25 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSportRomanii arestati in Irak au fost eliberati

Romanii arestati in Irak au fost eliberati

Adrian Gancean si Nelu Ilie, cei doi muncitori romani arestati in Irak, au fost eliberati ieri dimineata si se afla in ambasada Romaniei la Bagdad, urmand sa se intoarca in tara imediat ce vor fi rezolvate problemele legate de pasapoarte si de transport, a declarat ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu.
Eliberarea celor doi romani a fost confirmata de MAE roman. “Astazi, 2 februarie 2007, la ora locala 10.00 (Bagdad), cetatenii romani au fost predati reprezentantilor ambasadei Romaniei la Bagdad. Cei doi se afla in prezent la ambasada, fiind demarate formalitatile pentru trimiterea lor in tara.
Starea lor de sanatate este buna. Acest deznodamant este rezultatul combinat al demersurilor permanente efectuate de ambasada Romaniei la Bagdad si al evolutiei investigatiei privind natura faptelor comise. Autoritatile militare americane au concluzionat ca cei doi cetateni romani au incalcat regulamentele interne ale unei baze americane, dar ca aceste fapte nu au fost savarsite cu rea-credinta”, se arata in comunicatul MAE.
Pe de alta parte, Mihai Stuparu a spus ca “pasapoartele si vizele celor doi muncitori au expirat si, prin urmare, trebuie facute demersurile pentru rezolvarea acestei probleme, dupa care trebuie gasita o solutie si pentru transportul in tara, in conditiile in care situatia din Irak continua sa fie conflictuala, fiind restrictii de trafic”. Ambasadorul nu a putut da detalii despre contractele de munca ale celor doi muncitori, acestea fiind contracte comerciale, incheiate cu o firma privata.
Potrivit MAE, Adrian Gancean si Nelu Ilie au fost retinuti in urma cu trei luni in Irak de Politia Militara americana, dupa ce au fost surprinsi pe 31 octombrie 2006 in timp ce filmau intr-o baza militara. Ei au fost retinuti pentru incalcarea regulamentului militar american.

Cele mai citite

Fostul comandant al armatei Republicii Moldova este acuzat că a fost informator al Rusiei

Generalul Igor Gorgan, fost șef al Marelui Stat Major al armatei Republicii Moldova, este acuzat că a fost informator al Rusiei. Informația este prezentată de...

O cisternă încărcată cu benzină şi un autoturism s-au ciocnit, pe DN 2B

O cisternă încărcată cu benzină şi un autoturism s-au ciocnit, miercuri, pe DN 2B, în judeţul Brăila, iar apoi ambele vehicule au luat foc....

VIDEO. Jasmine Paolini, surpriza de la Roland Garros. Numărul 15 mondial a ajuns în semifinale

Jasmine Paolini, jucătoare clasată pe locul 15 mondial, a reușit să se califice în semifinalele turneului Roland Garros. Italianca a învins-o pe Elena Ribakina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă