără puls, scriu colegii de la Gazeta Sporturilor. 

“N-am cronometrat, dar mi s a părut că a durat ceva timp resuscitarea. Având în vedere că la ieșirea de pe teren era vigil (n.r. treaz), respira spontan cu masca de oxigen, cu mișcări coordonate, mă aștept să fie bine. Să vedem ce spun și buletinele medicale,” a declarant acesta ziarului românesc de sport.

Ana Maria Cristian, cunoscutul medic cardiolog de la Spitalul Grigore Agrippa de la Balotești, ne explică modul de intervenție rapidă: “cu podul palmelor pe stern, se comprimă toracele cu aproximativ 4 centimetri, în ritm de 100 de compresii pe minut.” Astfel se pare că a intervenit medicul echipei daneze, până la sosirea defibrilatorului. Vorba cunoscutului medic al Naționalei de Aur a României: primele 3 minute sunt importante.

Christian Eriksen a revenit la viață. A avut în căpitanul Simon Kjaer și în medicul Martin Boesen, doi îngeri păzitori.

La spital, jucătorul interist a vorbit cu cei apropiați. Situația lui este stabilă.

Nu va mai juca fotbal

Profesorul de cardiologie Sanjay Sharma, care l-a avut sub observație pe Eriksen când acesta juca la Tottenham, susține că sunt slabe șanse ca danezul să mai joace fotbal profesionist pentru că ”nu trebuie lăsat să mai moară încă o dată”.

Potrivit lui Sanjay Sharma, profesor de cardiologie sportivă la o universitate din Londra, instituţiile din lumea fotbalului vor fi “foarte stricte” când vor stabili dacă Eriksen are voie sau nu să joace din nou.

Faptul că Eriksen este acum în viaţă este un semn foarte bun, potrivit cardiologului. “Aceasta înseamnă că perspectivele sale sunt bune”, a continuat doctorul, potrivit DPA citat de News.ro.

“Nu ştiu dacă va mai juca vreodată fotbal. Poate suna brutal, dar Eriksen a murit câteva minute. Vor risca profesioniştii din domeniul sănătăţii să-l lase să moară din nou?”, s-a întrebat cardiologul britanic.

“Raspunsul este nu. Vestea bună este că va trăi, vestea proastă este că probabil este la sfârşitul carierei sale. Nu ar trebui să i se permită să joace în Marea Britanie, suntem foarte stricţi în acest sens”, a mai spus el.

Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon la meciul Danemarca – Finlanda de la Euro 2020, fiind salvat de coechipierul Simon Kjaer și echipa medicală.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU