16 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportRomânii nu cred în corectitudinea alegerilor - studiu BERD

Românii nu cred în corectitudinea alegerilor – studiu BERD

Numai 27% dintre români cred că alegerile sunt corecte şi libere, iar sub 20% consideră că sistemul juridic îi protejează de abuzul statului, în timp ce susţinerea economiei de piaţă se situează printre ultimele locuri între 30 de ţări, potrivit unui studiu BERD citat de NewsIn.

Românii sunt de părere că anumite caracteristici democratice de bază nu există în ţara lor. Astfel, numai 27% din respondenţi au încredere că alegerile sunt libere şi corecte, iar 23% consideră că ţara este guvernată de lege şi ordine, se arată într-un studiu realizat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

“Mai puţin de o cincime au încredere că sistemul juridic protejează cetăţenii de abuzul statului. Împreună, aceste procente sunt cu 40 de puncte sub media ţărilor din vestul Europei“, potrivit BERD.

De asemenea, 43% dintre români susţin fără echivoc democraţia, sub nivelul înregistrat în 2006, cu ocazia unui studiu similar. Cea mai populară opţiune politico-economică a românilor este combinarea democraţiei cu economia de piaţă.

“Susţinerea economiei de piaţă se situează printre ultimele locuri din clasament. Puţin peste o treime din respondenţi au declarat că preferă o economie de piaţă oricărui alt sistem economic, procentajul lor scăzând din 2006 cu aproape 10%”, se mai spune în analiză.

Studiul a fost realizat la finele anului 2010 şi a luat în calcul aproape 39.000 de gospodării din 30 de ţări din zona Europei de Sud-Est, din Europa Centrală, din zona Baltică, din Asia Centrală, la care s-au adăugat Turcia şi Rusia.

Analiza a urmărit modul în care populaţia a fost afectată de criza economică mondială şi de urmările acesteia.

Cele mai citite

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă