10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportRoşia Montană: spre ce duc soluţiile comisiei parlamentare

Roşia Montană: spre ce duc soluţiile comisiei parlamentare

 Comisia specială din Parlament a adus o serie de amendamente legii referitoare la Roşia Montană, elaborată de Guvernul Ponta. Modificările au fost votate de PSD, PPDD şi PC, în timp ce PNL şi UDMR au cerut respingerea proiectului în ansamblu.

În varianta discutată în comisie, nu mai există nicio referire la exploatarea de Roşia Montană, nici măcar în tilu, iar acordul de exploatare a fost eliminat. Însă, legea reglementează exploatarea minereurilor auro-argentifere “de interes public deosebit”, definite drept proiectele prin care se extrag anual cel puţin cinci tone de aur. Ori, o singură exploatare se încadrează 100% în această categorie – cea de la Roşia Montană, unde firma canadiană estimează să exploateze 15 tone anual. Potrivit estimărilor, de la Certej ar urma să fie exploatate patru tone de aur anual, iar în cazul altor exploatări, cantităţile vehiculate sunt mai mici. Celelate proiecte, aflate tot în stand-by, se vor încadra în lege doar dacă vor mări cantitatea exploatată.

Încadrarea la proiecte de interese deosebit va permite un tratament preferenţial. Unul dintre membrii comisiei speciale, Attila Korodi (UDMR), consideră că legea este “un cadou” pentru RMCG. El identifică, punctual una dintre mize: devierea cursurilor de apă. “Parlamentul nu că deleagă aceste prerogative, ci pur şi simplu statuează că pentru orice proiect de dimensiunea aceasta minieră este automat posibilă transferarea albiei pârâurilor”, a explicat Korodi.

La 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, ministrul agriculturii va stabili procedura pentru scoaterea defintivă din circuitul agricol a pajiştilor aflate în perimetrul exploatărilor de interes public deosebit.  

Comisia specială a votat şi obligaţia companiei de a obţine o nouă licenţă de exploatare în cazul în care „ cantităţile de minereu conţin elemente chimice, altele decât aur şi argint şi se justifică exploatarea acestora pentru scopuri comerciale”.

PNL, dispus la compromis

 

Cu sprijinul PPDD şi PC, exersat în comisia parlamentară, PSD are acum o majoritate pentru a vota proiectul de lege. PSD ar prefera, însă, să ajungă la o înţelegere cu PNL, partid care s-a opus proiectului în forma venită de la guvern.

Un vot comun PSD-PNL ar însemna o majoritate mai largă şi nu una pe muchie de cuţit şi ar da un mesaj de unitate a USL după o perioadă de conflicte.

“Tocmai pentru că şi eu şi domnul Antonescu vrem ca USL să acţioneze coerent până şi pe temele cele mai dificile, am decis împreună să prelungim mandatul comisiei cu 30 de zile, în ideea că la un moment dat se va găsi o poziţie comună”, a explicat premierul Victor Ponta după o reuniune a  USL. La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu a reamintit că liberalii au respins proiectul în forma iniţială, dar sunt dispuşi la un compromis. “Suntem dispuşi să discutăm elemente dintr-o lege, sau modificări de legislaţie generale privitoare la exploatări, la resursele naturale în general, la exploatările de acest fel. Şi, în sensul acesta, toţi facem eforturi de a găsi formule comune”, a declarat Crin Antonescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă