21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportRomânia se oferă să medieze negocierile pentru pace în Siria

România se oferă să medieze negocierile pentru pace în Siria

Anunțul președintelui Klaus Iohannis se bazează pe faptul că România e una dintre puținele țări cu personal la ambasada din Damasc și vine după mai multe poziționări ale unor oficiali români pe tema situației din Siria.

În opinia șefului statului faptul că Rusia s-a angajat militar în Siria nu ajută la soluționarea crizei, ci o complică, iar soluția e ca părţile implicate să fie aduse la masa negocierilor. Președintele Klaus Iohannis a făcut aceste declarații ieri, înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European, pe agenda căruia principala temă este migrația. Poziția șefului statului este legată de faptul că Siria este  sursa cea mai importantă de refugiați.”Soluția este evidentă – pacea în Siria. Pentru asta trebuie să colaboreze toate părțile implicate. Faptul că Rusia s-a angajat militar în Siria nu ajută la soluționarea crizei, ci o complică, singura cale de ieșire din această criză fiind calea negocierii. Toate părțile implicate trebuie aduse la masa negocierilor și atunci se vor găsi soluții”, a explicat Iohannis. El a creionat și rolul pe care îl poate juca țara noastră. „Acesta este punctul de vedere oficial al României și acest punct de vedere îl facem cunoscut peste tot. Nu este un punct de vedere simplu teoretic. România este printre puţinele ţări care mai au personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul din marii actori, însă prin faptul că suntem acolo putem fi facilitatori în discuţii care pot duce spre pace în zonă”, a explicat Iohannis.

Assad, susținut sau nu?

Afirmațiile șefului statului vin într-un context mai larg, după o serie de poziționări ale unor oficiali de la București legate de conflictul din Siria. Astfel, consilierul prezidențial pentru politică externă Lazăr Comănescu a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu pentru „România liberă”, că țara noastră ar putea sprijini regimul aflat la putere în Siria. Întrebat dacă Bashar al-Assad ar trebui să rămână în continuare la putere în Siria, Comănescu a răspuns: „Cred că sirienii sunt cei care trebuie să decidă. În măsura în care se poate ajunge la un dialog între opoziția moderată și reprezentanți moderați ai actualului regim, o asemenea oportunitate merită explorată, dacă astfel se poate ajunge la o soluție prin care să se depășească situația de azi”. Afirmațiile lui Comănescu au generat controverse, în contextul în care, pe plan internațional, supraviețuirea actualului președinte sirian este sprijnită de Rusia, dar nu și de SUA.

Ulterior, însă, președintele Klaus Iohannis s-a delimitat de acest scenariu pe motiv că „România liberă” ar fi scos această informație dintr-un context mai amplu, deși din  interviu reiese clar că „oportunitatea care merită explorată” este tocmai păstrarea lui Bashar al-Assad. „Poziția oficială reprezentată de mine nu este de sprijin pentru regimul care este încă la putere în Siria. Părerea noastră este că problema siriană trebuie negociată prin negocieri politice, și cu actualul președinte, și cu opozanții, și cu toți cei care au un interes legitim în Siria”, a afirmat Iohannis.

Totuși, Comănescu nu a fost singurul care a adus argumente în favoarea menținerii actualului președinte sirian. A spus-o chiar mai tranșant și, fără a retracta, fostul președinte Traian Băsescu. „Soluția e susținerea armatei lui Bashar. E singurul care luptă eficient împotriva ISIS. Are o armata regulată și o poate face eficient pe teren că doar din avion nu se poate! După ce își curăță teritoriul, atunci facem alegeri libere și se rezolvă o problemă”, a fost scenariul avansat de Traian Băsescu.

Junker, declarații "surprinzătoare“

Înainte de plecarea la Bruxelles, Iohannis a comentat și declaraţiile preşedintelui CE Jean-Claude Juncker despre relaţiile UE cu Rusia. “Această poziţie este una surprinzătoare şi voi afla mai multe detalii cu prilejul întâlnirilor pe care le voi avea cu ocazia Consiliului European. Este neobişnuit ca preşedintele Comisiei Europene să facă declaraţii în chestiuni-cheie fără să armonizeze aceste declaraţii cu statele membre”, a afirmat preşedintele României. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, recent, că este necesar ca Uniunea Europeană să-şi restabilească “relaţiile practice” cu Rusia şi să nu lase Statele Unite să „dicteze” în această politică.

Preşedintele CE a făcut aceste declaraţii în contextul în care UE şi Statele Unite au impus sancţiuni Rusiei din cauza intervenţiei acesteia în Ucraina, iar Obama a avut o întâlnire glacială cu preşedintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generală a ONU, în septembrie.

Șeful statului a abordat și problema aderării la spațiul Schengen. Klaus Iohannis a declarat că „România se comportă de facto ca şi cum ar fi membră Schengen”, chiar dacă nu face parte încă din acest spaţiu, luându-şi „foarte în serios” misiunea de apărare a frontierelor exterioare ale UE, „cu rezultate dintre cele mai bune”. Iohannis a susținut că nu are ce să îşi reproşeze lui şi nici autorităţilor şi instituţiilor române pe acest subiect, explicând că a fost decizia asumată a României de a nu cere discutarea problemei Schengen la ultimul Consiliu JAI, având în vedere anumite disfuncţionalităţi la nivelul acestui mecanism.   

Președintele Klaus Iohannis merge la Bruxelles, unde va participa la lucrările Consiliului European, care se desfăşoară în perioada 15-16 octombrie, urmând să aibă și o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum şi o întâlnire cu europarlamentarii români.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cutremur în România, cu magnitudinea 4,1 

Un cutremur de intensitate medie, având magnitudinea de 4,1 pe scara Richter, a avut loc marți după-amiază, la ora 18:32, în județul Buzău, conform...

România – Cehia. Declarațiile selecționerului George Buricea înaintea barajului pentru Cupa Mondială

George Buricea, selecţionerul echipei naţionale de handbal masculin a României, spune că barajul cu Cehia, contând pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025, se...

Litoralulromanesc.ro: Peste 70.000 de turiști au ales litoralul pentru vacanța de 1 Mai și Paște. Mamaia, Costinești și Vama Veche – stațiunile cele mai...

Litoralul autohton a fost una dintre destinațiile cele mai căutate de români în vacanța de 1 Mai și Paște, peste 70.000 de turiști alegând...
Ultima oră
Pe aceeași temă